網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位JM可否分享一下淘寶好物,謝謝!
利申:淘寶經驗成日中伏(emoji)

翡翠宮

回覆樓主:

我十幾年前中過幾次伏,已經改玩網站自營,如京東、蘇寧、當當,以至現時唯品會,淘寶及拼多多大多數只係幫人買!

伯爵府

lyh80115 發表於 22-3-31 21:08
我十幾年前中過幾次伏,已經改玩網站自營,如京東、蘇寧、當當,以至現時唯品會,淘寶及拼多多大多數只係幫 ...
弱弱一問, 其實點為之網站自營?咁淘寶果啲店都係自營,不是嗎

翡翠宮

Danjunior 發表於 22-4-1 19:59
弱弱一問, 其實點為之網站自營?咁淘寶果啲店都係自營,不是嗎
指網站自營,如果淘寶嚟講,天貓超市先係自營,其他都唔係自營。
網站自營嚟講,京東係全國第一,最多嘢賣,服務最好,送貨最快。例如主要城市夜晚11點前落單,第二日上午就可以送到,因為你一落單,京東倉即發貨,自家快遞配送,一條龍服務;如果有問題要換貨,新貨第二日上門及即時取走壞貨,效率高到癲咗!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實都係睇你識唔識玩啫,當然初初玩,可能要交d學費

比教易既,係天貓,再揀旗艦店,其實同京東自營無咩大分別,但個價可能無小店咁好,同官集未必送香港

有d冒險精神既,可以玩淘寶,古靈精怪野多,淘寶變尋寶,有時好玩係個過程,當用到平既價錢淘到好野,係有一種滿足感,但如果好理性既,要計時間成本,就無得計

珊瑚宮

Danjunior 發表於 22-4-1 19:59

我估個自營可能係京東同某d大公司有合作協議,可以大批入貨擺係自己個倉度,而個d貨又多人要既,當你去自營買,佢就可以好快好似執藥咁執,唔同既野,可以包晒一個箱出貨

但問題係佢無可能所有店都自營,當你想一d特別dd既野,佢未必做到,就變左好似淘寶咁,都係要間shop自己發貨

珊瑚宮

回覆樓主:

可能有d似hktvmall,你會見到有d大路野寫倉有,有d要集運2天咁,個原因就好似以上提到既情況

翡翠宮

oceandeepsea 發表於 22-4-1 23:00
其實都係睇你識唔識玩啫,當然初初玩,可能要交d學費

比教易既,係天貓,再揀旗艦店,其實同京東自營無咩 ...

冒險精神就係要玩下京東、拼多多、唯品會、微店、蘇寧易購、當當、真快樂、中糧我買、順豐優選……等等,數唔完 ,好好玩。仲有好多執咗笠,如中國amazon、1號店、易迅、耀點100……都有買過

翡翠宮

lyh80115 發表於 22-4-1 23:32
冒險精神就係要玩下京東、拼多多、唯品會、微店、蘇寧易購、當當、真快樂、中糧我買、順豐優選……等等, ...

當年1號店印象好好,當所有快遞送到都係走都走唔切,1號店快遞係會幫我開箱,畀張清單我慢慢點數,齊貨簽收才離開

珊瑚宮

lyh80115 發表於 22-4-1 23:32
冒險精神就係要玩下京東、拼多多、唯品會、微店、蘇寧易購、當當、真快樂、中糧我買、順豐優選……等等, ...

無咁多時間玩啦,同埋都未聽過。平時睇開iherb,amazon,淘寶,京東,hktvmall都夠,同埋好多日用品糧油都無網購,我又揀擇,奄奄尖尖,有要求但又唔捨得出太多錢個類人,另外比錢同自提點都係要考慮既問題,我唔鐘意私集,覺得要另外登記麻煩,比信用卡唔安全,上門要等門口

珊瑚宮

回覆樓主:

好似離題左,分享番淘寶,買過手工皮革銀包,手工牛角梳,譚木匠木梳,EKO垃圾桶,EKO皂液器,韓國UV牙刷架,松下鬚刨,松下鼻毛修剪器,松下美容機,rinkge手機套,3m牆貼,域堡不銹鋼掛架,防曬膠膜,某外國牌子波鞋,貝醫生牙刷頭,小米感應燈

翡翠宮

oceandeepsea 發表於 22-4-2 07:21
無咁多時間玩啦,同埋都未聽過。平時睇開iherb,amazon,淘寶,京東,hktvmall都夠,同埋好多日用品糧油都 ...

我而家少玩啦,大多買京東自營品牌貨,乜都香港包郵,懶得搞集運。

我都係唔願洗錢,千方百計用地攤貨價錢買品牌貨,平得嚟少中伏(回應樓主),例如已經搶咗超過五十張199減100券狂攞貨

我有時會利用淘寶付款優惠買其他網站禮品卡慢慢用,例如每月28號DBS淘寶400減40,一定唔會放過,通常買京東e卡,有時買啲唯品卡,喺京東、唯品會買嘢再額外打個9折。夠膽嘅,外國網站禮品卡都有得賣!

翡翠宮

回覆樓主:

日用品、食品太濕碎唔介紹,最近我買過好好用係華為移動電源,唔算非常平,都有張減¥58券用;e卡當9折,大約洗咗¥244。
配合我部Mate40pro,做到66W超級快充,出街充一陣就可以回血,快快充夠唔洗長時間駁住條線係好方便
https://u.jd.com/TIxPToP

翡翠宮

回覆樓主:

話説阿女要求買本十萬個為什麼,香港繁體正版要$88,因為貴只要求買1本,應承咗。之後見係少年兒童出版社,靈機一觸上京東望下,平太多!最後買咗3本畀佢,都只係¥40人仔 ,另用¥10運費券輕易香港包郵!

大宅

oceandeepsea 發表於 22-4-2 07:41
好似離題左,分享番淘寶,買過手工皮革銀包,手工牛角梳,譚木匠木梳,EKO垃圾桶,EKO皂液器,韓國UV牙刷架 ...

好勁喎!淘寶達人喎!

珊瑚宮

rabbitwaiwai74 發表於 22-4-2 16:54
好勁喎!淘寶達人喎!

都唔係既,我好多野都唔識,私集未用過,比錢只識用香港支付寶,唔會用信用卡,重野上門既都好少,超體積又未試過,退野又未試過

因為始終唔係本地網購,所以越簡單越好,太複雜就唔考慮淘,同可以減低風險

翡翠宮

回覆樓主:

我有同事都鍾意買牌子貨,質素好,少中伏,佢都經常睇唯品會再搵我買。呢期買咗圖中幾樣。

我就賺到優惠券/購物津貼嘅差額、買唯品卡10%折扣、以及兌換收多5%。

子爵府

oceandeepsea 發表於 22-4-2 07:41
好似離題左,分享番淘寶,買過手工皮革銀包,手工牛角梳,譚木匠木梳,EKO垃圾桶,EKO皂液器,韓國UV牙刷架 ...

你好,想請問你有無淘過絲襪,返工日日都要著,希望有人可以分享下,謝謝

伯爵府

lyh80115 發表於 22-4-1 21:15
指網站自營,如果淘寶嚟講,天貓超市先係自營,其他都唔係自營。
網站自營嚟講,京東係全國第一,最多嘢賣 ...
謝謝講解。 我去左試京東, 但用唔到。 你好叻, 攞到咁多優惠。 我完全搵唔到邊到攞。 同埋, 我去試買之前有jm推介過果部supor吸麈機, 唔個點解話該產唔在該地區不支持銷售, 唔比我下單。

伯爵府

oceandeepsea 發表於 22-4-1 23:05
我估個自營可能係京東同某d大公司有合作協議,可以大批入貨擺係自己個倉度,而個d貨又多人要既,當你去自 ...
謝謝解釋我知。

首頁

尾頁

跳至