自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

翡翠宮

上校車 發表於 22-5-6 09:20
我讀中學時每周有一堂叫做家政科, 女既去學針黹女紅烹飪, 男同學去學木工

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

venusbbpig 發表於 22-5-6 09:08
回覆 MM2H 的帖子

我都覺得咁樣幾好,香港太多小朋友驕生慣養,包括我個女,屋企叫極唔郁,老師一叫就聽, ...
唔一定要設立一個科目,外國教育會有service,分組負責校內各式不同日常工作,有份用有份整理,讓孩子理解責任感,有擔當

珍珠宮

非常贊成

翡翠宮

sanjoe 發表於 22-5-6 09:26
非常贊成

珍珠宮

上校車 發表於 22-5-6 09:20
我讀中學時每周有一堂叫做家政科, 女既去學針黹女紅烹飪, 男同學去學木工

中一至中三都有家政堂,最鍾意煮嘢食

不過我間中學課程無分男女,男女都要學木工、針黹、烹飪

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

要班直升機家長同意先得。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

venusbbpig 發表於 22-5-6 09:08
回覆 MM2H 的帖子

我都覺得咁樣幾好,香港太多小朋友驕生慣養,包括我個女,屋企叫極唔郁,老師一叫就聽, ...

呢個真

珍珠宮

SaSally 發表於 22-5-6 09:12
我中學時都有家政課, 木工課, 唔知幾時開始無晒依D家居自理課, 攪到依家香港人樣樣只識搵姐姐做 ...

.

翡翠宮

kwhkwh 發表於 22-5-6 09:32
要班直升機家長同意先得。

香港家長聞名於世。

珍珠宮

MM2H 發表於 22-5-6 09:00
好多國家都有設入類似課程,日本小學,小學生每人有寫左名嘅清潔布,午飯時間要當值負責,學期第一天清潔整 ...

.

伯爵府

牛年勳章

【明報專訊】今年9月起,勞動課將正式成為內地中小學一門獨立課程。教育部近日印發《義務教育課程方案》,其中發布的《義務教育勞動課程標準(2022年版)》提出,將勞動從原來的綜合實踐活動課程中完全獨立出來,成為一門獨立課程,按不同學段制定學習目標,包括煮飯、種菜、飼養家畜、維修家電。

根據《課程標準》,新方案下的勞動課程平均每周將不少於1課時。課程將設10個「任務群」,包括清潔與衛生、整理與收納、烹飪與營養、家用器具使用與維護、農業生產勞動、傳統工藝製作、工業生產勞動、新技術體驗與應用、現代服務業勞動、公益勞動與志願服務等。不同年級的學生有不同學習任務,涵蓋小一至中六(見表)。

小一學洗菜 中學要識維修
例如任務群「烹飪與營養」中,小一至小二要參與簡單的家庭烹飪勞動,如揀菜、洗菜等,選擇合適工具削水果皮,用合適器皿冲泡飲品,並要學習食物的營養價值和食用方法。中一至中三則要求學生按家庭成員健康狀况等設計一日三餐的食譜,獨立製作午餐或晚餐的3至4道菜等,另要學習簡單拆卸或維修家用電器,例如清洗飲水機。

教育部:塑正確勞動價值觀
教育部表示,勞動課程設置的目的,是希望學生透過「動手實踐、出力流汗,接受鍛煉、磨煉意志」,培養「正確的勞動價值觀和良好的勞動品質」。

對於新方案這一變化,不少70後、80後內地網民表示「多年前上的勞動課,如今又回來了」。官方於1981年推出「勞動課」至今逾40年。過往各地甚至各校並無統一授課內容,多是製作掃帚、學習剪紙、清潔教室、撿拾廢品等,課制與授課形式在近年課程改革中不斷調整。

對於新版勞動課,網民反應不一,有人留言贊同,稱是「生活的基本技能」,認為「教會孩子動手能力很重要,不能培養巨嬰」、「現在很多成年人都不會做飯,這個很好,統一教下生存技能,不能一被關起來就差點餓死」;亦有網民表示,新版勞動課「無非是累家長」,要求「必須在學校完成,否則就是家長的作業」;亦有反對者稱「不必了,我個當媽的都沒學明白做飯」、「現在的孩子作業那麼多,哪有時間」。

伯爵府

牛年勳章

根據義務教育課程方案,勞動課程平均每週不少於1課時。而勞動課程設有10個任務群,包括清潔與衛生、整理與收納、烹飪與營養、家用器具使用與維護、農業生產勞動、傳統工藝製作、工業生產勞動、新技術體驗與應用、現代服務業勞動、公益勞動與志願服務。

其中,3至4年級要學習使用簡單的烹飪器具對食材進行切配,按照一般流程製作涼拌菜、拼盤,學習用蒸、煮方法加工食材。例如:用油、鹽、醬油、醋等調料製作涼拌黃瓜;將幾種水果削皮去核並做成水果拼盤;加熱饅頭、包子等麵食;煮雞蛋、水餃等。

5至6年級要識煮家常菜 學木工等
到5至6年級,學生要用簡單的炒、煎、燉等烹飪方法製作2至3道家常菜,如西紅柿炒雞蛋、煎雞蛋、燉骨頭湯等,參與從擇菜、洗菜到燒菜、裝盤的完整過程,能根據家人需求設計一頓午餐或晚餐的營養食譜。

另外,5至6年級學生也要選擇1至2項工業生產項目,如木工、金工、電子等,進行簡單產品模型或原型的加工,初步體驗工業生產勞動過程。同時,要選擇1至2項新技術,如三維打印技術、激光切割技術、智能控制技術等,初步進行勞動體驗與技術應用,熟悉某項新技術的主要功能及簡單的使用方法等。

而根據不同年級,學生有種菜、飼養動物及家禽等不同任務。

水晶宮

薯圈 發表於 22-5-6 09:39
係呀,以前我年代都有值日生,除左刷黑板之外仲要清潔課堂,掃地咁。 幾好呀!

如果能好似日本個d食完飯 ...

話說當年我小朋友間小學, 學校容許家長中午送飯, 竟然有家長中午送飯上埋課室舖開食飯既檯墊放好晒餐盒企出課室外等小朋友食完再幫佢善後抹埋檯 (完美演繹直升機家長), 後來校長出通告禁止家長送飯到校內只能校外交收

翡翠宮

上校車 發表於 22-5-6 09:45
話說當年我小朋友間小學, 學校容許家長中午送飯, 竟然有家長中午送飯上埋課室舖開食飯既檯墊放好晒餐盒企 ...

唉!首先要教育家長。

子爵府

我都覺得如果學校可以教返呢D生活小常識比小朋友就好了,例如教佢點清潔、洗衫 (咩類既衫應該點洗)、縫鈕扣補衫、扭螺絲、換電線頭、基本煮食、換燈泡、電器電壓唔同 (220V 110V...發現好多人唔識....) 雖然屋企都會教, 但係學校一齊學就會主動d又開心d...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ngwong2 發表於 22-5-6 09:15
換果燈膽,电制都不識E十后生仔囡。

換燈泡同換電制係兩樣嘢,換燈泡要識,換電制要合資格技工。我唔認為人人都要識換電制,有興趣可以去考返個電工牌。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

其實係有需要, 日本都會叫D學生打掃同派飯, 香港小朋友太多公主王子.依家好多學校(我仔女果間) 無埋木工同家政, 其實好多嘢都唔識.

珍珠宮

上校車 發表於 22-5-6 09:45
話說當年我小朋友間小學, 學校容許家長中午送飯, 竟然有家長中午送飯上埋課室舖開食飯既檯墊放好晒餐盒企 ...

.

珍珠宮

睇台劇日劇既校園劇都會見到學生放學後留低打掃課室..
呢個都幾好.. 唔一定要設一科..
但要比學生分擔責任..

水晶宮

薯圈 發表於 22-5-6 09:50
太誇張。

我仔小學階段都係帶飯,但因為我返工,飯盒早在6點幾已整好放入 ...

香港好多家長都有育成 公主王子既習慣, 好多都係工人帶大, 我有同事講過, 寧願食少餐都唔可以無工人

首頁
12345...10

尾頁

跳至