自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

公爵府

lambxx 發表於 22-1-6 14:57
阿妹講好似7成打左..加強劑又冇咩人去打..

佢係邊個州呀?新州已經第二針的人數去到93.6啦。
而家總理係谷針,新州就領頭羊,教師,醫護,警察等好多都打齊兩針,除左之前中過的,有啲人等六個月。
因為之前真係冇兩針,好多地方唔俾入。我同我老公呢兩個星期都book左打booster

珍珠宮

部分香港人係什麼都接受唔到。接受唔到谷針,接受唔到禁堂食,接受唔到回港隔離,接受唔到用安心,接受唔到同內地封關,接受唔到機組人員免檢疫,接受唔到停運,接受唔到強檢。
我自己比較傾向風險管理,唔一定要強求100%零本地確診,要平衡經濟物流對民生影響,做好準備有社區傳播時準確追源堵截。目標係醫療系統可以正常運作。

珍珠宮

減齡達人勳章

我認同香港遲早都要開,與病毒共存。但現在並晤係時候,香港人口密集,一開關預咗確診數字係急升,連死亡個案都係,醫療體系一定有嚴重壓力。除非,學外國一樣,除重症,否則全部在家休息。
香港人可以接受嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多國家中咗都係留係屋企自我隔離復原!(有打針)人地有一定嘅空間環境,再者醫院都唔會有位!

男爵府

Onlok 發表於 22-1-6 15:18
樓主,可否借少少俾我家人知,佢話澳洲係天堂,理想角度,佢話去英國入籍後申請去澳洲。
...

可以呀....又應該0甘講....冇事既時候...哪裡都是天堂.....
有事既時候...睇下你身處於咩層既地獄囉

子爵府

親子王國15週年勳章

小玲太太 發表於 22-1-6 15:16
咁你個288xxx在邊度黎既?

4/1 local news

子爵府

而家有曬與病毒共存國家嘅例子比大家睇,仲要學佢哋,封下停下即是等運到,難得一個二個政府仲走出來認屎認屁。
香港唔使多,求其一百幾十單一日,條街應該已經水靜河飛,一定蕭條過而家,家長仲邊敢比小朋友返學校。香港呢種防疫政策暫時算係較為可以維持正常經濟活動嘅方法。

男爵府

mandysio 發表於 22-1-6 15:18
而家總理係谷針,新州就領頭羊,教師,醫護,警察等好多 ...

佢係維州....佢老公係醫院做既都未去打第3針....

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

香港之前清0幾十日, 有D人已開始鬆懈周圍食周圍玩, 喺街都多咗人拉低口罩, 又有人開始鬧政府做乜唔跟外國與病毒共存, 真係身在福中不知福, 唔係所有嘢都係必然

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

lambxx 發表於 22-1-6 15:20
可以呀....又應該0甘講....冇事既時候...哪裡都是天堂.....
有事既時候...睇下你身處於咩層既地獄囉
...

有時真係好激氣,本來我媽book咗打針,佢就不停post打針後出事,最終我媽話好驚唔打。

子爵府

親子王國15週年勳章

flowerboo 發表於 22-1-6 15:05
我澳洲朋友同我講
60歲以下先可以揀打復必泰
60 歲以上一定要打阿斯利康

應該係較早的事,現在有幾隻針選擇。

子爵府

香港而家冇乜人因流感入院但醫院都爆滿到110%,如果有大批病人中招香港醫療系統真係頂唔順,昨天停咗八個國家起碼留返幾百個床位自用。

水晶宮

回覆樓主:

而家香港只講有幾多人確診但又冇講中左的人住幾耐院,點醫,情況係點

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

mandysio 發表於 22-1-6 15:18
而家總理係谷針,新州就領頭羊,教師,醫護,警察等好多 ...

你係新州果邊點。booster
打邊隻?
中咗又點?保險入私家又得唔得?
多唔多人帶mask 定如常gathering ?
可否講嚟聽下。

珍珠宮

canies 發表於 22-1-6 14:52
三至五個人就有一個中??
咁真係好誇張喎, 如果係咁都唔使搞咁多喇,根本就遲早都會中只要你有同人接觸, ...

澳洲疫情已經失控,新州市民三個檢測有一個陽性,新冠檢測陽性率好高!

外國人好多口罩都無正確戴好。佢地普遍防疫知識以及意識都好低。

男爵府

lambxx 發表於 22-1-6 14:28
我家小妹年30左右,小學1年級就去左澳洲.生活就如一個澳洲人, 一個半中國人, 半洋鬼.
佢嫁左個又係響澳洲大 ...

唔知你個妹住邊度?我今日都去左茶餐廳食飯,超市有開,都冇 lock down

翡翠宮

畀面勳章

Lower_Primary 發表於 22-1-6 15:18
全國 NSW,VIC 最多,我唔深究邊區最多,亦唔會以訛傳訛。但幾多中幾多,真係誤導。
...

有jm post左新聞,新洲3個人檢測之中有1個中,樓主的資料都成立。
日日是好日

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

FennieMan 發表於 22-1-6 15:19
我認同香港遲早都要開,與病毒共存。但現在並晤係時候,香港人口密集,一開關預咗確診數字係急升,連死亡個 ...

除重症,確診全部隔離休息,應該可以接受。因為輕症都係同感冒一樣食退燒藥減症狀,即使留醫都係咁。
香港唔可以家居隔離或者只留屋企休息,因為空間唔夠啫~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

平平常常 發表於 22-1-6 15:32
澳洲疫情已經失控,新州市民三個檢測有一個陽性,新冠檢測陽性率好高!

外國人好多口罩都無正確戴好。佢 ...

因為佢地有病徵先測,所以測三個中一個唔係好誇張,唔係講緊每三個人有一個人中。

子爵府

親子王國15週年勳章

mother904 發表於 22-1-6 15:35
有jm post左新聞,新洲3個人檢測之中有1個中,樓主的資料都成立。

你講法我認同,新州 3 個人檢測中 1 個中,但樓主唔係咁寫 當時澳洲感染概率係5個中1個....而UPDATE 到尋日既概率係變左3個中一個”,再睇睇 #79 另外 jm 怎樣理解。

首頁
23456...11

尾頁

跳至