婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公屋企人住附近,我電話長期唔會有人聽,訊息半日先覆,所以奶奶會隨時落黎唔會通知。
以下係同奶奶對話。我老公話好唔尊重佢阿媽。
媽咪以後開門呢,唔使再幾下敲門,我湊BB果日如果拎嘢落嚟最好喺傍晚六點打後隨意落嚟
敲門其實冇意思,個仔對敲門聲好敏感容易嘈醒
如果朝早買咗餸呢都係唔好日頭攞上嚟、都係等傍晚六點打後一次過拎上嚟

水晶宮

鬼王龍馬 發表於 22-1-6 16:20
老公屋企人住附近,我電話長期唔會有人聽,訊息半日先覆,所以奶奶會隨時落黎唔會通知。
以下係同奶奶對話 ...

你冇唔尊重,不過你奶奶覺得唔啱聽,你住得咁近,奶奶擺明當你間屋係佢第二個家,即係咩意思,即係佢可以隨時入嚟唔需要通知你啦。如果你係想一家一主,又唔使投靠佢幫你看頭看尾,考慮吓搬遠啲,搬遠啲先有運行。

珍珠宮

醒目d都唔洗人提啦~呀仔訓左比人嘈醒果陣殺人ge心都有

子爵府

係咪平時都係奶奶負責買餸可能你老公覺得自己啱啱買餸仲要俾你限時幾點先可以上嚟

男爵府

回覆樓主:

「媽咪以後開門呢,唔使再幾下敲門,我湊BB果日…… 」
呢句係命令

「敲門其實冇意思,個仔…」
命令都唔夠,否定佢行為(無意思) 再加投訴佢整醒你個仔

「如果朝早買咗餸呢……」
買埋你餸仲要指明幾多點,送貨員?

真係可以有唔係命令,好聽啲ge講法吧

有電話但唔聽,唔聽唔緊要咁你又半日先覆msg,隨時出現唔通知你有份造成,就算佢想單聲都無門路

唔同人溝通再加命令,覺得唔尊重非常可以理解

自己買餸 叫佢抖下

水晶宮

uckukuku 發表於 22-1-7 04:14
「媽咪以後開門呢,唔使再幾下敲門,我湊BB果日…… 」
呢句係命令

所以晨早樓主自己搞定買餸就已解決。

我都討厭家中電話響(就來可以完約,可中止服務!)因為我平日工作大量接電話,好討厭家中電話響,係老公堅持留電話線fax 用!結果幾年來都沒用過!但成為我奶奶用來check有沒有人係屋企的工具及搞風搞雨!

至於發信息通知,最好早1-2日預告定比人知,不好玩突擊,心理準備及時間安排都要。突然間打電話比人就預計人地即時係屋企,有冇可能?人人都要返工返學。

大宅

樓主唔評論你有冇禮貌,淨講老人家幫你買餸,唔知你出自咩心態規定佢要幾點送上嚟,如果奶奶係衰嘅你就要有骨氣唔好要佢幫手,相反如果佢出自真心幫你,你嘅留言就令佢覺得似係一個送貨工人,完全冇感恩之心,如果你老公同樣咁對你父母你自己諗吓。

另外你唔鍾意接電話唔係問題,但問題係每日你奶奶都幫你手,明知佢一定打嚟你都唔專登留意電話,我係你老公都唔會企係你嗰邊,你擺明係玩你奶奶。你唔接電話奶奶咪直接走嚟搵你,你怪得誰,咁你咪唔好開門俾佢囉

cathngai    發表於 22-1-7 22:10
la_source    發表於 22-1-7 15:08
ks1201    發表於 22-1-7 14:38

水晶宮

樓主其實係個老公定個老婆?
其他posts 係講你老婆點點點嘅?

大宅

Nbs 發表於 22-1-7 07:27
樓主其實係個老公定個老婆?
其他posts 係講你老婆點點點嘅?

我啱啱都發現到都有呢個疑惑,兩公婆感情咁好共用Account?

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

「敲門其實冇意思」
呢句好un耳囉,
你直接講呀仔好易醒,
麻煩唔好敲門咪得,
仲有咩買餸6點後拎黎,
你又唔講清楚係咪99幫你買餸,
係的話你真係當人係hktvmall咩,
要指定時間送貨,
咁唔受得打擾就自己搞掂唔好求人

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

淨係第一行最尾兩句,樓主你真係好意思問得出。
你可以長期冇人聽電話,半日回信息,前提你是毋須旨意老人家「買餸」。
好似樓上話齋,拎點骨氣不求人,你就可以話番老人家轉頭唔通氣。
有公主病冇公主命。

cathngai    發表於 22-1-9 14:48
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

我件毒姑當佢媽媽(我奶奶)係佢工人二號,專職帶佢大仔出入學野加買餸。佢另一工人幫手室內湊細b.有時佢叫我老做外賣仔免費買埋食物比佢。難得二條水魚咁喜歡做義工,我對老公直說:「你幫佢不是問題,問題係你自己嘅仔女都未有照顧好!你係唔係應該照顧自己屋企先呢?佢老公死架?佢單親架?佢阿媽點幫佢,我沒資格理,但你係有自己頭家。你咁喜歡做終身義工幫佢,你就一直單身不好有自己家庭,累人地。」罵完先醒少少。

佢工作忙,我不怪佢,真係為頭家搵食,幫件公主病做義工?佢廢架?

珍珠宮

要靠人就吾好有要求

子爵府

呢d說話聽到其實好唔舒服

男爵府

你言詞間好似好尊重你奶奶,但如果我係你奶奶都覺得你唔尊重佢。幫你買埋餸電話又唔聽跟住又限人地幾點先可以拎俾你

睇番舊post
你老公甚至話過你覺得唔應該俾家用父母
你唔止唔尊重你老公阿媽囉

珍珠宮

飛天紅豬俠 發表於 22-1-7 16:53
你言詞間好似好尊重你奶奶,但如果我係你奶奶都覺得你唔尊重佢。幫你買埋餸電話又唔聽跟住又限人地幾點先 ...

你講起就有印象
樓主覺得老公唔應該俾家用奶奶

原來奶奶仲要成日幫手買餸送上門,送上門又俾新抱厭敲門聲嘈

珍珠宮

回覆樓主:

睇字都覺得你巴閉,原來仲有前科

又要憎奶奶、又要洗奶奶成日幫你買餸、又要奉旨唔聽電話、又要限時送上門、幫你買埋餸連敲門都唔准…..
真係大開眼界

大宅

jojocatjojo 發表於 22-1-7 07:17

樓主唔評論你有冇禮貌,淨講老人家幫你買餸,唔知你出自 ...

X2

伯爵府

jojocatjojo 發表於 22-1-7 07:17

樓主唔評論你有冇禮貌,淨講老人家幫你買餸,唔知你出自 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

秋天與楓葉 發表於 22-1-7 17:27
睇字都覺得你巴閉,原來仲有前科

又要憎奶奶、又要洗奶奶成日幫你買餸、又要奉旨唔聽電話、又要限時送上門 ...

好在有好記性既jm

原來樓主咁黑人憎

首頁

尾頁

跳至