自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

bonbonyy 發表於 21-12-12 00:01
咁入伙禮物又真係唔可以太寒酸喎 .....
好唔想嘅,咪扮屋企突然有約,唔去開party囉!
...

·扮突然有事$都比左啦

伯爵府

回覆樓主:

我老細揾2x萬一個月. 都係食飯盒或出街食幾拾一餐.好似D師奶仔咁. 淘到平D野便沾沾自喜. 但又唔係孤寒.一樣用iPhone 住豪宅 只是應洗得洗

水晶宮

leejacy527 發表於 21-12-11 23:49
我發覺公司啲同事同我洗錢既觀念真係好唔同…

平時一齊食Lunch,佢地成日話要去啲文青cafe食百幾二百蚊一 ...

佢哋本身有錢定沖有錢

水晶宮

jojo1234 發表於 21-12-12 01:12
我初初出黎做野果陣,人工吾高,做左吾夠一年,有同事搬新屋,公司個呀姐話夾錢買部吾記得卡拉ok機定hifi, ...

撞正呢啲同事你都算唔好彩啦

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

平時一齊食Lunch,佢地成日話要去啲文青cafe食百幾二百蚊一 ...

樓主標題又誇張佐,咁佢地唔算屈既,決定權在你手,一句太貴喇,我唔夾,或者我另外再買禮物俾佢都可以。至於食飯餐餐咁貴,你都可以唔一齊食,可以帶飯,或講自己lunch有野要去買/約了人之類。都明白,有時想同同事融洽相處,不過,既然唔岩Channel, 就唔好勉強啦!

子爵府

虎到金來勳章

leejacy527 發表於 21-12-12 00:14
大家人工差唔多 有個同事仲呻自己月光族,但超捨得洗 好癲

即幾多錢到?
lunch $200, 月薪$5萬 (ok) vs $2萬 (太貴)
可能佢地想去打卡多過食, 去到不斷影相放上網

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你係公務員(我閨蜜係咁) 定係我姨甥公司同事?
如果係公務員, 我朋友都覺得肉赤, 如果係我姨甥d同事, 我覺得係佢地既交化, 我姨甥唔只公司, 私底下使錢一樣令人嘩然
我成日覺得佢嫁左比個富2代... 但是實上唔係

珍珠宮

回覆樓主:

啲同事係咪個個買花戴架,以前做過間公司又係成日請啲世姪女,個個住半山嘅,lunch後仲要買杯Starbucks

日日百幾二百都好豪,如果係我只會間中join

男爵府

你唔想食甘貴午餐可以揾個藉口話要揍錢買樓買嘢。

水晶宮

你咁大個人唔識拒絕㗎

侯爵府

又唔算屈,大家洗錢方式唔夾,就無謂勉強
我以前同同事通常每餐60-80,間中100,如果餐餐百幾蚊我都唔會同佢地食
而家轉左公司,我自己去食,通常50-60
間中100
其實夜晚又食幾十一百,同食個貴lunch 差唔多

日日百幾蚊餐lunch 我真心覺得貴,但全日食野百幾蚊的話我覺得合理

最緊要自己舒服,同唔夾嘅人食真實好辛苦

至於夾禮物,簡單一句 我唔夾喇我自己買 就得

水晶宮

小星星1 發表於 21-12-12 02:10
嘩,個個幾皮嘢人工?

如果要養家, 幾皮嘢人工唔係好多㗎咋, 天天午餐要百幾二百蚊,冇乜錢剩。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

PaPa 發表於 21-12-12 00:02
平日食個午餐都要百幾二百元,你啲同事應該人工唔少啦!
想知你公司係甚麼行業?

宜家好多後生都冇家庭負責, 人工又萬幾蚊起跳
屋又住屋企既, 每個月淨袋
佢地又會以邊個最捨得使錢既做核心人物, 有時 社交網 見佢d 使錢法, 唔係正常打工仔負擔得起

呢d朋輩影響 我姨甥中意 w 酒店 ritz carlton rosewood
係中意就去, 唔係慶祝乜野
未疫情前 星期六放工快閃日本, 長假一定日本
跟住放社交網, 又百幾個 like

深深感受到, 物以類聚, 人以群分...既道理

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

bonbonyy 發表於 21-12-12 00:01
咁入伙禮物又真係唔可以太寒酸喎 .....
好唔想嘅,咪扮屋企突然有約,唔去開party囉!
...

侯爵府

macdullbaby 發表於 21-12-12 07:16
人人對用錢嘅態度唔同,無啱同錯,佢哋又唔係問你攞,你唔需要批評佢哋洗錢方法。相反佢哋亦都唔可以嫌棄你 ...

我都覺得係
人地洗錢方式係咁
即係如果返工嗰區,閒閒地80以上,最地踎都要50,咁想俾多少少食好d 人之常情
或者佢地興趣就係食好野
咁冇得話人唔啱食咁貴

我以前都有同事係睇我地食咩先決定join 唔join, 我地真係冇所謂,都算熟,又冇話一定要一齊食喎

侯爵府

leejacy527 發表於 21-12-12 00:07
其實講真我同入伙果個同事好熟 熟到我咩都唔買佢都唔會介意 …. 個問題係其他闊佬同事同佢唔熟,話上去要 ...

話自己有心水嘢想送畀個熟同事,所以唔join佢地,自己送,也都會去party.不用再解釋咁多。
送禮呢d隨心,唔夾就唔夾,早d出聲就得。

水晶宮

leejacy527 發表於 21-12-12 00:14
大家人工差唔多 有個同事仲呻自己月光族,但超捨得洗 好癲

月光族通常都好捨得使

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

午餐若果唔太急趕,想食好啲都理解嘅
但係夾錢買禮物又真係煩啲,點解唔各自送?佢鍾意送幾萬蚊電視都唔關人事

伯爵府

自己帶飯食,帶一輪之後就會甩身,之後就帶下又唔帶

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

果班同事, 自己都有份出錢俾,你覺得「老屈」,但其實冇「屈」既成分。
如果要俾錢去買呢D so-called 「人情」,我會不去, 俾人話獨家村有乜所謂。
話不投機半句多。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁

尾頁

跳至