自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆樓主:

可能大家都飲多兩杯佢都會唔記得件事,又或者好似你咁既咗2x年呢! 如果覺得大家係好朋友,保持聯絡吧

翡翠宮

畀面勳章

好多jm話我記恨,其實我唔係,我性格係記恨一個人會老死不相往來,我生命中亦唔少咁既人,所以係我立場,記得同記恨絕對係兩回事。

不過算啦,每人諗法唔同,覺得係記恨就記恨啦

都好,大部份jm都建議我不解釋,相信呢個都係最好的處理方法。
日日是好日

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

mother904 發表於 22-5-23 11:29
中學同學移民,尋日同佢食飯farewell,飲大兩杯後講起以前嘅事,我口快快講左廿幾年前一件事。當時我自覺有 ...

知者謂心憂,不知者謂何求……有事當面理清,過後覆水無為收
年紀漸長,一切恩恩怨怨變得雲淡風輕……

公爵府

mother904 發表於 22-5-23 12:02
好多jm話我記恨,其實我唔係,我性格係記恨一個人會老死不相往來,我生命中亦唔少咁既人,所以係我立場,記 ...

你哩類唔叫恨,但叫有條刺。未到恨,但又唔可以雲淡風輕

翡翠宮

畀面勳章

加菲貓3 發表於 22-5-23 12:07

你又岩喎,我會將朋友分等級,識左幾十年,佢都唔係我最close friend,可能就係呢條刺。

即如當年幫我度過難關的朋友,幾十年黎雖然都只係幾年見一、兩次,但我都當佢係好朋友,佢走後我都係夢中見過佢同我道別。
日日是好日

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

不解釋。 但我覺得你心底係在意佢當年冇幫你,只係你冇恨佢
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

飲酒...都唔會知邊句真,邊句係晦氣說話

都無心咁講咗...我會當唔知自己講咗出來,

又唔見面...由佢啦!

口口聲唔記仇...但又爆咗出口, 感覺你好介意

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔需要解釋,感覺你朋友小氣,當年係佢唔幫你在先,佢知道可以一笑置之,不需要不歡而散。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

費事解釋,當佢係一個過客就算。我都有個剛剛移民的朋友,佢有困難,我盡心盡力幫佢,佢有病住院去手術室門外等佢出來,去屋企探佢,上機前仲去幫佢搬行李送去離開。點知佢連FB更新都唔俾我睇,初時以為係佢唔小心搞錯,後尾先知原來連佢老公的FB都係咁樣。你地話有心or無意?其實我都唔知咩原因佢地會咁樣待我,唯一可以唸到係政見的理由。但係香港的時候佢地冇撕開塊臉,咁樣仲可以周圍拎著數。但宜家去左聞煮豉油國度就算把啦,有時其他共同朋友話佢一家係英國點點點,我話我冇興趣知,亦都唔需要話我知,當我從來冇識過呢個人算了。呢D所謂的朋友少一個絕對係好事。

yuyueng    發表於 22-5-23 12:37

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既然原先諗法係咁,就由佢啦!

男爵府

我好重視嘅人,好怕關係冇咗嘅人我會解釋。但唔親近嘅人,包括同事,誤會咗我我都唔想解釋,可能因為一來怕越描越黑,二來我冇惡意嘅嘢,對方要諗成我對佢有惡意,我都會有唔開心,解釋變成我好似要討好佢咁,我唔想

所以如果我係你,我都唔會解釋,因多年朋友,但佢都唔明白我,我可能都有唔開心,再加上有難時佢冇幫手

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

唔好意思我覺得你有啲奇怪。一邊又話呢20年你同佢關係ok,成日會出嚟飲飲食食,一邊又話人移民唔會再聯絡!

子爵府

加菲貓3 發表於 22-5-23 12:07

有條刺味又即係有恨恨都分程度嘅,只是樓主自己將最高級別最大條嘅刺先定義做恨啫

珊瑚宮

bestgood 發表於 22-5-23 11:39
其實我唔明,你話唔會主動搵朋友,即係到你有需要搵幫助時先主動搵人。
比我都唔會幫你,sorry
...

有事才主動揾人!
仲講明聽日唔會主動搵人一定係人哋搵佢!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 22-5-23 11:52
其實原來咁多人唔明白我既諗法,記得同記恨係兩回事,事情發生了當然記得,但真係記恨就唔會幾廿年仲繼續來 ...

所以更加無需要解釋,反正大家各散東西,再解釋只怕對方又胡思亂想,覺得你又提,顯得你小家。

珊瑚宮

mother904 發表於 22-5-23 11:54
我都係當冇事發生算了,都幾相信佢唔會明白我的諗法。

緣盡就算啦。

有冇呢件事發生都好,人哋移民你都已經講咗緣盡啦!又話以後唔會揾人!

大宅

回覆樓主:

我幻想你當晚既對話: “記唔記得廿幾年前我搵你但你無幫我,不過我無恨你呀,我真係無野喎”
咁重要既farewell日子你舊事重提,人地當然大反應同覺得你恨佢啦

珊瑚宮

mother904 發表於 22-5-23 12:14
你又岩喎,我會將朋友分等級,識左幾十年,佢都唔係我最close friend,可能就係呢條刺。

即如當年幫我度 ...

越睇越奇怪,唔close friend就反而成日見, 出去飲飲食食,close嘅幾年先見一兩次!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

算啦
反正不歡而散
再解釋都係掩飾
人地都吾會聽
有心聯絡都會揾你
關係要大家维持
人未走你都諗定散吾會再聯絡
呢刻再做任何野有乜意義
隨緣吧

伯爵府

Xmas吸收勳章

mother904 發表於 22-5-23 11:29
中學同學移民,尋日同佢食飯farewell,飲大兩杯後講起以前嘅事,我口快快講左廿幾年前一件事。當時我自覺有 ...

會同佢講,叫佢唔好介意,隨便祝佢在別國一切順利。

小菜豆    發表於 22-5-23 13:35

首頁
12345...6

尾頁

跳至