跳至

首頁
23456...9

尾頁

等待驗證會員

我都有想過轉上午 , 但上次問過學校原來大部分插班都會安排讀下午班 , 加上下午班人數會少d方便照顧所以我會讀住下午班先

原帖由 dadaada 於 09-7-7 18:43 發表

我哋係讀士多啤利組呀! 你哋會唔會轉番讀上午班呀??

伯爵府

我又黎報到 ! 我小朋友係 0908 b女

我都同意.
如果報國際既差額, 已經可以幫佢幫好 d 既英文班
而且, 補中文. 真係好難搵到好既老師去教
唔同英文有 grammer 去跟去做 exercise

原帖由 kerkermui 於 09-6-11 09:56 發表

(本身~ 對國際課程嘅學校無興趣, 覺得學中文較英文難)

伯爵府

minako

我 2仔讀緊恆安浸信會 k1 [恆安村]
有學卷, d 老師教得都幾好

祗係學校較細
校長肯聽家長意見去改進
而且我 2仔係 0511
所以當年 n1 都係插班
佢地 n1 班祗收全日無半日
返學係 08:00 到 最遲 0600 pm
以前有得托管到 0700pm
但已經取消左
因為無物人申請使用

原帖由 minako 於 09-6-11 21:28 發表
你地好有準備...我剛搬來呢區, 唔熟學校....請比d意見我! 12月細仔, 一定做n1插班, 讀私校都冇所謂, 不過k1想搵d又有學券又好的學校.....ma on shan 有咩出名的幼稚園....等我有個參考! ...

伯爵府

stepy

培正無 n1
k1 一定要收大仔 [9月1日出細既都唔收]

所以 我 2仔都要 repeat k1,
今年係培正重讀 k1

原帖由 Stepy 於 09-6-11 14:14 發表
我都嚟報到先.... N1只報咗合一堂同祟真美善, 最後選咗祟真. 而k1都仲諗緊未有大方向.... 個人幾鍾意祟真, 如果N1讀得好可能唔轉. 不過都有考慮過靈糧 / 培正 / 民生 / st. c....... 所以未有頭緒 ...

別墅

Hi, 07既馬鞍山爸爸媽媽,
我同kindermusik by catherine達成協議開班,依家仲有位俾18個月以上既小朋友, 如果有興趣, 請通知我啦.

時間: our time (18個月以上) 2:30pm, village (0-18個月) 3:30pm

地點: 馬鞍山雅典居舞蹈室

費用: out time $1670 共8堂 包material,
village $1680 共8堂 包material

繳費方法: 現金或支票. 本人建議大家用支票, 抬頭待定, 會是雅典居會所或kindermusik by catherine 的公司名 Kate's Kids Ltd.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-7-4 19:58 發表
打個招呼先,
我阿仔係0703,5月已插班讀N1。

MATHS,

原來你仔仔已番緊, 快唔快適應呀 ?

大宅

畀面勳章 陪月勳章

原帖由 monkey05 於 09-7-10 23:42 發表

MATHS,

原來你仔仔已番緊, 快唔快適應呀 ?

5月插班係喺另一間學校,全日制。
開頭學校比個適應期係返2小時,3小時,半日,然後先返全日。阿仔都好快適應,第3日已經可以返半日,一星期已經返全日了!

比佢返呢間先,係因為想戒片,同埋學吓自理。
全日喺學校,食又喺學校,瞓又喺學校,
自理能力真係高左!

9月去HKPS就可以專心學知識了!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

monkey/maths,
我已經唔記得你兩個個小朋友讀咩班, am 定pm喇, 只知道同一~!
next sat am, 我叫咗maths個仔(星仔)上我度玩, monkey,你得閒嘅就call我, 上我度相認啦!

伯爵府

Hi 各位媽咪

7月17日 (星期五)
馬鞍山頌智樓 晚上 : 8:00 至 9:30

有議員舉辦 :
証件相 $9 2打
tel: 2144 3788

好抵.... !

影定可以入幼兒園時用

因為我仔入幼兒園時, 都要用 8張相
係學校貼用具時用.

mandy

別墅

唔係呢度住...都可以影嗎??

原帖由 mansonwai 於 09-7-12 21:31 發表
Hi 各位媽咪

7月17日 (星期五)
馬鞍山頌智樓 晚上 : 8:00 至 9:30

有議員舉辦 :
証件相 $9 2打
tel: 2144 3788

好抵.... !

影定可以入幼兒園時用

因為我仔入幼兒園時, 都要用 8張相
係學校貼用具 ...
wellcome to 家銳仔成長日記

http://hk.myblog.yahoo.com/bingo-louis123

別墅

12月細仔真係冇學校想收....甘就慘lor

原帖由 mansonwai 於 09-7-9 00:06 發表
minako

我 2仔讀緊恆安浸信會 k1 [恆安村]
有學卷, d 老師教得都幾好

祗係學校較細
校長肯聽家長意見去改進
而且我 2仔係 0511
所以當年 n1 都係插班
佢地 n1 班祗收全日無半日
返學係 08:00 到 最遲 0600 pm
以前 ...
wellcome to 家銳仔成長日記

http://hk.myblog.yahoo.com/bingo-louis123

大宅

報到! 我係0709媽咪, 囡囡10月會插班讀威寶, 而家又煩緊報K1, 因為我驚活動教學到升小一函接得辛苦, 知唔知MOS邊間學校係傳統教學, 當然想報有學卷啦~

伯爵府

唔係私人屋苑
佢地係公屋...
所以無分
任何都可以, 不過祗得今日
今日聽講都有成 200人去影

我地自己私人屋苑以前都有攪
不過就 $10/打

原帖由 minako 於 09-7-14 21:51 發表
唔係呢度住...都可以影嗎??

伯爵府

minako

妳問左恆安浸信會, 佢地唔收 12月細仔咩
我見佢地一般都唔會話唔收
祗係放小朋友係 waiting list 入面

原帖由 minako 於 09-7-14 21:55 發表
12月細仔真係冇學校想收....甘就慘lor

大宅

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 09-7-11 17:45 發表
monkey/maths,
我已經唔記得你兩個個小朋友讀咩班, am 定pm喇, 只知道同一~!
next sat am, 我叫咗maths個仔(星仔)上我度玩, monkey,你得閒嘅就call我, 上我度相認啦! ...

KERKER,

下次再有機會同星仔相認, 記得預埋我啊.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-7-11 06:48 發表

5月插班係喺另一間學校,全日制。
開頭學校比個適應期係返2小時,3小時,半日,然後先返全日。阿仔都好快適應,第3日已經可以返半日,一星期已經返全日了!

比佢返呢間先,係因為想戒片,同埋學吓自理。
全日喺學校,食又喺學校,瞓又喺 ...

你既策略唔錯, 到時星仔會獨立好多.
係呢你有無參加學校個SUMMER CAMP 呀?
到時開學,你會唔會比呀仔著片番學呀? 我問左學校佢地無硬性定唔比, 不過,話要放多條後備在書包. 我諗穩陣D我照比呀仔著片番學到佢適應左番學先著底褲番, 我怕佢初初陌生地方唔敢出聲去廁所呀.

大宅

畀面勳章 陪月勳章

monkey05:

我地無報summer camp呀!有朋友個仔喺度讀緊 (升k2)話summer camp作用不大,可以唔報!

星仔已經戒左日片,所以出街、返學都唔著片了,以免佢混淆。你仔仔戒左片未?

老師會定時定候帶同學去厠所,所以唔駛擔心小朋友唔識表達,而且學校都會有後備校服,如果濕左都有得換。

校長仲話啲校工姐姐好勁,未戒片嘅小朋友,都可以好快幫佢地戒!所以唔駛擔心,交比學校啦!

大宅

醒目開學勳章

原帖由 maths 於 09-7-26 15:00 發表
monkey05:

我地無報summer camp呀!有朋友個仔喺度讀緊 (升k2)話summer camp作用不大,可以唔報!

星仔已經戒左日片,所以出街、返學都唔著片了,以免佢混淆。你仔仔戒左片未?

老師會定時定候帶同學去厠所,所以唔駛擔心小朋友 ...

maths,

我仔仔戒左片了, 在家, 同午睡都不用著片, 只係平時去街會著,因佢一出街就好多時唔記得講要去廁所.

如果係咁, 我都試下唔同佢著片番學先.

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章

今日終於幫阿囡入左紙報靈糧堂, 等到 10月就可以入紙報埋祟真美善, 已經開始有 d 緊張, 如果 2 間都唔收, 可以點做 ?

伯爵府

今朝去左健康院幫亞女預約肺炎鏈球菌

原來係星期日打 ? 9月6日

首頁
23456...9

尾頁

跳至