自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我老爺已75歲, 今日自測確診, 佢可以自理無行動不便等問題, 但家住公屋, 無獨立房間可以隔離

但始終年紀比較大唔想佢去方艙, 請問有無JM識得有確診長者, 去左邊度隔離 ??

珍珠宮

回覆樓主:

系派位 無得揀 只有等通知佢話送去邊度

琥珀宮

家中其他有未確診高風險人士嗎?
老人家確診,無嚴重不適,最好盡量爭取居家檢疫,自己人照顧。

水晶宮

回覆樓主:

如果屋企冇小童係家居隔啦,盡量留係房,出嚟就帶口罩,用完廁所就噴消毒,識幾個家庭都係咁隔都冇傳比其他屋企人

象牙宮

回覆樓主:

獨居?有無報邊個平台?大年紀多數唔會安排方倉

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

無話可說 發表於 22-3-17 15:24
獨居?有無報邊個平台?大年紀多數唔會安排方倉

唔係獨居, 家中仲有奶奶同叔仔, 家住舊式公屋無梗房

暫時未報, 唔係淨係可以報快衛生局個個速抗原測試申報平台?

子爵府

pi0219 發表於 22-3-17 15:39
唔係獨居, 家中仲有奶奶同叔仔, 家住舊式公屋無梗房

暫時未報, 唔係淨係可以報快衛生局個個速 ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

屋企冇高風險人士咪一齊住囉!

公爵府

2023年兔年勳章

太多地方可以隔離https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/Community_Isolation_Facilities.pdf

如果有輕微病徵及評估低風險,就可能會去竹篙灣。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以自己諗掂就自己諗了,政府啲嘢根本信唔過,由其是老人家,政府根本冇對確診老人家有妥善安排和照顧,仲淒涼過留喺屋企。

pi0219    發表於 22-3-17 17:04

公爵府

章太郎 發表於 22-3-17 15:57

其實等得政府安排到家人都中招了。。。

其實我都係咁諗架

想叫佢地不如小心留家或者再有確診(如奶奶)先報, 然後一齊去隔離

大宅

pi0219 發表於 22-3-17 15:02
我老爺已75歲, 今日自測確診, 佢可以自理無行動不便等問題, 但家住公屋, 無獨立房間可以隔離

但 ...

如属經過醫院治理後可以出院但仍然陽性,有長者暫托中心可住到轉陰,若只係自測未經醫院就唔知

子爵府

老人可以唔洗去

珍珠宮

Strawberrys 發表於 22-3-17 16:09
太多地方可以隔離https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/Community_Isolation_Facilities.pdf

如果有輕微病 ...

75歲行動不便冇可能去竹篙灣啦
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

pi0219 發表於 22-3-17 15:02

但 ...

今日睇到呢單報導,個心好不安。 如果老人家情況唔嚴重,家中冇bb,在屋企隔離,變咗係最好既選擇。

https://hk.news.yahoo.com/亞博-長者-亞洲國際博覽館-社區治療設施-社區隔離-江玉歡-梁萬福-230006274.html
亞博一日接連三長者不治 職員親述:如人間地獄

首頁

尾頁

跳至