想生BB

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

回覆 cephoebe 的帖子

我都係做完宮腔鏡+刮宮後,放胎就bingo.
藍醫生話輕輕刮宮可以活化內膜,有利胚胎著床。
原來除咗我,仲有你等成功例子。似乎呢個都係一個關鍵喎!

大家都加油,希望BB 健健康康出世。

複式洋房

回覆 j_chan 的帖子

刮宮係咩原因先要做?醫生話我內膜薄會難著床⋯吾知係咪要刮宮。你哋既成功例子係好勵志呀!祝福你哋個bb 健健康康

大宅

回覆 ttfungs0926 的帖子

我其實內膜厚度ok, 但之前喺其他醫生度放過幾次胎都唔著床。加上我即使連抽,靚嘅胚囊只有一粒,所以藍醫生建議先優化內膜。(放胎前幫得盡幫喎)。
我起初都擔心刮宮會傷內膜,但藍醫生好有信心話只係輕輕刮一刮,志在活化內膜,咁我當然信佢啦。

複式洋房

j_chan 發表於 22-4-21 14:30

我其實內膜厚度ok, 但之前喺其他醫生度放過幾次胎都唔著床。加上我即使連抽,靚 ...

我就係內膜厚左少少,所以建議刮,都係想活化內膜,盡量俾一個最好嘅著床環境。

複式洋房

ttfungs0926 發表於 22-4-21 14:18

刮宮係咩原因先要做?醫生話我內膜薄會難著床⋯吾知係咪要刮宮。你哋既成功例子係好勵 ...

內膜過薄過厚都唔好,藍醫生會睇晒所有指數,是但一樣差少少,佢都唔會試放胎,要樣樣都滿意先放。

複式洋房

想問下你哋抽卵前係咪都有抽血驗hormones? 如果指數吾ok就吾抽得?

好緊張呀,明天就再去見藍醫生睇下粒卵生成點,上次大果粒仲有幾cm 先夠大,細果粒應該冇乜用了, 明天就要決定抽定吾抽。我最怕連抽既機會都冇,希望有好消息啦🤨

大宅

要呀!每次抽卵前都會驗血check hormone. 但冇試過因為hormone 問題,唔可以抽卵。

你唔使太擔心。我估藍醫生都係穩陣啲check 埋 hormone,先決定破卵針和抽卵的安排。

大宅

cephoebe 發表於 22-4-20 13:40
我抽緊個幾個月無睇中醫針灸,之後放第一次胎失敗左,就食左2個月中藥養子宮,但就到荷爾蒙唔穩定,停左中 ...

請問刮宮大概要幾錢?
係要去醫院做的嗎?

因為我之前初診藍醫生時佢都有提過我可能要做,想有個預算,thanks

複式洋房

Catcatt 發表於 22-4-23 00:24
請問刮宮大概要幾錢?
係要去醫院做的嗎?

照宮腔鏡及刮宮價錢約三萬五,藍醫生會係聖德肋撒醫院做。

複式洋房

係呀佢有甘講,今日去藍醫生到好彩話荷爾蒙水平穩定,仲開左破卵針比我了。希望星期一抽卵順利啦,不過又開始擔心局部麻醉抽卵會痛🥲你地果時會唔會好痛呀?

大宅

我卵少,當時抽卵都係局部麻醉。
一方面慳返$6000麻醉師費用, 另一方面我要連抽,唔想用咁多麻醉藥。

唔係氹你,真係只有啲啲痛,完全可接受。
藍醫生好好手勢,放心交比佢。

複式洋房

藍醫生意見都係,一來又慳返$6000,二來身體冇甘傷。聽完你甘講只係dd痛,真係放心曬。😘🙏🏻🙏🏻

大宅

Fat-Bread 發表於 22-4-23 01:01
照宮腔鏡及刮宮價錢約三萬五,藍醫生會係聖德肋撒醫院做。

謝謝你的資料 :)

大宅

哈哈!我都係久病成醫,知少少扮代表。
其實C6 同藍醫生都叫我唔好上咁多網,有乜野擔心,直接問醫生仲好。
但我覺得既然我經歷咁多到今日修成正果,都係一種福份。
如果我嘅小小分享可以幫到同路人,何樂而不為?
希望你聽日取卵順順利利。加油!

複式洋房

你人真好啊!果然好人有好報!徬徨無助嘅時候,見到你哋嘅成功個案或者鼓勵真係黑暗中嘅署光。
他朝一日成功我一定會好似你一樣幫助有需要嘅同路人,謝謝你的祝福。

複式洋房

終於抽左,好吾開心,其實同預期得一粒,今早藍醫生打俾我,粒卵質素差吾受精😭醫生開左d hormones比我幫我個fsh 低d 。而家心情好亂,吾知應唔應該再開針,定quit左份工養下身子先。但醫生話最好連抽,再拖怕我卵巢功能一路差😭

複式洋房

ttfungs0926 發表於 22-4-26 14:44
終於抽左,好吾開心,其實同預期得一粒,今早藍醫生打俾我,粒卵質素差吾受精😭醫生開左d hormones ...

相信藍醫生,養好卵,等下週期再抽卵。一齊努力,達成心願。

複式洋房

ttfungs0926 發表於 22-4-26 14:44
終於抽左,好吾開心,其實同預期得一粒,今早藍醫生打俾我,粒卵質素差吾受精😭醫生開左d hormones ...

連抽有佢嘅好處,不過都要睇下你自己嘅心理狀態。
如果決定連抽,就其他野唔好諗,只係需要多做運動,作息定時,飲食健康,令身體係呢兩三個月有活力d。

有信心都係成功重要因素,唔好太大壓力。

禁止訪問

大宅

我都好怕收到藍醫生電話,因為可能係壞消息。
但諗深一層,如果壞消息巳成定局,有幾多醫生會親自打電話俾我哋解釋。更重要嘅係佢有開藥俾你改善下一個週期,還是有希望的!

求子之路的確難行,但你並不獨單。JM, 加油!

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊