夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

judycyk 發表於 21-11-28 00:07
我對老公好心淡,亦唔想再因為佢而令自己情緒咁差,所以想同佢傾做返同屋主算,咁就可以唔洗應酬男家,但可 ...

遲早有一日認唔住,到時傷到噶只是自己

別墅

judycyk 發表於 21-12-1 17:58
因為佢知離婚都係照分,但層樓我同父母俾咗三分二,佢只供好小

單方面提出離婚就得,唔洗講甘多,係耐啲係煩幾年,但換以後生活我覺得值。你仔都中學喇,如果阿仔怨你係你仔問題,講衰啲係你養大佢地。你老公依家得供樓,你未煮飯唔好預佢食,再唔係餐餐外賣少佢份,佢d衫佢自己洗分開,你仔出聲幫佢老豆無問題,叫埋你仔佢自己洗埋自己連佢老豆。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Rainnie2020 發表於 22-4-18 15:33
單方面提出離婚就得,唔洗講甘多,係耐啲係煩幾年,但換以後生活我覺得值。你仔都中學喇,如果阿仔怨你係 ...

仔唔想父母離婚有乜問題先,話曬老豆唔係去滾,又唔係打老婆仔女。樓主係有家用只係唔夠。你教樓主唔煮飯洗衫,唔洗等到離婚,佢c6發老脾一毫子都唔畀,玩野上嚟。

唔同意離婚要等2年,2年所有費用樓主可以搞掂就最好。

搞離婚樓主有物業唔可以申請法援,打官司爭物業可以打好幾年,律師費天文數字,可能最終小朋友到18歲男方不需要畀生活費,層樓有機會分一半。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最怕個仔唔體諒樓主,有事時同樓主講,自己顧自己我學你,你對我阿爸都一樣咁絕。

樓主如果真係要離婚,好好同仔仔溝通,傾吓你嘅苦衷,體諒仔仔心情,手掌同手背都係肉,大人事可以大人和平解決就最好,但最好有心理準備離婚後男方未必有1萬畀你,我有朋友2個小朋友,都係5000蚊小朋友生活費到18歲。而你有可能要賣樓分一半錢田畀佢。

男爵府

回覆樓主:

你對佢無仇恨感覺或者可以的

男爵府

我對老公好心淡,亦唔想再因為佢而令自己情緒咁差,所以想同佢傾做返同屋主算,咁就可以唔洗應酬男家,但可 ...

其實你自己想唔想離婚

別墅

蜜蜂糖 發表於 22-4-18 16:45
仔唔想父母離婚有乜問題先,話曬老豆唔係去滾,又唔係打老婆仔女。樓主係有家用只係唔夠。你教樓主唔煮飯 ...

你甘講都好有道理,雖然個男人無去滾無打老婆仔女,但對於女方事實係唔公平,難道就因為甘樣就要忍受落去?而唔係單單你講既俾唔夠錢,係我角度佢當個老婆連工人都不如,不如早D找回自己人生。
照你講法係需要與阿仔好好溝通,得到體諒,但得不到體諒我覺得仍需要諗辦法打破此狀態。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Rainnie2020 發表於 22-4-18 22:39
你甘講都好有道理,雖然個男人無去滾無打老婆仔女,但對於女方事實係唔公平,難道就因為甘樣就要忍受落去 ...

公唔公平你我都唔知,我只知道分房瞓好影響感情,但當日樓主接受,現在感情淡咗加唔想應酬男家,就想同老公離婚但要做同屋住,咁又公平咩?你老公咁對你,你有無咁順德人。

如果無小朋友,分開好易。但有小朋友點要顧及佢地感受為先。佢哋唔接受都無得怪佢哋,我相信係小朋友都好重視自己屋企,父母對佢哋一樣咁重要。

其實樓主有無找婚姻輔導,睇吓有無得補救。如果真係無彎轉,兩個大人好來好去傾點去,話曬爸爸都錫小朋友,萬一小朋友想跟爸爸,樓主會唔會尊重小朋友決定。離婚口講好易,但係有好多野要處理,萬一處理唔好,不論是小朋友還是大人,後果會影響好大。

別墅

蜜蜂糖 發表於 22-4-18 23:05
公唔公平你我都唔知,我只知道分房瞓好影響感情,但當日樓主接受,現在感情淡咗加唔想應酬男家,就想同老 ...

樓主其實已經表明想離婚,亦已經表明孩子(中學)都知父母間的關係,依家係差在點樣解決先係最好方法,而唔係你講的婚姻輔導,甘樣的關係其實無必要再維繫婚姻。我見過有些人到咗好大年紀都要堅持離婚,真係喜極而泣。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Rainnie2020 發表於 22-4-19 07:50
樓主其實已經表明想離婚,亦已經表明孩子(中學)都知父母間的關係,依家係差在點樣解決先係最好方法,而 ...

你明唔明,樓主想離婚但要同住,簡單講樓主唔想再付出,但又想多咗。

講離婚易,但要解決好多野,尤其是仔仔感受。男仔脾氣大加反叛期要特別注意,對仔仔有幾大影響無人知,識得人離婚,初中生玩自殘,話無人明白佢,放學唔想返屋企。家人在家唔係出街就係房,玩3不,不溝通,不體諒,不理家事。上網識陌生人起初談天,後來出事。

分房瞓其實好多家庭都會,除非2公婆日嘈夜嘈,唔係心淡邊個知。你做中學生時都唔會理父母咁多,可能仔仔唔理解,都要畀時間佢適應接受。

婚姻輔導只係幫忙溝通,能唔能夠行落去,睇當事人有無心,亦有唔少夫妻經過婚姻輔導決定和平離婚。

男爵府

陪月勳章

樓主唔想服行妻子責任,包括面對男方屋企人
但又想享有妻子嘅福利

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 judycyk 的帖子

唔夾又結婚生仔?表面睇,就算付出不多,但你C6有幫手供樓,兩個仔鍾意佢,冇小三。話對佢心淡,分房瞓多年,似乎係你自私。

離婚不離家,只能做租客,不能做朋友。

男爵府

我吾會,必須叫佢搬走。
如果已經好心淡就睇見都煩。

茶類愛好者    發表於 22-4-20 18:01

洋房

我會撇得乾乾脆脆.
小朋友總會明白, 而家既小朋友思想係好成熟的

首頁

尾頁

跳至