自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

聽過身邊幾個長者接受用關愛基金整假牙的質素很差,整出來水口多凹凸不平,會界損牙肉好痛,但投訴無門,浪費左基金既錢長者又無牙用,大家有冇相似經驗?

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210523/bkn-20210523004541251-0523_00822_001.html

水晶宮

回覆樓主:

政府永遠只批錢出來不監管,牙醫用最差的物料,最平的手工求其整副牙比長者就攞足款項,為長者帶來痛苦, 完全有違資助原意又浪費資源

侯爵府

開心吸收勳章

我家長者都係用關愛基金整牙, 做左效果好. 牙醫係自選既, 所以應該去D有口碑既牙醫做.

子爵府

不是關愛基金問題,是牙醫問題,所以要小心選擇牙醫

水晶宮

littlemaopig 發表於 22-4-27 15:09
不是關愛基金問題,是牙醫問題,所以要小心選擇牙醫

我明白一定是牙醫問題,因為長者都去唔得遠都想在附近牙醫整,老人中心果邊又唔肯比有關牙醫的名單,要逐個牙醫問,肯做的又未睇過,只能碰運氣去試。而家投訴無門,如果有監管,或者起碼有份問卷調查做統計,呢d不良牙醫就唔敢明目張膽呃老人家 最後好似咩都係受害者錯

子爵府

ricecooking 發表於 22-4-27 17:57
我明白一定是牙醫問題,因為長者都去唔得遠都想在附近牙醫整,老人中心果邊又唔肯比有關牙醫的名單,要逐 ...

我果間老人中心有俾成份牙醫list我們睇,其實好多牙醫都有參與

大宅

搵個好D既牙醫啦
可以自己揀架

水晶宮

畀面勳章

我媽上下兩副假牙整得好好,咁真係算好彩

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

係牙醫問題,我媽就係用關愛去鑲牙,剝左好多隻牙,再整假牙,但搞左大半年但整極都唔舒服,去叫牙醫調整左好多次,個牙醫竟然話「你用得關愛就係咁既質素」
之後朋友介紹另一個牙醫俾佢,新呢個原來都有做關愛,但因阿媽已用左自己個配額,所以焗住要自費,依家搞掂了佢無話唔舒服。
所以好定唔好係要視乎個牙醫有無料到。

男爵府

goo_littlebb 發表於 22-4-27 19:00
係牙醫問題,我媽就係用關愛去鑲牙,剝左好多隻牙,再整假牙,但搞左大半年但整極都唔舒服,去叫牙醫調整左 ...

請問係咪所有區,都有關愛牙醫基金?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

fanny2014 發表於 22-4-27 19:13
請問係咪所有區,都有關愛牙醫基金?

應該所有區都有,網上都可以搵到個參與牙醫名單。睇完牙醫要再去社署登記,佢地先會開file幫你處理。

https://www.hkda.org/index.php?section=ccf&lang=tc

琥珀宮

咁係牙醫問題,自己有得揀牙醫,同基金無關
就算無資助,收你貴一貴,都可以係好差

琥珀宮

ricecooking 發表於 22-4-27 17:57
我明白一定是牙醫問題,因為長者都去唔得遠都想在附近牙醫整,老人中心果邊又唔肯比有關牙醫的名單,要逐 ...

香港牙醫,有官方監管的,可以投訴,當然唔容易成立。
一向睇醫生,都要睇彩數。
吸取教訓,凡事最好事前要自己做多啲功課搵資料

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

goo_littlebb 發表於 22-4-27 19:00
係牙醫問題,我媽就係用關愛去鑲牙,剝左好多隻牙,再整假牙,但搞左大半年但整極都唔舒服,去叫牙醫調整左 ...

可以pm牙醫資料嗎?

男爵府

看過一次工聯會牙醫,結論是浪費我時間

水晶宮

我就是覺得有牙醫係咁諗,用關愛就求期,睇返段新聞話唔係付款人牙醫唔會比返紀錄你,但要投訴就要求你攞紀錄出來做証據

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ricecooking 發表於 22-4-27 14:34
聽過身邊幾個長者接受用關愛基金整假牙的質素很差,整出來水口多凹凸不平,會界損牙肉好痛,但投訴無門,浪 ...

應該係醫生的問題喎, 我爸爸同老爺都有用過關愛整假牙, 佢地整完都完全冇問題

大宅

ricecooking 發表於 22-4-27 14:34
聽過身邊幾個長者接受用關愛基金整假牙的質素很差,整出來水口多凹凸不平,會界損牙肉好痛,但投訴無門,浪 ...

我覺得係牙醫問題多啲,我媽媽都係用關愛基金整假牙,醫生好有耐性慢慢講解,又好溫柔氹我媽媽(因我媽媽好驚青架,成日唔猛大個口),整好口又好合用,已經用了三四年,所以遇到好醫生重要啲

大宅

2024年龍年勳章

plumdeer 發表於 22-4-28 00:13
我覺得係牙醫問題多啲,我媽媽都係用關愛基金整假牙,醫生好有耐性慢慢講解,又好溫柔氹我媽媽(因我媽媽 ...

請問如何可以用関愛基金的牙醫, 我大家姐副假牙出現問題, 想去整, 但問過幾間牙醫都好貴,要幾萬蚊!佢嫌貴唔捨得整, 但又食唔到嘢,請問點樣可以申請?

珍珠宮

Lm

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊