夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

同老公結婚9年,已經忘記上一次性生活係幾時,無性婚姻維持左已經有5-6年。老公對性需求不大,覺得係生活中是可有可無,甚至覺得點解我把性看得咁重要?

最初次數減少的1-2年,有同老公溝通過表示需要正視問題,睇過醫生大家身體無問題,可能係心理壓力影響。最初都有改善維持到一個月一次,但慢慢變成三月一次、半年一次、甚至乎一年都無一次….幾乎每次都是我主動先可以進行,到近年寧願自行解決都唔想再求老公

每次長輩追問幾時生小朋友,眼淚都在心裡流,本身自己都好鐘意小朋友、好希望有,但一年又一年過去,今年已經34歲了…但老公一直維持室友關係,心很攰,如何是好?

大宅

解決唔到既就離婚啦! 你34重可以重新識嗰個,好過有日你身邊出現一個對你好又有感觸既,就好易出事。

茶類愛好者    發表於 22-3-18 12:03

男爵府

dayssss 發表於 22-3-18 00:35
同老公結婚9年,已經忘記上一次性生活係幾時,無性婚姻維持左已經有5-6年。老公對性需求不大,覺得係生活中 ...

係要睇心理醫生, 唔係check 身體有無事, 身邊好多人有哩個問題,係壓力問題, 相處模式問題, or 唔知咩原因, 如果真解決唔到就要考慮離婚, 因為好多朋友最後頂唔順去揾sp, 有男有女

子爵府

畀面勳章

同老公結婚9年,已經忘記上一次性生活係幾時,無性婚姻維持左已經有5-6年。老公對性需求不大,覺得係生活中 ...

咁後生就已經冇?!尤其男人 忍倒嗎?

別墅

kaman06 發表於 22-3-18 08:02
係要睇心理醫生, 唔係check 身體有無事, 身邊好多人有哩個問題,係壓力問題, 相處模式問題, or 唔知咩 ...

經轉介睇過心理醫生,幫佢約埋時間睇左1-2次,但一直話醫生幫唔到佢,最後直情唔肯再去睇,唔肯正視問題

子爵府

想生的話
認真考慮離婚

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

算把喇,搵個個喇

珍珠宮

dayssss 發表於 22-3-18 08:51
經轉介睇過心理醫生,幫佢約埋時間睇左1-2次,但一直話醫生幫唔到佢,最後直情唔肯再去睇,唔肯正視問題
...

妳老公有可能係無性戀者 (佔全球人口 1%)

子爵府

其實你老公都好自私, 娶左個老婆回來又唔理, 就係無病無痛唔攪你先衰格, 你唔想攪就唔好娶人, 人地大把人要, 最基本都唔可以差過初婚時(前或後), 娶了之後只說自己唔需要, 有沒有了解過女人是需要的, 有騙婚的嫌疑.

第二就是自己唔想做而令大家生不到BB, 令老人家給壓力太太自己唔出來澄清和承擔, 是很不負責任的. 我當時與太太不想生住, 費時我父母煩我太太, 我都先跟他們說, 是我不想生, 叫他們唔好再煩(得我一個仔, 以前不嬲脾氣大), 自己父母壓力梗係自己食, 避免壓力去左太太到, 我覺得保護太太是基本的動作, 如果只是為自己, 有咩事又縮埋不理對方感受, 愛的水份有幾多呢?

子爵府

其實分手是愛的昇華, 自己給不對方幸福, 也希望對方自己找到更好的, 像你老公無性人, 第日可能會成仙, 要諗清楚可能不要阻他的大志. 但若果你只是凡人, 你就要諗諗, 你們的世界可能已不同了.

伯爵府

回覆 dayssss 的帖子

樓主, 你已經用咗九年時間 , 自己已盡力試過 , 既 然沒有改善 磨合唔到 ,就要好好為自己打算啦, 你已經34, 唔好再蹉跎歲月。

複式洋房

作為男人,如果雙方生活期間無發生任何不愉快的事情的話,基本上性生活一定愉快.
加上你地無小朋友,有機會就係,你老公對你已經無曬興趣,或者你自己不修邊幅.導致身邊男人提不起興趣,或者嘗試搞下新意思.情趣拉.或者刺激都得.如果做曬都無反應,你真係抓你老公睇泌尿科拉

男爵府

dayssss 發表於 22-3-18 08:51
...

如果佢唔想睇醫生ok, 但要揾婚姻輔導的專家, 好多ngo 都有, 佢地都係心理學家, 因為個問題唔單止係佢想唔想有性, 亦都同你有關, 你有無感受到愛,無愛婚姻可以keep? 好明顯你唔得, 得就唔使上黎問, 如果佢唔搞野,, 其他野代替? 例如抱你? 講愛你?同時你都要比佢知你係唔ok, 佢先知要改變, 所以你地要一齊去揾解決, 所以婚姻問題難解決好多, 唔係你叫佢去搞就得

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

9年... 都無改善, 仲可以點? 一係接受, 一係走人..

男爵府

唔好做室友,做返朋友算啦,都試咗5-6年,大家人生目標唔同,你仲咁後生,冇謂哂時間

別墅

winghoho123 發表於 22-3-18 16:06
作為男人,如果雙方生活期間無發生任何不愉快的事情的話,基本上性生活一定愉快.
加上你地無小朋友,有機會就 ...

自問性格活潑開朗型、身型keep得唔錯,因為工作關係所以都會經常打扮,同事朋友都話我外表比實際年紀年輕

試過行街專登帶老公行sex toy shop, 但佢無興趣….. 亦都同佢提過不如試下去唔同主題既時鐘酒店,開埋網頁俾佢揀房揀主題,但佢真係無興趣…. 仲問我點解要去個d地方….

一次又一次咁俾自己另一半拒絕,我都開始懷疑自己到底係咪咁無吸引力?

別墅

kaman06 發表於 22-3-18 21:07
如果佢唔想睇醫生ok, 但要揾婚姻輔導的專家, 好多ngo 都有, 佢地都係心理學家, 因為個問題唔單止係佢 ...

我有提出過去見婚姻輔導,始終兩公婆咁私密既話題唔會同朋友傾訴,搵專業人士解決會好d,但老公好反感,佢仲會大聲話我依家我地有咩問題?邊個話我地有問題?點解要見輔導?

最初我都好需要被愛既感覺、需要每日早晚擁抱、每一句我愛你既人,但隨着被拒絕既次數、無身體上既接觸,已經漸漸連擁抱都少

mona701    發表於 22-3-27 10:00

伯爵府

回覆 dayssss 的帖子

婚姻 ,得一個人嘅努力係冇用, 既然自已經努力過, 勉強行落去都冇意思, 不如早啲放生自己。 時間、青春唔人等,無謂再蹉跎歲月, 日日活在痛苦下, 讓感情一日一日地磨蝕 ,不如早早了斷 , 趁現在還未有小朋友 ( 同感情問題未解決,千祈唔好要小朋友住, 否則會帶來更多煩惱, 也成為你嘅絆腳石),好好為自己人生打算, 找個真正識得珍惜你嘅人。

珍珠宮

我明你感受
如果你又有需要又好渴望有小朋友
我會走,好忍同樓上那位人兄所講

好好商談之後和平分手

侯爵府

我都幾個月先一次,我都驚自己想外求

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊