自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

我附3個區的區議員,乜都無做,佢地辦事處,因為疫情,關門大吉。

得返落選的一個,和一些街坊義工,幫手送物資俾獨居老人。

SiuBBee    發表於 22-3-11 17:06

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

患難見真情。

區議員有經費去請助理和買物資,幫助地區。完全沒有藉口話無資源做野。

疫情之下,邊個係人邊個係鬼,大家心裡有數。平時就叫長者拉票,到佢地有事,就不聞不問。

慶幸聽到有些區議員真心有做野,幫忙大家。

侯爵府

綠茶新地 發表於 22-3-11 16:24
講起我就嬲, 我父母住個區之前選左個垃圾黃議員,12 月無做,成個村大把老人確診無人理

我見民建聯既區 ...
我果區相反,全部民x聯,一早關門大吉。

我覺得患難時,就見人是否善心,不是關乎顏色。

侯爵府

happybobobaby 發表於 22-3-11 17:27
DQ或辭咗職,但「輸」咗嗰啲文健聯又唔出嚟派嘢,只係見到佢班人响度不停嘈插政府要點做,但未見有落區幫手 ...
咁似梁美芬,得把口。

侯爵府

GillianLam 發表於 22-3-11 17:15
我這區議員及義工一起為家居抗疫的家庭和老人送物資。議員前排確診不久痊癒了即繼續為市民服務,值得讚揚:g ...
蛇齋餅糉人人願意派,但呢d時候肯幫手,呢d就真心為區。

侯爵府

維仔媽媽 發表於 22-3-11 16:47
我們的黃區議員舊年辭了職,隔離的黃區議員有幫佢所屬的區的老人家。佢黃得嚟都肯做下嘢,黃得好緊要,惹緊 ...
善心係不分顏色。

區議員攞政府人工,完全關門大吉乜都唔做,應該炒魷。

侯爵府

eggcarol 發表於 22-3-11 18:13
雖然好多黃人都唔鍾意佢地,但今次民建聯同埋全港抗疫聯盟真係幫左好多人、佢哋組織能力強、同埋有好多義 ...
我果邊民建聯區議員人影都無個,呢度舊區好多公屋和長者,好無助。

因為有d子女都中招,幫唔到佢地。

我媽識得有d長者,唔識用手機預約打針,唯有晨早7點去排即日隊,但又要下午兩點才有得打。最近的中心要搭15分鐘車才到,見到佢地頻頻撲撲,好慘。

侯爵府

carrina 發表於 22-3-11 20:20
不斷洗樓派物資,到佢自己中招暫停,由其他義工接力,之後轉陰後又開始繼續派
...
好有心,抵讚。

侯爵府

naicha 發表於 22-3-12 11:45
呢邊都係算沙田區, 有個民建聯的落選咗, 最近又當選, 一直有做嘢, 佢哋街坊組織比較緊密。老人家唔識圍封嗰 ...
咁都好有心。

侯爵府

Anpanmama 發表於 22-3-13 09:57
我嗰隻晨早已經辭咗職,但成日啲死粉都響我區關注組歌功頌德,連早星期開咗間綠在區區回收站都話係佢嘅功勞 ...
我果度就俾DQ個果,仲有做野。

其實不分顏色,有心就好了。

侯爵府

https://www.districtcouncils.gov.hk/cindex.html

上左區議員網頁,大家可以睇下可否聯絡自己區議員。

要先入左自己果區,例如沙田區,在右上角再揀區議員資料。

果網真心癈,沒有一個搜尋器,簡單搵資料。

侯爵府

李豆豆 發表於 22-3-13 11:18
我都係,兩個都係黃人
一個直頭消失得無影無蹤
請不要分顏色。

無論黃藍,都見到有真心服務街坊的。

更有好多義工,不分黃藍。

大家香港人,無謂再攪分化。

侯爵府

zbt 發表於 22-3-13 11:35
我嗰區係黃議員(民主黨),疫情以來龜縮唔見,黑暴砸火車站時佢就出來把風,咁多人死,希望佢死早啲,留 ...
請不要分顏色。

無論黃藍,都見到有真心服務街坊的。

大家香港人,無謂再攪分化。

67年暴動,我媽全家差d死在左派手上。

過左去就無謂再講。

大家做香港人,齊心抗疫。

侯爵府

姬絲汀汀 發表於 22-3-13 21:42
我區個黃議員,唔捨得份好工,最後都要宣誓,好彩佢冇被DQ,但未見過佢做過野,呢幾個月辦事處直頭唔開,連 ...
好有心

侯爵府

okgoodla 發表於 22-3-14 07:30
追晒舖見到晒你個嘴臉, 黃區議會做嘢就比like, 其他正常人工聯會或民健聯嘅人做嘢, 你就吾提吾比like!

...
https://www.districtcouncils.gov.hk/cindex.html

呢條link係黃?

侯爵府

其實區議員收左政府人工,無論乜顏色都要為街坊服務,唔係義工喎。

侯爵府

kw111 發表於 22-3-13 11:22
荃葵青陳恒鑌真心為街坊服務
有親人確診,打電話即刻聽,仲即日親自送物資到家
...
今日見佢上新聞講打針。

首頁

尾頁

跳至