自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

eledak 發表於 22-5-14 10:34
jm今年呈三一早宣布取消了,冇仇報
剩返果次係畢業試,衹能有助叩門
...

有無直資waiting ?

伯爵府

eledak 發表於 22-5-14 10:39
嘩,恭喜您。
呢個直資offer簡直係及時雨!
小朋友(我親友仔女)直資全部waiting.今年睇RO多, ...

多謝
係,收到都好愕然,仲要一個鐘內confirm...
我都預祝你親友小朋友成功先。

琥珀宮

eledak 發表於 22-5-13 07:12
b1c貼2a,請問乙幾開始要保守止蝕?
謝謝

乙一止蝕,最安全

男爵府

木土土 發表於 22-5-14 10:37
當年有朋友仔九龍城確定自己係band 1生,我幫佢計過,band 1位有突實入到,所以千叮萬囑佢,一定要填曬所 ...

當然。
肯定自己係b1冇踩界,我會盡填b1,連外區b1都lam埋一直填到尾。
KL3咁多B1位,又肯定自己係B1生的話,完全唔使玩保守

男爵府

木土土 發表於 22-5-14 10:41
有無直資waiting ?

有,4間waiting
是培僑,福中,李國寶,崇真

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

meinatmn 發表於 22-5-14 10:50
多謝
係,收到都好愕然,仲要一個鐘內confirm...
我都預祝你親友小朋友成功先。

多謝您。
好戥您開心,局外人好難明邊緣人的忐忑。反而你話我肯定b2我仲叠埋心水

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

wasabikingdom 發表於 22-5-14 10:33
就咁睇乙二要開始穩陣,當然仲有其他因素要考慮
最重要沖出band1,band 2心魔,揾一間大人同學都心儀又適 ...

我仔邊緣人,我哋自我犧牲自2揀咗b2英中,自行取錄咗。但見到同班同學將會全入聯系b1,其實都後悔係咪自己太保守。老師叫我哋放榜日去叩門,其實報名唔收叩門有機會咩?

大宅

Astra00 發表於 22-5-14 10:38
我贊成保守。太進取萬一失敗仲難承受結果。

我覺得保守定進取除咗睇自己區學位情況外,都要睇自己小朋友實力,外人講一句梗係博啦,唔得就叩門囉!囉?講就易,叩門係比D有實力人去玩嘅遊戲,我小朋友一定唔適合玩,所以我自行已保守地攪掂咗,到時放榜想叩嘛去叩下,起碼無甘大壓力。

大宅

babyhoi 發表於 22-5-14 00:51
俾你參考下,
乙一丘中,
乙二何官or胡兆熾

如果不好彩係band 2, 乙二何官不會入到。所以乙一丘中、乙二不應填何官。

大宅

LOVEMANDY 發表於 22-5-14 08:24
丘中咁後仲有機會? 應該第幾志願先填埋黃大仙同沙田band 1,請問可以邊度睇外區借位有幾多。
...

少部少band 2 入到丘中、即代表band 1 放乙三十都會入到。
edb 網、排位表, schooland 有外區借位睇

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

popocat 發表於 22-5-14 11:36
我仔邊緣人,我哋自我犧牲自2揀咗b2英中,自行取錄咗。但見到同班同學將會全入聯系b1,其實都後悔係咪自己 ...

千奇唔好係仔仔面前講什麼犧性,什麼唔抵,什麼後悔,更重要不要同其他人比較,讀書係為自己,應該正面講:入到我哋選擇嘅學校,都係仔嘅勤力學習同埋面試做得好,
同仔仔商量吓,人望高處,試唔試吓去自一叩門,挑戰吓自己實力?如果叩就要勞力一吓,諗吓當日面試點樣可做好啲,嚟緊期終試加多少少力 (不要比仔仔太大壓力),
世事無絕對,只怕有心人,如果係我既然已經有心儀自二係手,咪試吓叩自一,比多一次機會仔仔試吓本身實力,入唔入到都已經唔太緊要,自一自二都係心儀

男爵府

我仔邊緣人,我哋自我犧牲自2揀咗b2英中,自行取錄咗。但見到同班同學將會全入聯系b1,其實都後悔係咪自己 ...

又咁諗,自行入咗,又好過要大抽獎

水晶宮

wasabikingdom 發表於 22-5-14 12:03

千奇唔好係仔仔面前講什麼犧性,什麼唔抵,什麼後悔 ...

多謝你嘅鼓勵,另一post有jm都話,做小池大魚,焉知非福

男爵府

popocat 發表於 22-5-14 12:12
多謝你嘅鼓勵,另一post有jm都話,做小池大魚,焉知非福

條條大路通羅馬,今次都係仔仔成長嘅里程之一,前面有無限可能無人知,父母正面仔仔必正面,亦不要放過任何一個可以升呢機會,
至於小池大魚,亦或龍游淺水遭蝦戲,好難預計到
預祝心想事成

水晶宮

wasabikingdom 發表於 22-5-14 12:21
條條大路通羅馬,今次都係仔仔成長嘅里程之一,前面有無限可能無人知,父母正面仔仔必正面,亦不要放過任 ...

多謝你
祝各位家長、同學都心想事成,明天會更好

男爵府

唔需要後悔jm, 就我仔就好好例子,邊緣人讀2a,老師同學校都好重視佢哋比好多資源佢哋希望佢哋能夠攞到好成績, 我個仔而家入到左中大啦。

男爵府

即是自一是聯繫那間?
其實自二收左雖然唔係最心儀但收左總好過等大抽獎。起碼而家知邊間,抽獎唔知邊間真係心理壓力好大。
到放榜後再去叩門,自行唔收唔一定叩門唔收,收唔收冇人知咩原因,但試左叩就算唔得都叫無悔。
小學轉中學又開始青少年階段,小朋友好需要我地支持。
無論去邊升學,保持信心和好好裝備,前面機會多的是,加油

男爵府

tracy668899 發表於 22-5-14 13:31
唔需要後悔jm, 就我仔就好好例子,邊緣人讀2a,老師同學校都好重視佢哋比好多資源佢哋希望佢哋能夠攞到好成 ...

令人鼓舞

水晶宮

eledak 發表於 22-5-14 14:26
即是自一是聯繫那間?
其實自二收左雖然唔係最心儀但收左總好過等大抽獎。起碼而家知邊間,抽獎唔知邊間真 ...

自一係另一間,因為小學話從來冇同學自行入到聯繫中學,連in 都冇得in, 叫我哋唔使浪費個機會,留番大抽獎階至揀

首頁

尾頁

跳至