自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

林鄭月娥承認早前曾出席婚禮及多個聚會,當時未爆發新一波疫情。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%89 ... 3%85-024259240.html

睇見就嬲,佢憑咩高調指責一眾官員?!洪為民生日會嗰時,佢仲聲大大話無意收緊防疫措施!夠膽就公開埋1月3日既行程,睇下佢當日做過咩,有冇參加過聚會。

會員update新聞:
她又強調,12月30日之前,本港疫情控制得很好,當時疫情平穩,與內地通關的商討更正如火如荼進行,她承認自己當時去了很多聚會,當中99%是官方聚會;至於有指的婚宴,是在11月底至12月初舉行。她強調當天只花了大約10分鐘到婚禮現場恭賀,又反問這是否違反官員要求,希望大家公道。她指關鍵日子是12月30日出現本地Omicron個案,其後要收緊措施、落重藥

本人看法維持不變,希望林太要求別人公道的時候,佢對人一樣公道。

這段時間出席宴會當然冇問題,問題在於林鄭聲大大指責別人的時候,有沒有自我檢討。

別人出席生日會就要嚴懲,佢自己出席聚會呢?1月頭根本大家就仍是以為正常時期,佢自己亦講過不會收緊防疫政策,官員最多咪錯在敏感度不足,需要佢史無前例的高調譴責嗎?佢有冇嚴懲到國泰、陳姑娘?!有冇嚴懲過准許妮歌潔曼團隊免隔離的官員?

*見有回覆話特首選戰開始,暗示是為特首之戰開舖文宣,真係笑左出聲。某些人有心無意也好,居心叵測也好,不要輕易將本舖連結跑馬仔,我沒有興趣。

日日是好日

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

所以抵咁多人都憎佢

la_source    發表於 22-1-11 12:24
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

回覆樓主:

咁係事實,1月頭幾日相信大把婚宴進行中啦!

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

站在道德高地指駡人, 寬己嚴人, 討厭至極!

鬼咩~無人請佢去洪門宴, 無得去, 嬲嬲豬!

Yeelim    發表於 22-1-11 14:43

男爵府

回覆樓主:

她說是11月至12月期間,未有新變種病毒前。

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

咁佢有無除口罩周圍行?參加宴會無問題,喺自己張枱食嘢先除口罩,行開要戴返口罩。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

正宗寬己嚴人

珍珠宮

快d 查清楚佢

男爵府

1107king 發表於 22-1-11 12:19
她說是11月至12月期間,未有新變種病毒前。

11、12月當然無問題,3/1那些高官議員實在敏感度不足,犯例唔用安心出行嗰啲更加離譜!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

babytt2 發表於 22-1-11 12:22
快d 查清楚佢

等相流出 ~

水晶宮

mother904 發表於 22-1-11 12:10
林鄭月娥承認早前曾出席婚禮及多個聚會,當時未爆發新一波疫情。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%89%B9%E9 ...

五十步笑百步

珍珠宮

回覆樓主:

佢去大佛係幾時

水晶宮

咁11-12月我好多朋友都有出席飲宴又跟足防疲程序, 我自己都有約朋友食飯, 咁都十惡不赦 ?

ps. 我唔係林鄭fans, 以事論事啫

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

我在未爆之前成日晚上出街食飯,都有和親友聚會,本來就覺得通關在望,對疫情都樂觀,呢到都有鋪問去飲既人情,根本大家都開始過返日常生活,特首去飲宴都合理,如果唔係有傳播鏈出現,佢地都無乜人會關心,始作俑者是空姐和空少。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果係11/12月... 問題就唔同了... 唔可以同1月初情況睇成一樣...

侯爵府

就呢件事又唔覺特首有錯,
11尾12頭,當時香港整體比較寬鬆, 有各式各樣聚會/飲宴

珍珠宮

回覆樓主:

佢話啲官唔聽話,咁其實佢都唔聽中央話,中央都冇追究佢,好包容 當下不如追究國泰,做好機組防疫(而家仲係7日),實名安心呢啲實事先。

男爵府

11/12月出席婚禮有什麼問題?不喜歡林鄭也要以事論事,不可以盲目批評。不然和yc沒兩樣!
風繼續吹,不忍遠離...

首頁
12345...8

尾頁

跳至