自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

olkan 發表於 22-4-30 21:58
我估未必,叻果批學生應該做過好多難題材,未必只past paper嘅題型。其他grade嘅分數就應該下降5%左右。一 ...

所以都唔敢講要睇最終大圍考成點。

好似我仔考M2,大部份佢都識做,但因為改咗題型會用多咗時間,所以都唔係太夠時間做,佢話如果比多半個鐘,應該信心會更大。

珍珠宮

olkan 發表於 22-4-30 21:58
我估未必,叻果批學生應該做過好多難題材,未必只past paper嘅題型。其他grade嘅分數就應該下降5%左右。一 ...

我自己一向贊成學校平時考深哋,又要講求速度,有危機感,平時做唔同題型的數好緊要!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-30 21:06
M2 cut off
2021年 M2 5** 90分,5* 76分
2020年 M2 5** 82分,5* 72分

有無 5 嘅 cut off?舊年聽到好多考生話份卷深,阿仔話近幾年之中最深。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-4-30 23:04
有無 5 嘅 cut off?舊年聽到好多考生話份卷深,阿仔話近幾年之中最深。

M2 . 5
2021 65分
2020 59分
2019 58分
2018 63分

2021 整體分數比其他屆高,份卷應該比前幾屆容易啲。

珍珠宮

kcpak 發表於 22-4-29 22:40
我仔今日考完返黎黑曬面,情緒低落
剛剛翻小紅書,考生話今年超難
...

其實呢兩年佢哋都冇乜學習機會,好慘

水晶宮

PW530 發表於 22-4-30 12:37

我女話如果想讀大學嗰科要有m2底, 現在唔讀將來都要讀 :igiv ...

Exactly就算dse m2唔駛高,但一定要學過,特別係大學同理科有關。否則year 1會好好好辛苦.......你個囡囡好叻,好識諗。讚 我女係大學時期year 1, 就係好彩中學有讀m2. 所以year 1 果年成績好好,樣樣都有底。但同時要識埋m1, 不過好彩m1自修都攪得掂。

侯爵府

畀面勳章

fundfund 發表於 22-4-30 16:11
我只係覺得香港學生大部份都係深黃,奇怪佢哋居然會睇小红書

咁我女17歲係小部分 佢有玩小紅書、微博,仲講到一口流利pth

侯爵府

畀面勳章

ren 發表於 22-4-30 18:18
我諗住過多幾年同阿仔一齊考,到時都50,原來唔係好老啊

我老公都話想同呀女一齊考

侯爵府

畀面勳章

bbc2018 發表於 22-4-30 22:54
我自己一向贊成學校平時考深哋,又要講求速度,有危機感,平時做唔同題型的數好緊要!

我女學校就係咁,考得好深,我都驚佢失信心,現在已習慣好彩無打擊佢,佢老師話妳做得掂份卷,出到去就天下無敵

侯爵府

畀面勳章

Kittymummy 發表於 22-4-30 23:55

Exactly就算dse m2唔駛高,但一定要學過,特別係 ...

佢初中已思路清晰,選定讀咩會幫到自己,我就咩都唔識,只有靠佢自己,我老公還可以跟她硏究,我就負責起居飲食

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

PW530 發表於 22-5-1 09:01
佢初中已思路清晰,選定讀咩會幫到自己,我就咩都唔識,只有靠佢自己,我老公還可以跟她硏究,我就負責起 ...

叻女
放下自在

伯爵府

esmehouse 發表於 22-4-29 22:55
今年 M1 M2 都好難,我仔話今日坐佢隔離個考生考咗一個鐘之後發脾氣走,另外有三個女仔考完爆喊 ...

珍珠宮

PW530 發表於 22-5-1 08:53
我女學校就係咁,考得好深,我都驚佢失信心,現在已習慣好彩無打擊佢,佢老師話妳做得掂份卷,出到去就天 ...

阿囡知去外國留學的話,最好修多一科M數,今年中三,佢自己要求我趁停課(暑假)買多啲數學練習,自己又預先自修,學校教得快,已教到中四數,佢現在對數好有信心和興趣,希望底打得好,讀上去會輕鬆些

其實學校數學科比重一向比較高,想全級排得前,最容易是靠數學拉分,中四選科可以任選

現在大學M科認受性提高,唔少學校好積極加M1/2位,得數學真係可以得天下

侯爵府

bbc2018 發表於 22-4-30 22:54

各位考生加油,唔駛唔開心

侯爵府

畀面勳章

bbc2018 發表於 22-5-1 10:12
阿囡知去外國留學的話,最好修多一科M數,今年中三,佢自己要求我趁停課(暑假)買多啲數學練習,自己又預 ...

其實科科都重要,不過數感叻係有幫助嘅,anyway 希望明年到呀女考時順利啦,呢幾年真係浪費咗,要靠自己主動爭取

侯爵府

PW530 發表於 22-5-1 08:53
我女學校就係咁,考得好深,我都驚佢失信心,現在已習慣好彩無打擊佢,佢老師話妳做得掂份卷,出到去就天 ...

我以前中學時期學校d卷好深,基本上全科合格已經可以考頭十,科科也有半班人唔合格
當年讀A Math, 全班三十幾人,每次考試得幾人合格,其餘平均得三十幾分,全班最低得16分,但最後會考冇人唔合格,仲好多人拿A, B
當年我地學校冇操卷,份卷深,真係好多思考題,書本冇的,較自己去諗,所以那時大部分同學找私人補習,但好多補習老師都補唔掂,唔識,最後我阿媽找到個港大醫科生同在職中學教師來補才ok

侯爵府

畀面勳章

katrinamama 發表於 22-5-1 10:42

我以前中學時期學校d卷好深,基本上全科合格已經可以考 ...

數感好真係天份,唔係只操就可以,真係要思維清晰,希望各考生順利啦

子爵府

BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-30 22:18
所以都唔敢講要睇最終大圍考成點。

好似我仔考M2,大部份佢都識做,但因為改咗題型會用多咗時間,所以都 ...

我仔話最尾果題轉左題型
最尾果題係唔夠時間做
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

琥珀宮

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至