烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

冇咁好味架, 好似好浠咁.

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我係用真空煲燉湯,因為我覺得用真空煲煲湯真係冇咁好飲,反而燉就好好多.我會係煲底放條毛巾再放燉盅先加水.

大宅

我都係用真空煲燉湯, 因為真係鏗好多電費, 如果墩完覺得希, 可以飲前用大火煲多半個鐘, 就可以好似明火墩咁架喇...

原帖由 Lovely媽咪 於 09-6-10 14:07 發表
我係用真空煲燉湯,因為我覺得用真空煲煲湯真係冇咁好飲,反而燉就好好多.我會係煲底放條毛巾再放燉盅先加水.

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

男爵府

大廚勳章

乜真空煲可以燉野架咩? 係咪煲滾D水就放盅落去, 咁幾時至放落個保溫煲度?

我只係用真空煲煲湯, 其實味道我覺得幾好, 而且D骨好正, 只要放落保溫煲前煲半個鐘, 飲前再煲多半個鐘, 就好似明火一樣咁好味.

原帖由 carriechan 於 09-6-10 14:16 發表
我都係用真空煲燉湯, 因為真係鏗好多電費, 如果墩完覺得希, 可以飲前用大火煲多半個鐘, 就可以好似明火墩咁架喇...

大宅

我係將燉盅放晒料同水, 再放個架晌內煲, 注水到半個燉盅的高度, 然後成個內煲放晌明火煲滾後計半小時, 放入真空外煲(煲底要放一條毛巾), 直到飲前再取出煲多半個鐘, 攪惦....
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

子爵府

原帖由 carriechan 於 09-6-10 02:54 PM 發表
我係將燉盅放晒料同水, 再放個架晌內煲, 注水到半個燉盅的高度, 然後成個內煲放晌明火煲滾後計半小時, 放入真空外煲(煲底要放一條毛巾), 直到飲前再取出煲多半個鐘, 攪惦.... ...

?煲底要放一條毛巾,是否放在內煲內,定外煲底,我都是用真空煲燉,但個燉盅好難買到FIT,....我覺得好好用~又不用看火,又慳GAS

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

問得幾好wor,我都想知....

原帖由 cincin_ko 於 09-6-11 12:35 發表

咁個真空煲咪要好大lor?
要裡面個內煲仲要放得落個燉盅wor~

點解唔可以直接放水落個外煲到, 然後放燉品在內煲 ge?

首頁

尾頁

跳至