自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

中學同學移民,尋日同佢食飯farewell,飲大兩杯後講起以前嘅事,我口快快講左廿幾年前一件事。當時我自覺有難,搵佢幫忙,佢不置可否冇答應亦冇拒絕,最後當然是沒有幫手,後來是另一位朋友幫我度過難關。

我對呢件事的態度是「記得但不記恨」,始終人地沒有義務幫我,呢廿幾年我地一直關係友好,成日出黎飲飲食食,但當然從此我有事找人幫手,絕對不會搵佢。

呢件事對我黎講係一件小事,如果唔係飲大左根本就不會再提,但佢反應好大,好似好傷心咁,覺得我原來收埋係心咁多年,最後餐飯不歡而散。

今日酒氣散咗,諗起尋日件事,我考慮係咪應該係佢飛之前同佢解釋下,但又驚越描越黑。

其實我一直都打算佢移民後唔會再聯絡,因為我不用fb,又不會同朋友facetime,就算有機會去佢移民地都冇打算搵佢,這不是針對佢,而係我對每一個已經移民的朋友都係咁,因為就算係香港,我都好少搵人,大部份時間都係朋友搵我。

但如果當冇發生任何事咁唔解釋,會不會好似真係嬲左佢咁?或者由得佢嬲左我都唔care,顯得太無情?
日日是好日

子爵府

回覆 mother904 的帖子

俾我就唔解釋, 朋友緣盡無需要做咁多野, 又或者根本佢唔會明白你既解釋

子爵府

虎到金來勳章

mother904 發表於 22-5-23 11:29
中學同學移民,尋日同佢食飯farewell,飲大兩杯後講起以前嘅事,我口快快講左廿幾年前一件事。當時我自覺有 ...
無需要再提,過客一名,不重要了。

Ritzmary    發表於 22-5-23 16:02

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我吾会解释,费事越描越黑,反正你都吾会揾佢啦。算吧啦。

la_source    發表於 22-5-23 14:49
wcpcelia    發表於 22-5-23 12:53

男爵府

其實我唔明,你話唔會主動搵朋友,即係到你有需要搵幫助時先主動搵人。
比我都唔會幫你,sorry

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

如果以後都唔揾,唔會再解釋免越講越衰。過去由他吧!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

'從此我有事找人幫手,絕對不會搵佢'--> 你心底係記恨佢, 冇乜嘢好再解釋.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

唔會, 既然已經幾確定唔會再見面, 就無謂多此一舉.

20幾年前無幫忙既事都挖返出黎講, 係對方眼中你的確好小器, 人地唔開心好正常

子爵府

bestgood 發表於 22-5-23 11:39
其實我唔明,你話唔會主動搵朋友,即係到你有需要搵幫助時先主動搵人。
比我都唔會幫你,sorry
...

我都唔明,話係小事但朋友幫佢渡過難關,話不記恨廿年後仍然記住!

公爵府

中學同學移民,尋日同佢食飯farewell,飲大兩杯後講起以前嘅事,我口快快講左廿幾年前一件事。當時我自覺有 ...

其實有咩好解釋。你分明就怪他當年無幫,無幫都算,當年亦唔比個理由。。

侯爵府

我會解釋, 因為un住我個心, 有樣嘢覺得未做

佢咩反應我唔會再care, 但起碼我自己做咗覺得應該做的, 心安理得

珍珠宮

反正無打算再聯絡,忘記吧!
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

回覆樓主:

人走茶涼

翡翠宮

畀面勳章

其實原來咁多人唔明白我既諗法,記得同記恨係兩回事,事情發生了當然記得,但真係記恨就唔會幾廿年仲繼續來往。

相識幾十年,當中當然會發生愉快同愉快的事,我記得佢冇幫我呢件舊事,同樣佢都記得讀書嗰陣我做過咩佢覺得唔岩既事,尋晚大家都有講,點解我講就顯得我記住係小器,佢講我就聽完就算?如果要計,我唔覺得我做人的器量比佢少。
日日是好日

水晶宮

回覆樓主:

你唔好解釋,越解越覺得你小氣

子爵府

你根本係記恨,何必故作大方?
酒醉3分醒你根本就係藉酒意呻出嚟!
記恨又唔係一件錯事,面對同承認就是了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

pi0219 發表於 22-5-23 11:42
唔會, 既然已經幾確定唔會再見面, 就無謂多此一舉.

20幾年前無幫忙既事都挖返出黎講, 係對方眼中你的確好 ...

仲要臨別講,聽咗點都會有 d 唔開心

大宅

你都唔會再搵人, 都無當人朋友, 仲洗乜解釋呢, 移民期實whatapps 也可以, 但你已一早決定不再揾人

翡翠宮

畀面勳章

我都係當冇事發生算了,都幾相信佢唔會明白我的諗法。

緣盡就算啦。
日日是好日

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mother904 發表於 22-5-23 11:52
其實原來咁多人唔明白我既諗法,記得同記恨係兩回事,事情發生了當然記得,但真係記恨就唔會幾廿年仲繼續來 ...

唔會再解釋,只會越描越黑。

首頁
12345...6

尾頁

跳至