自由講場

跳至

首頁
45678...21

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你事先同阿媽講好如果買左居屋阿哥趕佢走既你無地方比佢住,亦無錢養佢,唔好錢就阿哥袋,第日照顧阿媽養阿媽就交比你。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

嵐嵐喵1234 發表於 21-11-19 11:02
好題意係咪要2個簽名先可以攞錢??
都話bk jm勁
可以要求要兩個人簽名才可攞錢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

嵐嵐喵1234 發表於 21-11-19 10:58
我最嬲就係佢先斬後奏, 買左先話供樓負擔好大, 無錢比阿媽食飯, 所以申請長者津貼。
真係無錢就唔好買樓, ...

咁樣佢明屈要攞你阿媽既錢,個d咩申請津貼都係藉口

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

用7-80萬成本去呃政府每月3-4千蚊?

男爵府

無論樓主哥哥做乜都好,希望樓主盡力保護媽媽,唔好比呀哥謀財。醫病救命就會邦。

親生仔不如近身錢!

珍珠宮

2024年龍年勳章

mln 發表於 21-11-19 11:01
上個月林鄭話會調整長者津貼,話以後長者全數攞3700幾蚊,不需要再分類別。

至於買樓,你哥有錢就買,但是 ...

好似係有資產限制的,講緊好似係高額長者生活和普通長者生活津貼,可以睇齊,計畫調整後 好似只會多幾萬個老人受惠

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

用公屋轉買居屋,點都要戶主簽d野掛⋯⋯你媽有冇簽過d咩文件?還是你哥只想要你媽全副身家咋?(有保留係咪真買樓)

珍珠宮

esmehouse 發表於 21-11-19 10:49
當然唔會唔理啦,但都要俾 d 嘢阿媽聽,個衰阿哥錢到手真係會照顧阿媽?!依 d case 真係見得太多,醒時知 ...

真係唔知可以點,一係搵律師問問

象牙宮

回覆樓主:

有幾多個仔女?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果阿媽啲錢唔俾阿哥keep,阿哥就唔俾阿媽同佢一齊住,咁就已經可以測試出阿哥是否真心。

就當當初可能係真心嘅, 但後來變左相見好同住難,最後阿媽要黯然離去,這種事亦時常發生。到時,錢又不在自己口袋,話事權掌握在別人手中。。。。好危險!錢一定放自己個袋最安全,人心難測!

仲有,阿哥阿嫂如有朝一日要離婚,阿媽啲財產係阿哥度,就會當係阿哥嘅財產,到時會被阿嫂分埋

珍珠宮

回覆樓主:

你問下你丫媽長者生活津貼當20年拎唔時到70萬? 因為津貼要放股票? 計下條數先。

伯爵府

哇,蝕7-80萬就為左攞長者津貼乜而家長者津貼有好多嘅咩?真係好顛,好明顯係你呀哥擺呀媽想台攞著數

子爵府

daijuju 發表於 21-11-19 10:33
幾年前我個自私家姐都叫我爸賣咗層樓同佢去美國住。我極力阻止佢。我話樓你一定要keep比自己,有咩事都有自 ...

呢d人真係好自私,好彩你爸冇賣樓跟佢去,知如果老人家在果邊有乜事係好無助,疫情又未停過,好采佢無去。

珍珠宮

同你媽講,而家將啲錢俾晒你哥買樓,將來佢醫藥費點?年紀大就可能生病要做手術,大手術都最少幾十萬起,排公立有排的,到時你哥買咗樓無錢都幫唔到佢(事實有錢都唔會幫),佢老年唔通要受苦?你哥買樓根本唔急,如果佢無錢根本唔會落訂,而家係乘機呃你媽錢。

男爵府

yuyueng 發表於 21-11-19 11:04
用7-80萬成本去呃政府每月3-4千蚊?

同一諗法

男爵府

嵐嵐喵1234 發表於 21-11-19 09:52
上星期阿哥話買樓接埋阿媽一齊住, 氹佢攞哂銀行d錢出黎比佢keep住, 話幫佢申請長者津貼, 話政府錢唔好蝕底, ...

好仔不論爺田地,
老竇屍骨未寒就打個70幾歲嘅阿媽主意,
啲錢過咗佢手渣都冇得剩

珍珠宮

2024年龍年勳章

嵐嵐喵1234 發表於 21-11-19 10:58
我最嬲就係佢先斬後奏, 買左先話供樓負擔好大, 無錢比阿媽食飯, 所以申請長者津貼。
真係無錢就唔好買樓, ...

阿哥唔養車已經省回不少啦,有錢養車,冇錢養阿媽?咩邏輯呀?

琥珀宮

畀面勳章

arale1668 發表於 21-11-19 10:46
借錢俾人都難追
更何況自己仔

阿媽要俾錢個仔無得阻止,最怕係個仔趕走阿媽時,阿媽有咩渣嗱

珍珠宮

2024年龍年勳章

嵐嵐喵1234 發表於 21-11-19 11:02
好題意係咪要2個簽名先可以攞錢??
都話bk jm勁

你阿哥如果提走曬你同佢喺聯名戶口入面d錢,咪一樣無晒。

珍珠宮

2024年龍年勳章

嵐嵐喵1234 發表於 21-11-19 10:34
阿哥一結婚就出面租屋住, 無同新抱住過。
我阿嫂都唔係好野, 同阿哥一齊上阿媽屋其攞哂d銀行月結單出黎睇 ...

阿嫂都唔係好人,係香港人?還是大陸人?

首頁
45678...21

尾頁

跳至