自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

陪月勳章

cattz288 發表於 22-1-8 07:41
診所最快都要廿日後先有位,你都諗得幾天真喎

但亦有診所直接行入去,即日可以打

伯爵府

bobomia 發表於 22-1-8 07:33
免費打科興疫苗的診所很多,其實不用排長龍!每間診所安排不同,有些可以直接入去排隊打疫苗, 有些則需要 ...

珍珠宮

有 d老人家有伴去排隊,好似好開心咁,我幫老豆問埋佢附近診所,問埋時間吾洗等,佢都話約左人去中心排隊打,仲要搭車跨區

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bb2 發表於 22-1-8 07:58
別客氣,不過呢間要第二日先有針紙攞架,不過如係荃灣友就無所謂啦,行開先攞都得 我老公第一二針 ...

啱啱打左 唔該晒!
成間診所都係打針,同伯伯吹左兩句,佢話個個為堂食打針,新年前每日先打兩針

放下自在

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

cattz288 發表於 22-1-7 11:41
診所最快都要廿日後先有位,你都諗得幾天真喎

真是間間不同,我問了幾間,一間即日早上登記下午可打,一間話無得打,2-3間就留電話約期

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小虎與點點 發表於 22-1-8 09:25
真是間間不同,我問了幾間,一間即日早上登記下午可打,一間話無得打,2-3間就留電話約期
...

係呀,所以問左幾間就放棄喇 好似之前話有獎抽咁,同事問左幾間覺得煩,遠d都去左中心打
放下自在

侯爵府

12月中想幫12-17歲約打科興,診所覆要1月中先有期,結果左撲右撲去中心打,發現打科興中心比較少,當日等2個幾鐘拿下午籌打第1針,未到18歲要家長陪同同簽同意書,跟住立刻約診所1月中後期打第2針,12月約診所1月中後係有位
之後有老人家話診所姑娘話診所沒得約科興第3針,結果我又幫手約下,打去老人家話沒科興第3針診所問,姑娘一輪嘴話第3針你要打復必泰blabla,我直接問你呢度有沒科興第3針,姑娘答有不過你第3針要打,我沒繼續聽直接話我而家約科興第3針跟住報老人家資料,
就咁,如果大家自己有決定,聽清楚問清楚,不過我明白老人家係比較困難

公爵府

bobomia 發表於 22-1-8 07:33
免費打科興疫苗的診所很多,其實不用排長龍!每間診所安排不同,有些可以直接入去排隊打疫苗, 有些則需要 ...

打復必泰要先要排。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都係診所打,即刻有得打。
又唔駛等

侯爵府

回覆樓主:

我99想去診所打,俾條茂李醫生叫佢唔好打,講緊係一年前

伯爵府

2024年龍年勳章

去診所打記得預約,我昨日打醫生話送針藥慢,未必有貨,約左針就唔洗行多次啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

青青河邊草 發表於 22-1-8 09:44
我99想去診所打,俾條茂李醫生叫佢唔好打,講緊係一年前

一年前係新野,d醫生唔清楚成效,唔想出事孭飛!一年後,多人打,見到無咩事,可能已經改變口風

伯爵府

牛年勳章

bobomia 發表於 22-1-8 08:27
香港磚家真係谷伏必泰谷得好過份,明明科興副作用低,T細胞免疫又好過伏必泰(伏必泰中和抗體高,但跌得好 ...
專家同傳媒都一直話復高d,所以令人覺得復好d。
仲記得打三針時,睇新聞訪問阿伯,佢之前打科興,第三針轉復,阿伯話係人都知復高d,所以先轉。

珍珠宮

2024年龍年勳章

s160656 發表於 22-1-8 09:56
專家同傳媒都一直話復高d,所以令人覺得復好d。
仲記得打三針時,睇新聞訪問阿伯,佢之前打科興,第三針轉 ...

傳媒的力量!老實講好多人都無時間深究,唯有磚家講咩就信咯

伯爵府

bobomia 發表於 22-1-8 07:54
好多人去到做個一刻,先會周圍問人架咋 佢地印象中,睇新聞係要去體育中心呢d
...

無錯,我開始一打針都係搵體育中心先,因為新聞成日講嘛!到後來先留意到屋企樓下有兩間都有得打。

男爵府

回覆樓主:

都睇下果位醫生本身多唔多人睇
星期三陪姐姐去睇開既家庭醫生打,book哂時間都等左個幾鐘。
Ps,本身我地呢區有兩個疫苗中心,但1月開始得返一個

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

想問下診所打係咪只係打科興,復必泰比較少,因我打去診所問,間間都話打科興

男爵府

MrBeast 發表於 22-1-8 08:03
正苦應該整個list la, 邊間walk in, 邊間預約到幾時,咁咪唔洗市民個個打去診所問 ...

好難update到,我嗰邊有間私家原本可以預約,見太多人就竟然轉4點自行排隊,事問全港咁多間診所,邊冇可能做到,我覺得去自己附近既私所問下都好簡單

男爵府

維尼仔 發表於 22-1-8 10:14
想問下診所打係咪只係打科興,復必泰比較少,因我打去診所問,間間都話打科興
...

聽聞好小私家有

珍珠宮

2024年龍年勳章

Babetoto 發表於 22-1-8 10:12
都睇下果位醫生本身多唔多人睇
星期三陪姐姐去睇開既家庭醫生打,book哂時間都等左個幾鐘。
Ps,本身我地呢 ...

因為之前已經有好多醫生加入打疫苗計畫(總有一間喺附近),加上疫情放緩,疫苗中心拍烏蠅,所以政府將一些疫苗接種中心關閉了

首頁
12345...9

尾頁

跳至