0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb一出世食美素金裝,好難痾屎,便便有血絲(睇左醫生話佢㢌損左肛門導到流血)。
滿月耳仔爆濕疹同新生兒癑疱瘡。
之後轉左能恩,
宜家3個月大,皮膚敏感,便便開始隔左2日第三日先有,成日放屁。

想轉有機皇家 或aptamil 白金!
各位大大有咩建議?

P.S 吾要打手,真心想改善,有無過來人可提供意見,plsssssss

複式洋房

回覆樓主:

便便既話
我bb食益生菌有用
另外我會間中開奶加多10ml水
同佢做多啲踩單車運動
都食過aptamil, 便便又多又稀
好似唔岩我個女

複式洋房

mary_hung 發表於 22-5-26 06:27
便便既話
我bb食益生菌有用
另外我會間中開奶加多10ml水

益生菌邊隻好呀?嬰兒3個月食得?

大宅

回覆 miumiuchow511 的帖子

嘩!睇到BB咁樣會好心痛呀!大家都作為媽媽,見到BB咁嘅樣會好肉痛!我小朋友就係食皇家美素有機長大嘅,始終都係天然啲、亦都對皮膚好啲!我有好多朋友都係BB皮膚有問題啊,之後轉左有機奶粉就真係會有改善!但係唔係即刻改善到囉,多數都係隔起碼三四日後啦,慢慢比時間佢去適應腸胃囉!同埋便便都去得好,所以我就暫時都覺得好好!

別墅

之前我囡塊面都敏感 一撻撻 我帶埋佢睇醫生 之後轉左皇家有機奶粉 又搽保濕Cream 之後塊面就冇事 我有留意我囡的便便 係正常既 唔會太林太硬 一日起碼有一次 所以我都繼續比我囡食

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我個女之前同你個BB好似, 都係奶粉唔夾,導致皮膚同腸胃問題......其實奶粉入面配方唔同, 真係要試下邊隻同BB腸胃夾, 我都試左幾隻奶粉㗎, 覺得你講果隻有機奶同個女D腸胃最夾, 慢慢無左皮膚濕疹問題, 你都可以試下同你BB夾唔夾先,如果夾, 幾日就可以睇到改善

複式洋房

每款奶粉有唔同成份,真係好睇BB夾唔夾到。
BB痾唔到便便,我都係比多小小水佢飲,或者開奶時按產品指示再多小小水去開
BB有皮膚敏感的話,都有唔同原因,未必因為奶粉,所以的確要多留意身邊唔同嘅轉變,例如換過床鋪等,小小轉變可能都會影響到BB
媽媽加油呀💪

男爵府

我個女就係因為濕疹轉左食呢隻有機奶粉,轉左之後濕疹情況改善咗好多同埋便便so far一直都唔錯。

複式洋房

我仔仔1個月多開始濕疹,便便就無問題,聽過好多媽媽都話食益生菌有幫助,你都可以試下再加俾佢。濕疹方面,我試過illuma/能恩/高水解蛋白奶粉,幫助不大,我仔唔食aptamil高水解個款,質感味道都唔同。之後食有機美素,個時差不多一歲,唔知係咪抵抗力又好左,慢慢好返。

複式洋房

miumiuchow511 發表於 22-5-26 09:21
益生菌邊隻好呀?嬰兒3個月食得?

我買Biogaia
見好多台灣媽媽推介
台灣叫寶乖亞
我個女都係3個月開始食
不過而家日日有便便就無再食

別墅

回覆樓主:

我覺得濕疹食有機奶粉幾好, BB咁細天然啲點都好啲。我仔細個又係有濕疹R到流血水, 果陣好鬼慘架, 大人同BB冇覺好訓要捉實佢隻手仔唔俾佢R。朋友介紹你講果隻有機奶粉, 諗住一試無妨, 食左一兩罐之後見阿仔濕疹冇爆得咁勁就keep住一路食喇。
同埋你可以試下買啲包埋手仔長袖薄衫仔俾BB訓覺著, 等佢唔使R損哂。

大宅

有機奶粉都可以試既,始終會比較天然,無咁易敏感,我自己就比illxxa organic呀b食,暫時都夾得幾好,皮膚都係滑滑既

大宅

我B係飲緊aptamil白金,同佢幾夾,便便無咩問題,都係偏軟身,差唔多每日都有1次,你可以參考返~

複式洋房

fanny_chan416 發表於 22-5-26 11:41
回覆 miumiuchow511 的帖子

嘩!睇到BB咁樣會好心痛呀!大家都作為媽媽,見到BB咁嘅樣會好肉痛!我小朋友 ...

我b都係揸保濕,有時會揸濕疹膏(松蕉油)之後轉左呢隻奶粉,就好多啦

複式洋房

冇姐姐冇長老屋企得我一個 阿b仲要濕疹(emoji) 心好累…
轉飲咗樓上呢隻,開始慢慢有改善,起碼夜晚有得瞓先

洋房

因為她細個時候濕疹好勁,所以斷母乳後一直都食e隻+益生菌

複式洋房

之前因為BB嘅皮膚轉低敏,冇咩見效,咁問吓營養師,營養師話如果唔係BB本身對蛋白有敏感,佢唔suggest 我去轉,因為佢話只係將啲蛋白分子斬開,佢話BB其實有能力自己去分解啲蛋白係更加好
都係飲返原先樓上媽媽呢一款,皮膚又冇事,就keep 住飲啦

大宅

miumiuchow511 發表於 22-5-26 01:57
Bb一出世食美素金裝,好難痾屎,便便有血絲(睇左醫生話佢㢌損左肛門導到流血)。
滿月耳仔爆濕疹同新生兒癑 ...

我仔一出世飲有機皇家美素力,飲咗一個月,又係好難去poo poo,一路啲便便都有奶瓣,之後有血絲,而家轉咗aptamil水解蛋白,便便靚曬

複式洋房

hahakei 發表於 22-6-6 06:45
我仔一出世飲有機皇家美素力,飲咗一個月,又係好難去poo poo,一路啲便便都有奶瓣,之後有血絲,而家轉咗 ...

系Aptamil ESSENSIS PHP?

大宅

miumiuchow511 發表於 22-6-6 13:49
系Aptamil ESSENSIS PHP?

係吖

首頁

尾頁

跳至