自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

謝謝分享
好幸福身於香港
希望 香港人懂得珍惜一起去維護這個小地方

子爵府

lambxx 發表於 22-1-6 14:28
我家小妹年30左右,小學1年級就去左澳洲.生活就如一個澳洲人, 一個半中國人, 半洋鬼.
佢嫁左個又係響澳洲大 ...

伯爵府

我家小妹年30左右,小學1年級就去左澳洲.生活就如一個澳洲人, 一個半中國人, 半洋鬼.
琴日仲見到FB有移英香港人笑香港得幾宗就天跌落嚟咁要冇得堂食,好開心咁話英國咁多單,啲人仲可以自由出入唔駛帶口罩。
其實真係唔知與病毒共存好定要清零好,似乎個病毒係唔會消失,咁唔通一世都唔通關?
但係如果與病毒共存又係咪社會可以承擔到個後果……

侯爵府

多謝你分享澳洲情況

珍珠宮

Lower_Primary 發表於 22-1-6 15:02
條數點計都唔係 3 中 1 喎!

還有,打針率好高,唔好‘聽講’就話唔高!!!

同意你,我身邊識嘅冇邊個冇打針。

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-1-6 15:37
因為佢地有病徵先測,所以測三個中一個唔係好誇張,唔係講緊每三個人有一個人中。
...

嗯,無數據證明三個人有一個中,我亦無甘樣講。因為只有做全民檢測才會得出呢個數據。實際確診應該會高過現時官方數字。

澳洲日增確診已經去到7萬2,佢地人口2500萬,多過臺灣少少。按照香港人口比例換算,相當於香港日增確診2萬1(仲要係有病症先有得檢測)。

根據英國經驗,Omicron病毒傳播極快,兩日翻倍。所以,預計埋澳洲某比例的無症狀感染者數目,後續確診數字必然會繼續爆升。

大量人民確診,大量染疫以及隔離,供應鏈受壓,關鍵崗位勞動人手不足,癱瘓商業正常運作,澳洲超市開始出現食物供應短缺。

大宅

回覆樓主:

多謝樓主分享。我地真係要少D抱怨,多D珍惜

男爵府

回覆樓主:

問題係繼續封關,物質一樣慢慢開始會短缺,經濟活動亦好難完全恢復

如果只係超市冇開,總比當日印度呀武漢既慘況好太多,捱一捱總可以過難關?而且唔似西安,呢間冇開嘛去第二間。

即係你想發達,又唔讀書考試,連拎錢買六合彩都唔肯,點可能發生?打劫(當然犯法)都要用腦用力啦!

封關等運到去等疫症完結,不切實際,代價也不比共存小。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

香港無咩報道,原本澳洲確診數字都急升得好犀利

男爵府

如果香港行共存,預一定全民感染,香港人普遍自覺尊貴要全世界圍住自己轉,香港一定輪淊

男爵府

mother904 發表於 22-1-6 14:44
香港好多人想要外國的自由,又想要內地的防疫成效,仲要自己無需任何付出,此最高境界,誰與爭鋒? ...

想俾十萬個like你

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

厚多士 發表於 22-1-6 15:53
琴日仲見到FB有移英香港人笑香港得幾宗就天跌落嚟咁要冇得堂食,好開心咁話英國咁多單,啲人仲可以自由出入 ...

佢地覺得死唔到佢,心存僥倖,當針吉到埋嚟先知驚,睇佢好唔好彩

男爵府

dolala 發表於 22-1-6 16:19
問題係繼續封關,物質一樣慢慢開始會短缺,經濟活動亦好難完全恢復

如果只係超市冇開,總比當日印度呀武漢 ...

呢2年物資有缺過???
你確定香港爆發唔會比印度差????只係香港同印度人口比例不同..
祖國封年冇超市,有派物資.雖然係遲左..但香港邊個出黎派???李生???政府??
而且你肯定病毒變種一定會變弱...萬一變強0甘點....
冇工開...
口袋冇錢....連飯都冇得食...冇工開個時....刮沙都冇錢呀...去邊搵錢買6合彩呀...

要共存...係要有足夠既配套同資源...我想...香港暫時辦唔到

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

香港人嘅病毒共存, 同8 號波放假一樣, 佢可以放風, 但又要餐廳、戲院開門比佢享樂, 自私精諗野邊會諗到咁深入

男爵府

lambxx 發表於 22-1-6 16:33
呢2年物資有缺過???
你確定香港爆發唔會比印度差????只係香港同印度人口比例不同..
祖國封年冇超市,有派物 ...

有打三針就唔會

男爵府

dolala 發表於 22-1-6 16:43
有打三針就唔會

哪來的自信....佩服.....

莫講話打3針都中....5針既都中呀

厲害

公爵府

Onlok 發表於 22-1-6 15:32
你係新州果邊點。booster
打邊隻?
中咗又點?保險入私家又得唔得?

我book左 Moderna. 我朋友話效果會好d。
中左唔俾周圍走,我諗私家未必會收,我個次都只係在家治療,個時都叫多case,但都冇今次咁多。
我都叫有醫護打黎,我見d朋友呢排中左好似自生自滅咁。
最多叫你食退燒藥,或者覺得唔舒服,打俾家庭醫生可以有咩藥食。
都多返人帶口罩,但我女佢哋補習就話呢兩星期用zoom,游水就暫時正常。
咁除非好friend 的我會去的,其他朋友都唔約啦。
咁要學琴的我知佢哋打齊針就好d,但有個陪練的媽咪未打,我應該就唔俾佢哋去。

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-1-6 16:23
香港無咩報道,原本澳洲確診數字都急升得好犀利

香港主流媒體報導系甘。習慣就好。

我一直睇住澳洲當地由一個又一個嘅失誤,逐步引發疫情大爆炸。

初期係演唱會爆出染疫群組,挨近耶誕節就有成千單檢測陽性被錯誤通知為陰性(當中有些人一收到陰性通知就去左群聚玩樂)。當地官員為左催谷經濟,疫情一路升溫都呼籲市民繼續佢地嘅假期計劃。

子爵府

謝分享!香港D自私嘅人醒未?

伯爵府

所以澳洲既接種率唔太理想

睇到呢度已經唔駛睇落去

首頁
34567...11

尾頁

跳至