家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛剛過咗罰息期,按契尚餘320萬,打算轉按食現金回贈。有兩個offer 喺手, 唔係好識揀, 想問吓意見意見
1)原行,H+1.24%, cap2.5%
2)A銀行,H+1.3%, cap 2.5%

如果計現金回贈就A 銀行多啲(扣埋律師費就會多$3000左右),但息口就冇咁靚,唔知長遠會有咩影響。

伯爵府

sts8000 發表於 22-4-21 21:34
剛剛過咗罰息期,按契尚餘320萬,打算轉按食現金回贈。有兩個offer 喺手, 唔係好識揀, 想問吓意見意見
1) ...

請問原行同A行係邊2間?我一直用BOC, 巳過罰息期成年,問過2次都話再簽2年都冇任何回贈

男爵府

Ocean419 發表於 22-4-22 07:13
請問原行同A行係邊2間?我一直用BOC, 巳過罰息期成年,問過2次都話再簽2年都冇任何回贈
...

而家都係周圍都做緊 H+1.3%, 你可以去問問,我呢間係中資行。
至於我原行1.24% 係因為現有客戶先有,新客都係出緊1.3%,原行就係美資行。

伯爵府

sts8000 發表於 22-4-22 11:39
而家都係周圍都做緊 H+1.3%, 你可以去問問,我呢間係中資行。
至於我原行1.24% 係因為現有客戶先有,新客 ...

兩間銀行回贈分別有幾多%?如果扣埋律師費只差$3000我會留在原行,慳返啲時間,同埋兩年後再簽攞回贈嘅機會都高;如果轉新行,兩年後再簽唔知會唔會肯再比回贈,上年問BOC 同HSBC 舊mortgage 續多兩年冇任何回贈

首頁

尾頁

跳至