自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我仔本來好有信心有星,而家佢唔敢諗 平時做卷係識哂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

esmehouse 發表於 22-4-30 08:23
我哋個考場有個 70 幾歲嘅男人去考,認真佩服

好多補習老師年年考,話要年年5**,我中學老師非常熱愛數,有喺大學同我地做同學,之後仲有時不時讀書,唔知係唔係你見嗰個

水晶宮

Horsebbj 發表於 22-4-30 10:27
認同, 更加容易分出高低。 請問5*是否拉curve?

Not exactly. 攞5嘅 pool 度,幾多百分比有5*,幾多百分比有5**咁。

水晶宮

hugub 發表於 22-4-30 10:40
我仔考過2次M2... 無一次話淺既,第一年話炒梗結果係3,第二年精益求精咁話,考完又話深,結果5

所以放心M ...

阿仔考完都係咁呻,唔夠時間做,無做兩條,死硬 … 最後出嚟成績唔算差,佢本身唔係 target 牛劍,所以無影響。

水晶宮

pandafong 發表於 22-4-30 10:52
唔知係咪因為上年淺,所以今年深!

上年好深~

水晶宮

cattz288 發表於 22-4-30 11:45
咁即係一年比一年深

唔知係唔係更多學科當 M2 係一科而唔係半科,中學都要放多 d 資源教。

侯爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 22-4-30 10:20
係呀,今年咁改革法,下年嘅學生仲大壓力。加油

我女話今年考中文dse都好搞嘢 ,總之就煩

侯爵府

畀面勳章

pauline_c 發表於 22-4-30 12:15
唔知係唔係更多學科當 M2 係一科而唔係半科,中學都要放多 d 資源教。

我女話如果想讀大學嗰科要有m2底, 現在唔讀將來都要讀

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

pauline_c 發表於 22-4-30 12:11
阿仔考完都係咁呻,唔夠時間做,無做兩條,死硬 … 最後出嚟成績唔算差,佢本身唔係 target 牛劍,所以無 ...

琴晚做過下,老公知道得兩個半鐘佢即係話做唔哂 咁多野
總有離別的時候

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-4-30 12:08
Not exactly. 攞5嘅 pool 度,幾多百分比有5*,幾多百分比有5**咁。

攞5以上拉curve,但其他係睇cut off score

有關cut off score,睇吓有無人睇得明(emoji)(emoji)
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/HKDSE_SRR_A4booklet_Mar2018.pdf

男爵府

如果大圍覺得難,整體成績下降,拉curve計算嘅話,應該唔會太差嘅!當然攞滿分大有人在,不過應該係小數人士

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 22-4-30 13:14
攞5以上拉curve,但其他係睇cut off score

有關cut off score,睇吓有無人睇得明(emoji)(emoji)

Thank you

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ms.aeroplane 發表於 22-4-30 13:21
如果大圍覺得難,整體成績下降,拉curve計算嘅話,應該唔會太差嘅!當然攞滿分大有人在,不過應該係小數人 ...

我研究咗dse幾年都唔明,拉curve肯定唔係(5以上至拉curve),咁其他grade 所謂cut off score究竟點決定

王國長老

整合了過去4年M1M2各grade人數及%
每年係有d偏差,但好彩分別唔大
拉唔拉curve 問題…..佢又唔係正式拉curve (如果係,每年分佈%應不變),不過係一定有計一大餐去決定當年cut off score。所以,祝各位M1M2考生好運

伯爵府

痴線架出咁深,攪到班考生無晒信心,用咩情緒黎繼續餘下既考試呀? 家長們唯有比多d信心比小朋友

子爵府

bb12345 發表於 22-4-29 23:36
好心唔好出咁深拉, 高中都巳經無嘜返學校上堂。

都係拉curve, 結果未必衰

goldpiglet    發表於 22-4-30 14:58

大宅

回覆樓主:

咁正路,學數做數,都唔應該係機械式,唔理明唔明就操卷當明咗。

有實力嗰d唔會唔識做,爭在有無咁好時間分配同泠靜去拆解生面題型。

呢個係來年考生嘅讀書指標。

公爵府

醒目開學勳章

kcpak 發表於 22-4-29 23:17
我係小紅書見d考生都話,平時校內最少攞70分
今日考完攞30都偷笑 咁話

啲考生會係小紅書分享?新移民?

水晶宮

fundfund 發表於 22-4-30 15:49

我唔知呀!不過我係香港人都玩小紅書喎……
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fundfund 發表於 22-4-30 15:49

有內地考生,又有自修生,唔止本地考生,都唔出奇既

首頁

尾頁

跳至