1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為疫情反覆,已經退咗N班了,但有d擔心9月開學跟唔上課程,喺屋企自己可以點教好,尤其是英文想盡早培養

大宅

回覆樓主:

其實個個小朋友都差唔多,又困在家,見識都少左唔洗太擔心

大宅

vivian_717 發表於 22-4-6 09:29
因為疫情反覆,已經退咗N班了,但有d擔心9月開學跟唔上課程,喺屋企自己可以點教好,尤其是英文想盡早培養
...

我小朋友都退左N班,9月返k1。
我買左簡單教材,平時喺屋企同佢認顏色,認大小,搭積木,串珠,拼圖,唱下ABC song,數下數字1-10,講故事,一齊唱歌,都係玩樂中學習。
喺淘寶淘左個小型彈床,喺屋企比佢放電

大宅

tracylam626 發表於 22-4-7 10:41
我小朋友都退左N班,9月返k1。
我買左簡單教材,平時喺屋企同佢認顏色,認大小,搭積木,串珠,拼圖,唱下 ...
我仔十月出世,又細過其他同學仔,所以想睇睇可以點喺屋企教

子爵府

N甚至K1,都係主要訓練佢地大肌小肌自理

大肌→可以俾D隧道小朋友爬下,跳下圈圈、踢波,
小肌→翻下書、玩下積木,親子→講下故事、唱遊一下
自理→教佢係洗手盤、去馬桶如廁
認知→認下顏色,圖片、數下數字

但記得唔好過份輸入學術知識,會減低佢地創意,當然小朋友自己問好想知,就可以答佢,因為佢自願學習,每個小朋友都唔同,提早輸入,有D小朋友會抗拒

大宅

vivian_717 發表於 22-4-8 10:15
我仔十月出世,又細過其他同學仔,所以想睇睇可以點喺屋企教

我個女都係10月出世

別墅

其實N就算冇面授都有zoom堂呀,做咩退學呀?

大宅

CCHINGC 發表於 22-4-8 11:26
N甚至K1,都係主要訓練佢地大肌小肌自理

大肌→可以俾D隧道小朋友爬下,跳下圈圈、踢波,

謝謝提醒!

男爵府

回覆樓主:

其實3歲入k先係正常教育既開始,n原意係俾雙職家長既託兒服務,邊有乜跟唔上課程可言.....

想早d培養英文,最好一出世就同佢講英文。真係識人,細路屋企係媽媽全用廣東話,爸爸全用英文同細路溝通。

大宅

sasa615 發表於 22-5-15 01:11
其實3歲入k先係正常教育既開始,n原意係俾雙職家長既託兒服務,邊有乜跟唔上課程可言.....

想早d培養英文 ...
認同,我個女都無讀過N班,直接K1。其實無話一定要上N,大把人都無讀。

樓主小朋友而家都未讀K1 就已經驚跟唔上課程,未免過份緊張。

首頁

尾頁

跳至