夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

背景:全職媽媽 (有家用,主要用作買餸車費,其他大部份老公比曬)
開奶換片洗奶樽個女飲食主要我負責
大家務有鍾點,洗衫老公搞,因佢有潔癖,我較求其。小家務就佢比較多吸麈,其他廚房衞生就我負責番。
老公工作
女兒兩歲
沒工人背景:
女出世後我全職媽媽 ,之前就各一份,我其實搵多啲嘅,但就忙成日出差(有家用,主要用作買餸車費,其他大部份老公比曬)
大家務有鍾點,洗衫老公搞,因佢有要求,我較求其。小家務佢換床單吸麈多,因嫌我吸得唔干淨手腳慢,但廚房衞生一般執屋就我搞
老公工作
每人一個月平均都會自己出三至晚街,一般大家11點前會回家。
女兒兩歲
沒工人
家連老爺4人
不用供樓,財政壓力相對輕
我倆40頭,結婚7年

生活模式很簡單,老公有WFH, 一星期返兩日,一星期只煮三晩飯(三大一小),全部我自己買煮洗,當然女兒一日三歺就另外自己煮,其他都係出去食或外賣。女兒喜歡跟老公,如果他在家工作,會成日捉住佢要老公陪佢,佢好錫個女,來者不拒。但試過有幾次阻到佢做嘢就會發脾氣,有出口話:都唔明點解個女唔跟妳,一d都幫唔到手。近大半年,個女開始返playgroup, 大家都有陪佢返下,開頭佢多少少(自己要求,近月就我多,因為佢年尾忙,但其實都係一家人揸車出去,一家人返,如果佢陪,我就會去買餸同做下私人嘢。

其實呢兩年,主要爭拗都係源於湊女,佢就好緊張,個女好動,自識行識走後,少少跌親就會瓜瓜嘈鬧我唔睇實佢,我嚴d唔比佢做某d嘢,個女一喊佢就會出手跟住又鬧我。有時煮個女飯耐d又會鬧我點解煮禁耐,個女唔食就會話我煮得唔好食,清淡d又話比我都唔食,濃少少又話點解禁咸冇益。簡單d就係乜都只有批評,極少鼓勵。又試過一次,佢同個女返學,執漏咗個水樽,出嚟好似殺人咁。星期六日例牌唔會早起,我其實都冇所謂因為我慣早起,但個女到十點零十一點就一定會去嘈醒佢,佢又會鬧我點解唔可以比佢weekend舒服訓晏多小小。如果佢WFH而果晩老爺食我要煮飯,就個女訓晏覺去街市超市。佢返工就等佢5-6點返,佢睇住個女我趕去買餸,跟住洗煮食再洗直到9點幾十點。然後間唔使就投訴點解我放工返來重要幫手揍?我都好累乜乜乜。然後又會話我家務又做唔足,湊女又唔夠細心。自問個女兩歲都叫健康冇乜病,食訓痾都叫正常。

我真係禁冇用同唔負責任咩?

la_source    發表於 22-1-21 10:53

子爵府

簡單唻講,主要佢係覺得你都已經唔使返工,家務又有人幫輕,點解佢就要咁辛苦,呢個係會一直惡化落去,所以一係就同佢講幫輕下佢出唻做野,或者做Parttime,等你自己有經濟能力,佢又唔會覺得你好舒服,一係就捱多兩年,個囡讀書,你就出唻工作

民房

回覆 CCHINGC 的帖子

原來佢禁可憐,禁辛苦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

不用供樓,財政壓力相對輕-->話雖如此。一人搵, 4人洗。家務仲有用「鐘點」, 在未評價人地對你的comment 時, 男既「財政壓力」點會相對「輕」呢?
我不看輕ftm, ftm 有價值。但如果男既返家把工作壓力帶回家, 你會有何反應?同樣, 要搵食既面對家中的壓力, 說得通嗎?
你平衡5到老公同女的利益, 「但個女到十點零十一點就一定會去嘈醒佢,佢又會鬧我點解唔可以比佢weekend舒服訓晏多小小。」--->明知佢要訓,你為人母, 不能就哂2歲女去「嘈醒」爸爸。尤其你曾打工, 訓, 真係對人很重要。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

民房

回覆 kwhkwh 的帖子

老爺唔駛佢養,屋只用交管理費,水電煤不用交也説不上相對低?

民房

回覆 kwhkwh 的帖子

訓好重要,明。我一日只訓五個鐘,唔夠都會燥

子爵府

回覆 Cassie124 的帖子

唔好介意,全職媽媽係你哋傾出嚟的結果?定係你當時自己想做?

其實我唔係反對人做全職媽媽,但做唔做係好睇另一半支唔支持,同埋點睇全職媽媽,因為有部分男人係會覺得,全職媽媽就係家庭主婦,湊女家務就應該要一腳踢,無咩唔好煩佢,佢想幫你就幫,唔想你就應該自己頂晒,因為佢覺得你唔使出去賺錢已經好好,食佢住佢,幸福到不得了,無權講辛苦

佢亦唔會體諒,佢返工都有收工,全職媽媽一早開工就到瞓覺先收工,如果你覺得你老公係咁睇,我勸你請人湊,出返去返工,因為你老公根本唔欣賞你做全職媽媽,咁倒不如出去賺錢,大家同等狀況,唔好互相埋怨,一齊做

男爵府

點解佢返工你要等佢放工湊女先去買餸,唔可以帶埋個女去買餸咩?
大家務又有鐘點,佢又洗衫吸塵,你搞廚房 但飯又唔係日日煮? 你主要都係搞小朋友換片食飯,但就「一日瞓得五個鐘」,而小朋友仲會去騷擾佢工作同瞓覺,啲時間去咗邊… 你具體做咗啲乜…

珍珠宮

回覆樓主:

有鐘點做家務,一星期煮三晚晚餐,其實都相對輕鬆,時間分配上可以更加好

小朋友都兩歲,無必要用奶樽,同唔一定要分開煮,好多家務可以免卻,事在人為

老公wfh真係要教好小朋友唔可以騷擾爸爸,呢點我都係咁教呀女

同埋好重要嘅問題,女人有小朋友之後就將重心擺晒小朋友,冷落咗老公
特別係兩夫妻房事,男人呢方面感到唔滿足,真係會燥底、小小事都會諸多挑剔(呢方面唔需要回覆,自己細心諗下)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Cassie124 發表於 22-1-21 10:24
背景:全職媽媽 (有家用,主要用作買餸車費,其他大部份老公比曬)
大 ...
有時係比人忽略左,二公婆無計

珍珠宮

Cassie124 發表於 22-1-21 10:24
大 ...

甘回想起當年我一個照顧兩個差一年既bb仔,我都從來無要求c6幫過手,一日煮三餐,全部家務都我自己做,沒鐘點沒工人
樓主已經非常幸福了

男爵府

就咁睇樓主家務唔算好重
“洗衫老公搞,因佢有要求,我較求其”

洗衫機洗,最多分下類洗,不外乎跟住一個模式做,如果呢點都幫輕唔到,樓主又的確要改善下

男爵府

牛年勳章

回覆 Cassie124 的帖子

我都覺得係,既然你老公唔欣賞你。
不如你請鐘點做家務。
出番黎做野,
你自己賺到錢唔洗睇佢面色。

民房

有啲人係咁
佢會不停貶低你 芝麻綠豆既事都鬧你
話你無用 話你少少野都做唔好
踩到你一文不值
係啲外人面前都係鬧
令到兩人關係係有高低唔再平等
久而久之被人鬧個個都開始自我懷疑
從而開始自卑
佢地就係中意靠呢種方法黎拎優越感
你越卑微只會令佢覺得自己地位越高
呢種人平時一係自卑所以先下手為強
一係就自私靠踩低人抬高自己

男爵府

Dontyoudontyou 發表於 22-2-3 01:52
有啲人係咁

咁可以點做?

侯爵府

Dontyoudontyou 發表於 22-2-3 01:52
有啲人係咁

欺善怕惡的就是身邊的順民寵出來的

民房

lyf2409 發表於 22-2-3 02:55
咁可以點做?

拎出黎傾
對方問題大 自己反抗都無用
佢地成日覺得自己係出面搵錢
所以你就要順佢意
但係呢個唔係佢貶低你地既籍口
FTM都唔一定活得卑微

民房

yantung2010 發表於 22-2-3 09:49
欺善怕惡的就是身邊的順民寵出來的

都係既
有啲人驚同對方嘈起上黎 對方郁手抗打佢

大宅

BK Milk勳章

Cassie124 發表於 22-1-21 10:57
回覆 CCHINGC 的帖子

原來佢禁可憐,禁辛苦

睇到你呢句回應,我真心明白點解你老公會咁樣對你,
你可以答得出咁諷刺你老公嘅回應,即係證明你都唔會覺得佢有付出,唔體諒佢嘅辛苦。
你有你覺得嘅辛苦,佢都有佢覺得嘅辛苦,所以你唔明白佢,佢又點會明白你?
又或者係你同你老公之間都無心存感恩,
佢覺得你唔需要出去工作,做下家務,湊小朋友,都好正常啦;
正等於你覺得佢搵錢回家,但你聲稱老爺唔使佢養,又唔使供樓,咁佢搵錢返黎供養你都好正常啦!
根本唔知自己問題係邊,佢睇你唔起,成日話你,嘈你;但我唔覺得你對佢的態度又好好囉~

琥珀宮

回覆樓主:

ftm嚟講你算好輕鬆,好似洗衫你著緊d乾淨d等佢做少樣

首頁

尾頁

跳至