自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好老實講係外國或中國,勁個班好少讀醫,係香港先會咁高人工個個想讀醫
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

esmehouse 發表於 22-3-21 03:40
好老實講係外國或中國,勁個班好少讀醫,係香港先會咁高人工個個想讀醫 ...

勁果班讀乜?

珍珠宮

好媽媽勳章

olkan 發表於 22-3-20 22:53
有幾多醫生唔為錢

在公立醫院工作的醫生,好多都唔係向錢看。
公院工作辛苦,只為錢就去私家做啦!

男爵府

淨係得本地醫生咁貪 為左社會地位和霸權
唔好一竹篙打死一船人 人地外地醫生清廉和有使命感的多多聲

無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

做得醫生,護士,都係貪收入高!唔通想做華陀同藍丁格爾咁高情懆,今時今日都係一份工

公爵府

其實,我覺得香港好多私家醫生都係向$看,
佢哋多數都收好貴

如果做手術,更加唔使講。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

shirley784 發表於 22-3-20 22:04
明白大家都想搵多 d 收入 , 但點解要咁博 , 佢地己經係人上人啦 , 而且醫生更加要有良心

唔貪為咩讀咁多年,咁辛苦。真系為興趣咩。講笑啦

伯爵府

回覆:做醫生都咁貪錢 , 令人失望

醫生貪銭是香港醫生的特徵,我有個親戚就是不喜歡這種特徵,不返回香港或在當地唐人街行醫。

侯爵府

超級無聊!有邊個人唔恨錢?咁辛苦讀咁多書終極目標咪為搵錢!難道為興趣

大宅

回覆樓主:

其實係人都貪架啦,有得搵邊個唔想搵多,但你做得醫生,醫德先係你價值所在,而家出假文書其實係做壞成行聲譽,坦白講咁爆一爆單野出黎,警察會唔會查多幾個醫生,會唔會再爆多1,2單都係未知之數

首頁

尾頁

跳至