懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問有冇jm係中大做咗任娠毒血症篩查, 結果係高風險? 請問你哋係點樣跟進? 政府醫生又有冇跟進?
唔該曬

別墅

珠豬媽 發表於 21-12-20 16:31
請問有冇jm係中大做咗任娠毒血症篩查, 結果係高風險? 請問你哋係點樣跟進? 政府醫生又有冇跟進?
唔該曬 ...

晚晚食阿士匹靈同量血壓
我聽媽媽谷既媽媽講威院會有跟進
因為我係自費驗的 所以我冇跟進

伯爵府

Tracywai1017 發表於 21-12-20 17:02
晚晚食阿士匹靈同量血壓

威院會跟進嘅意思係唔係公家政嗰邊? 我都係 自己畀錢驗, 如果要跟進嘅話就要參加8000蚊嗰個package

你驗完之後係唔係再返去睇多次醫生攞報告, 定係直接攞報告 比私家醫生跟進?
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

伯爵府

Tracywai1017 發表於 21-12-20 17:02
晚晚食阿士匹靈同量血壓

謝謝你

別墅

珠豬媽 發表於 21-12-20 17:24
威院會跟進嘅意思係唔係公家政嗰邊? 我都係 自己畀錢驗, 如果要跟進嘅話就要參加8000蚊嗰個package

你 ...

我join佢8000蚊個個呀
不過我本來諗住係威院生既,我驗完第一次去見醫生個陣佢話將我排版寫番落公家度,但唔會好似自費咁檢查咁多野既所以我依然會join佢8000個個當產檢囉

伯爵府

Tracywai1017 發表於 21-12-20 17:27
我join佢8000蚊個個呀
不過我本來諗住係威院生既,我驗完第一次去見醫生個陣佢話將我排版寫番落公家度,但 ...

咁你覺得八千蚊嗰個package係唔係值得? 因為佢比起私家都唔算好平, 我都有考慮緊裝咗呢個package就取代私家產檢, 仲係十五十六因為 我去威院都唔係好近

別墅

珠豬媽 發表於 21-12-20 17:30
咁你覺得八千蚊嗰個package係唔係值得? 因為佢比起私家都唔算好平, 我都有考慮緊裝咗呢個package就取代 ...

我同老公都覺得有佢哋芒住會好啲因為我高齡呀
同埋佢有片有相比番USB我都ok既

伯爵府

Tracywai1017 發表於 21-12-20 17:31
我同老公都覺得有佢哋芒住會好啲因為我高齡呀
同埋佢有片有相比番USB我都ok既

你嘅出現令我安心咗好多
參加咗八千蚊個package係唔係包埋藥定係要自費?

咁請問你而家仲有冇喺私家產檢?
其實我仲有一個問題就係 單臍動脈, 都係威爾斯嗰度照到出嚟嘅, 醫生寫咗信畀我要返去 瑪麗醫院跟進

別墅

珠豬媽 發表於 21-12-20 17:36
你嘅出現令我安心咗好多
參加咗八千蚊個package係唔係包埋藥定係要自費?

我啲阿士匹靈上一次已經攞到36週架喇
同埋我冇再產檢 約左下個月4號再去見威院個私家(20-22週第一次)

QM個邊有冇睇過你個報告?會唔會幫你跟?

伯爵府

Tracywai1017 發表於 21-12-20 17:41
同埋我冇再產檢 約左下個月4號再去見威院個私家(20-22週第一 ...

我聽日先去 威院見醫生, 上次我係睇丁醫生唔知係唔係都係返佢呢。
咁你阿士匹靈係唔係自費定係睇醫生嘅時候都包埋, 醫院嗰邊答我聽日要畀1200-1500, 唔知點解會有個range, 唔包超聲波其實都唔平

你係第一次攞報告嘅時候見醫生即刻決定參加定係可以返去考慮咗先㗎?

伯爵府

Tracywai1017 發表於 21-12-20 17:41
同埋我冇再產檢 約左下個月4號再去見威院個私家(20-22週第一 ...

我聽日去威院, 星期四先去見q m嘅醫生, 所以都唔知嗰邊會唔會幫我跟

別墅

珠豬媽 發表於 21-12-20 18:04
我聽日先去 威院見醫生, 上次我係睇丁醫生唔知係唔係都係返佢呢。
咁你阿士匹靈係唔係自費定係睇醫生嘅時 ...

我第一次同第二次見個個醫生係唔一樣架 我第二次係見潘醫生之後再約都係見番佢

阿士匹靈我唔洗錢呀 因為幫我轉番落公院排版所以免費 我問過其他媽咪佢地話醫生費預1000 藥費預100-120 佢地分2個地方收錢架 中大自己收同威爾斯私家收 我唔太記得比左1500定1800

伯爵府

Tracywai1017 發表於 21-12-20 19:05
我第一次同第二次見個個醫生係唔一樣架 我第二次係見潘醫生之後再約都係見番佢

阿士匹靈我唔洗錢呀 ...

咦,醫生費係1000定1500?
你本身血壓正常嗎

別墅

珠豬媽 發表於 21-12-20 20:14
咦,醫生費係1000定1500?
你本身血壓正常嗎

我唔係好記得一共比左幾錢 好似係1500(emoji)
我12週個時102上壓都話我高左小小呀
佢應該係計番你身高體重既 我唔係好知佢點計(emoji)

伯爵府

Tracywai1017 發表於 21-12-20 20:20
我唔係好記得一共比左幾錢 好似係1500(emoji)
我12週個時102上壓都話我高左小小呀
佢應該係計番你身高體 ...

呢個價錢唔包超聲波真係好鬼貴
但醫生唔俾我只攞份report睇自己個私家 差唔多錢但最少有得照下

別墅

珠豬媽 發表於 21-12-20 20:37
呢個價錢唔包超聲波真係好鬼貴
但醫生唔俾我只攞份report睇自己個私家 差唔多錢但最少有得照下 ...

都係架
佢會比你考慮既
你唔洗即刻join 可以到時再打去約
你睇下瑪麗可以點幫你先決定join 唔join 8000個個啦

伯爵府

Tracywai1017 發表於 21-12-20 20:59
都係架
佢會比你考慮既
你唔洗即刻join 可以到時再打去約

多謝你俾咁多資料我啊 我都要消化下同先生傾
話時話我而家13週血壓暫時OK, 你血壓咁都俾人話高咁我都走唔甩喇

別墅

珠豬媽 發表於 21-12-20 21:02
多謝你俾咁多資料我啊 我都要消化下同先生傾
話時話我而家13週血壓暫時OK, 你血壓咁都俾人話高咁我都走唔 ...

我想話你去睇報告個陣 個醫生會講好多野去嚇你我老公就係咁即刻決定左join 個監測plan你可以同埋老公一齊去聽 聽完先商量下呀 我覺得兩個一齊去會好啲…醫生就咁講左句..12週唔應該有102..不過只係高左少少
我聽日18+6 差唔多日日都有keep住量血壓
而家都係97-105左右上壓5x-6x下壓

伯爵府

Tracywai1017 發表於 21-12-20 21:14
我想話你去睇報告個陣 個醫生會講好多野去嚇你我老公就係咁即刻決定左join 個監測plan你可 ...

其實食住aspirin, 病發風險都大大減低喇, 我暫時唔係咁擔心嘅
我已經食緊150mg aspirin, 如果瑪麗會開俾我我就唔使煩

首頁

尾頁

跳至