自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次到我比人話偏心,請大家教下我點做。
大女自少比較老積,功課企理,有些小聰明。細仔懞懞地,做功課又錯又漏,頑皮。
大女話我偏心,細路曳唔話佢。事實係,明知佢固意頑皮,引人注意,唔理佢,自己無引就會停,但係個女唔明。
大女話我顧個細佬唔顧佢,佢做野企企理理,自己有能力處理,細佬呢呢啡啡,着隻襪都反轉,要人執手尾,我都無辦法點樣可以公平。
個女話我對佢要求高,佢唔明白,係因為佢有能力做好基本的野,所以有空間更進一步,細路無咁叻,我要出十二分力,佢至做到基本水平,仲點會要求咁多 。
心裡面,我兩個都錫,要因材施教,有什麼辦法可以做到公平。

大宅

回覆樓主:

大女同對住我喊,話我偏心,我唔想佢人生有遺憾,但是我唔識處理,到底我點做至正確。
仲因為佢覺得我偏心,有時仲嬲埋個細佬。

水晶宮

回覆樓主:

多點讚賞大女,等佢知道你是有留意到她的好
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

子爵府

回覆樓主:

我覺得你可以係女女做到正常嘢時,讚賞下佢,例如你話自理咁,你可以一邊讚家姐做得好好,好叻,一邊同細佬講,你要學下家姐,自己快啲識得(例如著好襪)
我覺得家姐做得好得到讚賞,起碼佢知你有留意佢,唔係唔理佢

水晶宮

咁你真係偏心喎!冇理由家姐醒d就咩都自己搞,你地就成日追住細佬尾,佢始終都仲係小朋友,唔會識好似我地大人咁諗,佢只覺得你地淨係照顧細佬唔理佢,掉返轉你喺佢角度諗,都會覺得媽咪偏心吧!

洋房

多啲同佢傾偈,關心下佢,佢都知道你錫佢嘅

男爵府

我明你個女,因為細個我都係咁,讀書可以因材施教,而唔係生活上囉,我乖我做得到就應該嘅咩,所有人都有進步空間,但點解只係對自己有要求呢?無時無刻都要滿足父母嘅進步空間,係好攰架。調轉係你,會點呢?

細路着襪反轉,唔係咩大問題,咪由佢。

個女做得好,要不停贊,鼓勵佢繼續,而唔係一味叫佢進步。

cathngai    發表於 22-5-9 02:15

大宅

你兩個小朋友幾多歲?

子爵府

兩個幾大。

子爵府

回覆樓主:

我唔知樓主小朋友係點,我自己無小朋友,但我哥一樣有一女一仔,家姐又係比較叻自己攪掂,細佬就仲要係照顧,啲大嘅都係成日睇住細佬,又叫家姐要就細佬,我次次見到佢地,我都會搵机會讚賞家姐,同時亦同佢講細佬仲細又未識,所以你係家姐就要幫手照顧細佬等等,我覺得係讚賞完之後再灌輸正確觀念係好過一開波就只係識得叫佢點點點,而的確次次家姐都好受落,我讚佢時亦覺得好開心

珍珠宮

櫻花bb 發表於 22-5-8 19:42
咁你真係偏心喎!冇理由家姐醒d就咩都自己搞,你地就成日追住細佬尾,佢始終都仲係小朋友,唔會識好似我地 ...

珍珠宮

如果個女肯出到聲講出感受,妳可以先感謝佢嘅坦白,明確表示妳已認知佢嘅感受表示,再希望囡囡俾時間妳去改善情況。唔一定要即時講太多妳或者細佬嘅難處,將來有機會再慢慢適當嘅時候再分享。

大宅

annahm 發表於 22-5-8 19:35
大女自少比較老積,功課企理,有些小聰明。細仔懞懞地,做功課又 ...

其實我同我哥細個都係,我都覺得我媽偏心哥,因哥係問題兒童,但真係大概18歲先明白做父母係會幫有需要幫手果個先,大個先明

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

annahm 發表於 22-5-8 19:36
大女同對住我喊,話我偏心,我唔想佢人生有遺憾,但是我唔識處理,到底我點做至正確。
仲因為佢覺得我偏心 ...

可以不時讚大女自理能力高,同時可叫佢教下細佬
放下自在

子爵府

大女自少比較老積,功課企理,有些小聰明。細仔懞懞地,做功課又 ...

大女,細仔年齡相差幾多歲?

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

annahm 發表於 22-5-8 19:36
仲因為佢覺得我偏心 ...

對住你喊,已經屈住屈住好耐。 你咪關心多啲家姐,如果咁細個就要自立,係小朋友都做到,正如有啲小朋友5歲都能照顧老豆煮飯做家務。

但對心理唔健康,你要諗下自己對家姐太高要求會唔會有啲過火左,做得到唔代表心裡質素能平衡到,應該要求阿女做對應返適齡嘅工成就唔好再更高要求。

以為佢好獨立,實際係佢想你關注佢多啲先迫自己做比你睇,呢種心理長大到小學5,6年級,好快到反叛期,而且太早獨立,會令佢將來面對小小事就崩潰。

cathngai    發表於 22-5-9 02:18

男爵府

回覆 cara.mak 的帖子

係,因為個女永遠要做得好,做得更好,當有一次做得唔好,佢會怪責自己,比好大壓力自己去做好,或者完全放棄。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實唔明白果個係你
人地做到就唔係老馮要再做到更好
即係明明自己做得好
但永遠都俾人話做得「唔夠好」
但另一個做得差既做基本要求就俾人讚好好
你如果係做得好既員工
老細只會讚做得唔好「成功做到」果位
你會唔會仲想響呢間公司做?
可以既即刻辭職了

珍珠宮

少少明白你個女
我都屈左幾十年,樣樣做得好又點
做好無人讚 做少一定被人批評
會哭的孩子有糖吃

cathngai    發表於 22-5-9 02:13

首頁

尾頁

跳至