自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yeemeif 發表於 22-5-10 08:47
呢度好多jm覺得買嘢受氣係應份㗎

我都系而家先知,佢哋真系好有大愛

珍珠宮

如果我買完野走時聽到有人執野嘈,只會覺得佢係粗人冇喱儀態,又唔會諗到佢發緊我脾氣

子爵府

*豬仔包* 發表於 22-5-11 23:07
你都幾好笑架喎,我由頭到尾都冇話自己巴閉,我亦吾洗人地笑到四萬咁招呼我,我只系吾覺得買野需要受氣! ...

如果我去買野又唔係買咩貴野,細鋪仔都d錢唔包佢嘅笑容,我又唔會專登要求人地禮物好唔好囉,可能我自己兼職都做過餐廳對客人,d客下下投訴,個個幫襯一百幾十奄尖聲悶,所以我理解sales嘅其實真係唔好受

男爵府

回覆樓主:

唔只小店
太古城 IT 一樣
人釘人, 一尾跟實, 每一步都被監視

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 22-5-11 23:27
如果我去買野又唔係買咩貴野,細鋪仔都d錢唔包佢嘅笑容,我又唔會專登要求人地禮物好唔好囉,可能我自己兼 ...

樓主無要求人地要好好笑容,亦無要求人地要好好禮貌,但個sales喺人地剛出門口就即刻呯呯澎澎執嘢,比人感覺確實係唔好

伯爵府

BK Milk勳章

noodle_noodle 發表於 22-5-11 22:50
人地都係打工,做服務業真係慘,d人難服侍

做服務業打工嘅打到俾氣個客受,家陣去消費嘅真係慘

基本對待都談唔上仲講乜嘢「服侍」

子爵府

丁丁aunty 發表於 22-5-12 10:39

你緊係未見過有d客買果少少野,仲係d平野,驗黎驗去,叫人拎幾件出黎俾佢左睇右睇,最終可能唔買或者只買一件,人地有排執返d貨,唔黑起塊面就假

男爵府

noodle_noodle 發表於 22-5-11 23:27
如果我去買野又唔係買咩貴野,細鋪仔都d錢唔包佢嘅笑容,我又唔會專登要求人地禮物好唔好囉,可能我自己兼 ...

你講得好啱,所以連佢冇多謝、冇笑容,我都冇諗過出聲,系我行緊出去,佢霹靂啪喇好大聲我先出聲,而且我同亞囡由頭到尾都冇打攪到佢,如果真系要話打攪,只可以話係攞貨同比錢嘅時候

男爵府

noodle_noodle 發表於 22-5-12 10:43
你緊係未見過有d客買果少少野,仲係d平野,驗黎驗去,叫人拎幾件出黎俾佢左睇右睇,最終可能唔買或者只買 ...

我理解有呢D情況,佢黑面情有可原,但我由入去到比錢走人都係嗰八分鐘左右,自己睇完啱就比錢,我諗冇理由要受D咁嘅對待嘅,對嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

*豬仔包* 發表於 22-5-12 10:58
我理解有呢D情況,佢黑面情有可原,但我由入去到比錢走人都係嗰八分鐘左右,自己睇完啱就比錢,我諗冇理由 ...

根本唔好買就走就ok.

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 22-5-12 10:43
你緊係未見過有d客買果少少野,仲係d平野,驗黎驗去,叫人拎幾件出黎俾佢左睇右睇,最終可能唔買或者只買 ...

但樓主而家唔係你所講嘅case,佢地係快睇快買,全程只有8分鐘,要受到咁嘅無禮對待係應份?

珍珠宮

丁丁aunty 發表於 22-5-12 10:39

做服務業自己心情唔好,發洩落個客到天經地義㗎!咪當你遇著我唔好彩囉!
#曲

首頁

尾頁

跳至