少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

12歲獨囡 脾氣越黎越大 同对我無礼貌。
聽日要返學 10點仲吾肯訓,仲用电子 畫公仔畫到十點20 我睇得出佢已經好眼瞓, 我懷疑佢同我鬥氣,我越催佢瞓覺佢就越唔肯瞓。 頭髮又未乾又要同佢吹頭, 於是我哋兩母女互相拉扯有爭執咁強行幫佢吹頭。 搞到佢喊住睡覺。

我好吾開心, 點解而家佢變成咁。 仲要佢對老公,对老爺99唔會咁樣,唯獨是對我先至係咁? 究竟我做錯啲乜? 有冇人可以教下我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

tw103 發表於 22-5-9 23:22
12歲獨囡 脾氣越黎越大 同对我無礼貌。
聽日要返學 10點仲吾肯訓,仲用电子 畫公仔畫到十點20 我睇得出佢已 ...

明白呀!你越緊張佢、越關心佢,佢就越唔在乎,你明明幫緊佢,但是佢既態度一啲都唔好,有時覺得自己犯賤。

大宅

回覆 tw103 的帖子

我好明白, 因為我都係我女目標人物, 對我特別冷漠, 避開我, 因為咁我上網找原因, 好怕我女唔係因為青春期,
而係因為有嘢嬲咗我,

其實谷友同好朋友同我分析過我係目標人物既原因, 不過唔知係咪真係咁…...

中學前所有學業上既問題我全權負責, 只有我會過問佢學業, 我好緊張佢作息,經常催促佢上床瞓,佢熱底常鼻血,所以限制佢食熱氣嘢…所以我係最煩既人….如果唔係青春期係無問題, 佢一向好聽教聽話, 但正值青春期這些全部是罪大惡極既事, 加上我係惡唔出樣既媽咪,可能咁我成為咗佢青春期賀爾蒙發作既最佳出口….

有時我都安慰自己, 雖然係好難受,但起碼有個出口比個女發洩好過佢谷埋自己度, 所以我而家戒長氣, 儘量唔過問佢學業, 起居飲食唔太過份都唔好煩佢, 期望唔好破壞關係,順利過度這段時期, 我們一起加油!!!!

大宅

我睇過篇報道解釋點解女女多數搵媽咪發洩。原因係媽咪係佢最信得過嘅人,知道無論點樣對佢衰佢哋都唔會離棄自己。青少年喺外面要面對好多問題而且要保持形象,好多時對朋友對老師對外面嘅人唔可以表現自己最真嘅一面,面對好多壓抑。所以久而久之佢哋就會攞最親嘅人發洩。如果你咁樣諗可能會舒服啲,因為亞女信任你所以佢先至會咁
。忍下啦,好多時呢個階段幾年就過。如果呢個階段仍然可以保持感情OK,遲啲就係收成嘅時候。

jc2009    發表於 22-5-12 12:12

大宅

我女10歲都已經係咁
我的小寶寶! 祝願你們身體健康!歲歲平安!

男爵府

青春期係咁架我獨女一樣,講多幾次就發脾氣嫌囉嗦
sweetapplebb

大宅

回覆 donut012 的帖子

我都成日咁安慰自己

子爵府

2024年龍年勳章

sweetapplebb 發表於 22-5-13 07:20

青春期係咁架我獨女一樣,講多幾次就發脾氣嫌囉嗦

我有家人都係咁,無見一排成個變哂!雖然自己都年青過,但原來青春期真係咁大反差,開頭我以為激嬲咗佢。唔知係咪女仔比男仔咁大反應?
Life must go on

大宅

我女同你情況一模一樣,我怕佢鬱住系心,越來越吾順氣成晚瞓得吾好,所以每次去到喊,我都會心軟,過幾分便入房抱住佢同佢講"吾好再嬲媽咪",跟住佢眼中嘅怒火就會消失,即時變返我嘅乖女。你可以試下。

我覺得吾系邊個對或錯的問題,我相信系小女孩青春期控制吾到自己情緒而已。

民房

你要多d同佢傾計啊

男爵府

回覆樓主:

我女十歲半我都覺得佢好似踏入反叛期,今日收到學校電話佢喺學校偷偷拎左同學餅乾食左,有同學見到佢都唔認,最後老師見到佢收埋喺小息袋搵個水撙遮住,仲同老師講唔知點解有個食完嘅餅乾袋喺度,唉!!!老師叫佢寫低我電話,話會通知我,點知佢寫咗自己個手提電話畀老師!我都想有人教我可以點做

水晶宮

有啲仔女真系來討債的

男爵府

回覆 wln 的帖子

女仔早進入青春期所以我有理由相信女仔青春期比男仔反應大。
sweetapplebb

複式洋房

回覆樓主:

我已經唔理,佢唔訓,只會話佢知,第二日無精神返學係你自己辛苦。之後試過幾次佢就會自己早訓

你越鬧,大家關係會越差。你諗下自己細個果陣都唔鍾意比阿媽鬧阿媽哦啦

大宅

我會叫自己忍,希望時間快d過
我的小寶寶! 祝願你們身體健康!歲歲平安!

男爵府

我面對同樣問題.
都係忍啦..
而家同自己講. 所有野盡量唔好煩, 就算要出聲, 只講一次.
佢自己衰左, 下次會醒啲呱.
我唔可能下下拖住佢行一世.

首頁

尾頁

跳至