自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

無話可說 發表於 22-1-7 10:35
就算檢測左又點呢?我唔接受有人唔打針,唔接受病左要返工!死亡率唔高,我絕對接受共存,係屋企休息就得, ...

人體本身有抗体可以对抗某d病毒,系香港人先甘中意少少傷風感冒都要睇医生食藥,仲成日食抗生素,攪到抵抗力弱哂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Lower_Primary 發表於 22-1-6 14:58
打聽什麼,有數字睇,澳洲人口 25,739,256,288xxx 人染疫。點 3 中 1?

可能唔同州份比例不同

侯爵府

回覆樓主:

世界末日~

子爵府

虎到金來勳章

lambxx 發表於 22-1-6 14:28
我家小妹年30左右,小學1年級就去左澳洲.生活就如一個澳洲人, 一個半中國人, 半洋鬼.
佢嫁左個又係響澳洲大 ...
多謝長文分享,我一向承認香港人好幸福。

子爵府

flowerboo 發表於 22-1-6 17:05
我澳洲朋友同我講
60歲以下先可以揀打復必泰
60 歲以上一定要打阿斯利康

60 歲以上可打 Moderna

珍珠宮

mandysio 發表於 22-1-7 06:54
但寄到黎可能又結束左,已經唔想再諗。
我見朋友話去訂部氧氣機,但要等個幾月,黎到分分鐘都用唔著。

依家澳洲政府放寬比一d 關鍵崗位的workers免除隔離,希望可以改善物流供應鏈緊張情況啦。

自己去買氧氣機甘誇張?!照計一旦檢測到血氧量過低就要立即送去醫院。倒不如自己準備一個夾手指的小儀器方便在家中自行檢測血氧含量仲好,唔系好貴。如果唔需要達到專業醫學標準,又想一物多用,Apple Watch都可以度到血氧濃度。或者華為/榮耀都有電子手錶/手環,有量度血氧含量的功能(如果有心血管問題的人,華為手環一起用華為手機裡面有個獨家apps可以檢測心臟健康,係華為之前連同內地一家醫院開發)。

珍珠宮

ml123 發表於 22-1-7 05:30
不知道可否從海外綱購?
但如果不是病得太嚴重,我地寧願自己留在家中食必理痛便算
因為有些工作要定期先 ...

我唔清楚澳洲當地法規有無限制。
如果係網購最好揾返當地合規格的同樣產品,選擇正規的網購平臺,FB嗰啲不明來歷嘅就咪制喇。

照睇情況,當地疫情好似一場火甘繼續燒,人手混亂情況可能仲要捱多幾個星期。

有條件梗係最好留喺自己屋企避疫啦。

珍珠宮

我係c奶 發表於 22-1-7 08:08
我想講的係香港真係唔差嘅澳洲的情況係當地人中意自由,唔理疫情擴散照開聖誕同新年party,所以節 ...

加拿大,政府收緊防疫,市民要取消曬聖誕party,反觀澳洲太自由,之後確診暴升,要付出代價!

珍珠宮

babyjoyce 發表於 22-1-6 18:18
理解解封係為經濟,但搞到依加coles有d嘢要限購,餐廳開哂都少人去食,周圍朋友又開始stock up, 一星期出 ...

昨天新聞見Nepal 街道一個人都無,其實確診率高,還有人敢出街??相信只有歐,英、美

公爵府

平平常常 發表於 22-1-9 16:47
依家澳洲政府放寬比一d 關鍵崗位的workers免除隔離,希望可以改善物流供應鏈緊張情況啦。

自己去買氧氣機 ...

我聽到到有d錯愕,我之前都有睇過,但覺得唔係好岩用。但我在上一波已經買左血氧含量機,所以都唔會特別驚。
而且有經驗。係怕到時d人搶晒水超市d野姐。
退燒藥都開始有人搶啦(emoji)‍(emoji)

珍珠宮

mandysio 發表於 22-1-9 20:52
我聽到到有d錯愕,我之前都有睇過,但覺得唔係好岩用。但我在上一波已經買左血氧含量機,所以都唔會特別驚 ...

佢應該係對政府極度無信心,為最最最壞的徹底崩潰情況做準備。我覺得佢反而應該揾定一位高明中醫師,攞定幾劑中藥備用好d。

根據澳洲之前經驗,一般3個星期後就疏解到供應鏈問題。不過今次我就覺得會耐過以往,因為今次疫情爆發規模太廣泛,而且一月份應該係澳洲大型運輸汽車必需的某種化學添加劑出現短缺的時機。我相信你擁有優秀華人基因,會識得點應對。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

mandysio 發表於 22-1-9 20:52
我聽到到有d錯愕,我之前都有睇過,但覺得唔係好岩用。但我在上一波已經買左血氧含量機,所以都唔會特別驚 ...

首頁

尾頁

跳至