自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

夢到可怕的事可以克服,以前夢我自己跌左落海,呼吸唔到,現實生活我係唔識游水。有次又係夢跌落水,我叫自己冷靜,只是夢,然後就無再發生呼吸唔到的感覺。

子爵府

有次夢到已離世多年的婆婆,佢由一度好光的白色門出現,周圍都好白好光,婆婆慈祥地望住我笑,我叫了一聲婆婆,佢就從門消失,然後我就喊醒。

我平時無話特別記掛佢,所以我相信是她向我正式道別,她要上天堂/轉世。

呢種夢係第一次發,真係感受到係另一個空間。

大宅

lingw. 發表於 22-4-5 21:48
係去左另外一個空閒,真實發生的事

我有次發夢嚇醒,那一刻同自己講呢個唔係夢,要記住起身同人講,但係清 ...

我記得我8成嘅夢,d夢好睇過tvb嘅劇,所以我好鐘意訓覺

公爵府

我有試過成日發同一個夢

大宅

好多人喺夢入面嘅內容,會喺真實情況發生

大宅

我夢過中六合彩頭獎2次,2獎1次,3獎1次,現實當然冇試過啦,不過發下夢都開心

happylife28    發表於 22-4-5 23:55

男爵府

sharon26788 發表於 22-4-5 21:53
有時發完夢,醒返之後,過咗某段時間發生啲事或者經過某啲場景,好似同之前嘅夢一樣
...

我都試過,過左一段時間當做完一段事情,就會突然間對剛發生過既野似層相識,諗多兩諗係之前發夢發過

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我唔想發夢,最怕發完夢,仲要記得成個夢境先慘,有時半夜醒左,瞓返又發另一夢但同第一個夢沒有連貫性,經常瞓完覺=無瞓。以前試過,中午/下午小睡半小時,都有夢發,個夢境仲好真實

大宅

有晚按完電話放低瞓落床,之後又拎返起睇YouTube,條youtube 片影住一條好長嘅公屋走廊,走廊盡頭有個女仔慢慢咁行過黎,佢嘅容貌愈來愈清楚,我好驚關左個YouTube,點知關極都關唔到. 我掉低個電話叫醒老公但叫唔醒,再執返起電話個女仔已經就到個鏡頭前,我再掉底電話開門出廳搵奶奶,當我一開門奶奶喺嗰刻關左房門,我只好入返房,再拎起個電話,此時此刻長廊個女仔已黎到鏡頭前2眼空洞咁望住我我好驚,掉左電話瞓返上床,合埋眼嗰刻同時我醒左,原來由我開頭放低電話上床已瞓著,個夢無逢銜接完全分唔到現實與夢境

子爵府

寶貝豬豬234 發表於 22-4-5 23:04
你比我好,但凡我記得嘅夢都唔係好野
我以前最常重複嘅夢,就係我自己一個搭的士上山,條山路好斜好斜,架 ...

太恐怖係會嚇醒,我就夢日日都唔同,有好有唔好,最唔好係夢見親人離世,唔到醒果刻都唔知係夢,好驚

子爵府

huiwo太太 發表於 22-4-5 23:05
個靚景係超宏大,一生人未見過如此美景。

係,現實世界唔會有咁靚嘅景,我到依家都仲記得

大宅

牛年勳章

happytabo 發表於 22-4-5 22:58
我同你係同一類朋友由細到大,無一分鐘係無夢,仲要試過細個時有幾年個夢係持續性發展,不停被 ...

我都係呀,就連搭車恰著幾個字都已經發左個夢

子爵府

happytabo 發表於 22-4-5 22:58
我同你係同一類朋友由細到大,無一分鐘係無夢,仲要試過細個時有幾年個夢係持續性發展,不停被 ...

我覺得發夢幾好,雙重人生 足不出戶就可以見識千奇百怪嘅事物

大宅

牛年勳章

善宜 發表於 22-4-6 00:03
太恐怖係會嚇醒,我就夢日日都唔同,有好有唔好,最唔好係夢見親人離世,唔到醒果刻都唔知係夢,好驚
...

我仲曾經發夢太傷心,由夢喊到醒都喊緊

水晶宮

我係每晚瞓覺都會發夢嘅人,有時發長夢,有時係好多個短夢,仲要瞓醒通常都記得,所以瞓完好似冇瞓咁,成日都好攰

大宅

牛年勳章

telfast 發表於 22-4-5 23:20
我記得我8成嘅夢,d夢好睇過tvb嘅劇,所以我好鐘意訓覺

我都係呀,仲覺得拎d夢黎拍劇,應該幾收得,因為d橋段真係無人諗到

珍珠宮

huiwo太太 發表於 22-4-5 23:18
有次夢到已離世多年的婆婆,佢由一度好光的白色門出現,周圍都好白好光,婆婆慈祥地望住我笑,我叫了一聲婆 ...

感動,有畫面

大宅

善宜 發表於 22-4-5 22:59
夢見好多靚景奇景,好多時都會攞個電話出黎影低,想訓醒睇返,我試過夢見搭水晶飛機,竟然feel到有離心力 ...

我同你一樣係晚晚發夢,醒咗清楚記得內容,偶然一晚無夢一覺瞓天光反而覺得無瞓過咁
不過發太多夢,有時現實見到場景好似夢中見過咁,搞到好混淆。
我細個都會經常夢見自己識飛上天,但一定會跌返落來,跌嗰刻個離心力好大,好驚嚇,試過嚇醒原來自己個心真係痛的,但又唔識講俾媽媽知。大咗好少發呢d 跌落來的離心力夢了!

男爵府

我今朝發夢去左打仗地方,要搵地方匿埋,準備隨時跳落街(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

我自己有啲夢好似有預兆咁。
試過好多次夢入面既情緒,無論開心/傷心/驚嚇,瞓醒翌日會有類似既事發生。
好記得有次夢見有個dummy公仔好似鬼咁衝向我度,嚇到我大叫醒咗,仲嘈醒埋c6…第二日去行街,冇啦啦有個傻佬衝過嚟鬧我,好恐怖同個夢一樣咁驚嚇。
另外有個夢都幾橋,試過某日午瞓1個鐘,夢見某偶像明星俾人影到拍拖,好多粉絲喊哂好傷心(包括我)。瞓醒心情未平復哂,打開電話,見到佢食大麻既新聞,我即時嚇一跳,嗰個偶像係BIGBANG TOP

首頁

尾頁

跳至