自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

保險要有diagnosis 先賠,打疫苗無病無diagnosis 應該唔賠consultation fee

子爵府

Maya_0802 發表於 22-3-12 23:58
下次會好小心醫生寫的診斷報告。所以其實可以先問CS再claim?係咪即係好似agent嘅角色甘噶?
...

非緊急嘅項目
最好都係問咗CS先去

保險公司背後嘅醫療團隊其實好大
佢哋嘅rules 背後係有好多原因先至係咁set
去到claim嗰一刻已經好難challenge

男爵府

畀面勳章

Maya_0802 發表於 22-3-12 23:58
下次會好小心醫生寫的診斷報告。所以其實可以先問CS再claim?係咪即係好似agent嘅角色甘噶?
...

如果預早已經知嘅我通常都打去問一問,我舊公司gp medical 打去問嘢都算快

但例如小朋友急病入院就無計,入左先問agent or cs 攞claim form 再俾醫生填

我暫時無試過claim 唔到錢,d 醫生通常都問一問你claim 唔claim 保險然後就識幫你寫

珍珠宮

回覆樓主:

唔覺佢錯,打針的確唔係病

大宅

Lapyip2019 發表於 22-3-12 23:30
醫療保健是保障,不是賺錢,不適合跟買股票收息相比較,正如不能用橙跟蘋果比
...

我明,我意思係錢先係保障,醫療保健都係用自己錢供,最大問題係有事時,已經唔舒服,想安心休養,但問番保險公司攞好麻煩,填完又要證明,比左又話唔受理,搞好耐,好似求人攞錢咁,最後先攞到比想像少。所以我寧願將同等錢同合適自己方法每月儲起算。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

而家claim保險好方便。可以先問下保險包吾包。見醫生時講明要報保險,入院登記時一樣要講明。到時醫生或醫院就會準備好文件俾妳。妳係保險網站或app上載文件。隨時睇到進度。無問題一星期左右就會收到消息再收到錢。通常某些吾係治療既野都吾包,佢條款都應該有寫。

大宅

louespang 發表於 22-3-13 10:03
我明,我意思係錢先係保障,醫療保健都係用自己錢供,最大問題係有事時,已經唔舒服,想安心休養,但問番 ...

我多年代替買醫保嘅錢用左買股或自儲,我現在已比當時個醫保價值更高,最重要,我有事住院,係可以馬上攞出黎,唔使證明。唔使煩

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Maya_0802 發表於 22-3-12 23:27
我係公司group plan。不過有時公立醫院太耐,覺得保險都係有必要嘅。反而應該睇情況個條款,今次真係當教 ...

group plan 多數都保好細 claim得好少

大宅

Maya_0802 發表於 22-3-12 23:32
我都唔明點解醫生會甘寫,私家醫生應該都知道大部分人會claim保險啦... 我真係估唔到一字之差個結果差甘遠 ...

有人試過,私院知你有買醫保,收費更加貴。

大宅

louespang 發表於 22-3-13 10:03
我明,我意思係錢先係保障,醫療保健都係用自己錢供,最大問題係有事時,已經唔舒服,想安心休養,但問番 ...
這個情況,很大機會是客人對所購買的保險產品不認識所致,以為買了醫療保險便所有醫療費用都有得賠,卻沒有了解清楚什麼是合資格醫療費用。另外有好的agent跟也重要,不舒服時無需分多一份心去攪賠償

大宅

Lapyip2019 發表於 22-3-16 08:19
這個情況,很大機會是客人對所購買的保險產品不認識所致,以為買了醫療保險便所有醫療費用都有得賠,卻沒有 ...

我知,買醫保本想保障自己日後有事用,但供多年,到真正病又未必係自己份保險內有,但錢又供左好多。就算醫保有,跟自己agent除時冇做(供醫保一定長命過agenr份工),所謂另一個再跟,只會叫你再加單,唔係睬你都傻。正所謂魔鬼係晒細節到。買時對你笑哈哈,咩都得,需要用時就咩都唔得,出動魔鬼講,最多賠少少。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

打疫苗係預防唔係治療,可以喺不保事項內見到
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

louespang 發表於 22-3-12 23:01
所以我對醫保沒信心,因為要賠時,左煩右煩,左唔得右唔得。我朋友好健康,買醫保30年,已供大約過百萬, ...

touch wood, 我次次順理。

大宅

louespang 發表於 22-3-16 09:58
我知,買醫保本想保障自己日後有事用,但供多年,到真正病又未必係自己份保險內有,但錢又供左好多。就算 ...
要不要加單的考慮是,客人保障是否足夠,廿年前買的醫療保險,可能每天房錢三四百,但現在已經遠遠不足,若不加,到有事的時候,就會如你所說賠得很少

珊瑚宮

Maya_0802 發表於 22-3-12 23:32
我都唔明點解醫生會甘寫,私家醫生應該都知道大部分人會claim保險啦... 我真係估唔到一字之差個結果差甘遠 ...

似醫生問題多D。

珊瑚宮

Lapyip2019 發表於 22-3-16 08:19
這個情況,很大機會是客人對所購買的保險產品不認識所致,以為買了醫療保險便所有醫療費用都有得賠,卻沒有 ...

我同意, 好多人根本唔知自己嗰份保險係買咗啲乜。就話人地呃佢。

大宅

Lapyip2019 發表於 22-3-16 10:10
要不要加單的考慮是,客人保障是否足夠,廿年前買的醫療保險,可能每天房錢三四百,但現在已經遠遠不足,若 ...

我其中一個朋友醫保多年供了共約300萬,一次有病埋單70萬,搞好耐醫保只賠到約20幾萬,自己再貼多40多萬找數。佢話對醫保好失望,因為佢一直好信醫保,中途亦聽加單,但到需要用時,竟然比佢所供攞得少(咁左咁多年)。佢話放銀行,都冇咁嬲。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我試過同一單入院嘅單,份兩間保險公司claim(都係公司團體醫療保險),一間claim到一間claim 唔同!

大宅

Fishqqma 發表於 22-3-16 10:12
我同意, 好多人根本唔知自己嗰份保險係買咗啲乜。就話人地呃佢。

咁又冇話人地呃佢,唔好對號入座,理性討論,只係講出事實,最熟保險當然係保險公司,唔係客,所以賺爆你錢。

大宅

Fishqqma 發表於 22-3-16 10:10
touch wood, 我次次順理。

係呀~自己供嘅錢,重要睇彩數。

首頁

尾頁

跳至