自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

你好,如果小朋友有弱視同深散光,係咪帶唔到OK鏡? 平時做啲乜嘢可以改善?

呢兩樣成因係咪大部份天生,多數遺傳自媽媽?

謝解答

伯爵府

一隻眼100度近視,一隻眼100度遠視
要不要配眼鏡?

複式洋房

回覆 hphp720 的帖子

要睇濃度,通常都係0.05%開始,越高濃度越大副作用,但控制近視效果越好。但0.05%濃度算係有效控制近視同埋副作用唔多但最緊要係 滴完檢查小朋友眼睛會唔會有副作用/敏感所以定期覆檢係必需的

大部份滴到近視穩定就唔需要再滴

珍珠宮

optometrist 發表於 22-5-28 10:32
回覆 cara.mak 的帖子

我諗睇長多少少時間好D,因為數字上長左0.1MM到,好似我上面個換算到25度,但因為量 ...

好詳細,謝謝你

伯爵府

optometrist 發表於 22-5-28 13:22

要睇濃度,通常都係0.05%開始,越高濃度越大副作用,但控制近視效果越好。但0.05%濃 ...

意思是否可以由0.05改0.01再不用滴

侯爵府

y_y 發表於 22-5-28 13:11
而家就系咁(emoji) 唔算好清

我小朋友四歲就驗出單眼斜視+150度散光
一直有政府跟進
佢嗰隻眼原本都好差 戴住眼鏡連尾三嗰行都完全讀錯曬
而家最細個行字都讀啱晒

呢幾年睇住佢由六七成到有百分百
配足度數係正常人視力完全冇分別
我而家放心晒
至今9歲已無需要跟進

複式洋房

回覆 y_y 的帖子

六歲係兒童視力發展嘅黃金期。暫時可以做到都係戴返一個啱度數嘅眼鏡,務求令到可以睇到最清嘅清晰度,令喺腦部嘅視力發展區得到應有嘅發展。
不過都要知道,有時未必個個人都係睇到1.0,好似有啲人高啲有啲人矮啲,1.0 係一個統計學,大多數人都睇得到,但都唔代表睇唔到1.0係唔正常,唔使太過分擔心,目的係可以令小朋友睇到佢自己能夠最清晰嘅情況就OK。
可以去打下乒乓球,令到手眼協調好啲,希望都可以令到視力發展追番上標準。
食嘢方面,又冇乜特別補充品需要,反而係均衡飲食最緊要。
所以我諗暫時都係要耐心,戴一個啱嘅度數,三個月至半年檢查一次視力同度數,度數需要調整就更新佢。

複式洋房

回覆 taiming 的帖子

我諗小朋友時戴時唔帶係因為 佢150度 唔係睇d要分辨字體嘅嘢,佢都叫做睇得到。所以上堂要睇清楚黑板佢都會自動自覺戴。如果呢個情況,除咗睇做功課之外,我都建議其他時間帶返副眼鏡。戴足時間理論上對於近視控制係會好過時戴時唔戴。

另外,14歲加深速度其實都比成人快(當然因人而異),好多大人睇得太多近嘢,缺乏休息,而家繼續加深近視。大部份嘅人都會成人後先慢慢穩定,我自己見好多14歲呢個年紀都加深得好快。

而OK鏡 研究就一年可以減慢近視加深速度5-6成,對於一啲唔鍾意日頭戴眼鏡或者係經常做運動嘅人都係一個好選擇,佢哋只係需要夜晚瞓覺嗰陣戴住,起身就除,都好方便。

但當然都有軟性隱形眼鏡係都可以幫助控制近視,而唔洗戴眼鏡,成效都唔錯的。

控制近視產品林林總總,最緊要係揀一個最適合仔仔女女日常生活習慣嘅選擇。

複式洋房

回覆 BBG1 的帖子

OK鏡需要每3個月覆檢一次,如果真係出國,又唔會短時間定期番黎香港覆檢,我諗風險上係會比起戴1 Day 高。
但如果16歲都有返一定嘅自理能力,清楚了解咩情況唔應該繼續格硬戴,我覺得都可以繼續戴。
但就記得同返負責嗰個視光師交代會出國。

但如果係十分擔心度數轉左或者鏡片爛咗,驚冇眼鏡戴,10分狼狽的話,咁OK鏡就唔係一個最好嘅選擇,可能都要準備定眼鏡或者Con作備用。
而藥水唔洗太擔心,理論上當地都有得買。

另外,可以考慮用返一啲即係1 day 控制近視嘅隱形眼鏡, 都未嘗唔係一個選擇。

複式洋房

回覆 Happy_agnel 的帖子

3種都有效,但最緊要係仔仔女女最岩邊一隻,唔同嘅方法有唔同嘅好處同限制,呢個真係要多啲資料/檢查咗先知。依家越來越多新研究,係用混合控制方法,例如滴藥水再加鏡片/ok鏡,效果會再理想。

複式洋房

回覆 skyyyjun 的帖子

散光同弱視都係有遺傳因素,父母有,仔仔女女個風險都比較高。如果呢個情況,ok鏡唔係最好選擇,反而係戴岩度數鏡片,處理左視力先,視力可以追到標準。
到時再選擇OK鏡都仲可以。

複式洋房

回覆 hellolo 的帖子

近視個邊最好就要戴。而遠視個邊,如果唔戴鏡片視力係差,但戴咗遠視鏡片,視力係去返標準,就需要戴。
如果遠視嗰邊唔戴眼鏡都清,有機會可以配平光鏡(無度數)。
但當然都要睇吓眼睛個反應,因為鴛鴦眼,未必可以一步到位,可能要配一副淺啲,習慣咗,再配番足。

複式洋房

應該係近視都好穩定,每次量度唔會有太大變化,就可以唔滴。
當我哋可以假定近視已經穩定,就唔需要近視控制產品,未必係0.05 去0.01,可能直接0.05 到 唔需要。

複式洋房

回覆 ohmygosh 的帖子

冇錯,最緊要係小朋友戴左眼鏡,盡力令小朋友睇得清晰,令腦部嘅視力得以完善發展區。

子爵府

optometrist 發表於 22-5-28 15:32

散光同弱視都係有遺傳因素,父母有,仔仔女女個風險都比較高。如果呢個情況,ok鏡唔 ...

咁我都想問一問譬如帶小朋友去搵視光師檢查應該注意啲乜嘢?

子爵府

或者有冇介紹一啲好嘅地方去檢查

子爵府

因為上次試過學校嗰啲理工大規模檢查,佢叫我再帶小朋友去出邊搵視光師再check清楚

男爵府

optometrist 發表於 22-5-28 15:32

散光同弱視都係有遺傳因素,父母有,仔仔女女個風險都比較高。如果呢個情況,ok鏡唔 ...

明白,因小朋友經堂運動,所以想帶OK鏡比較方便

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BBG1 發表於 22-5-28 11:19
你好,女兒戴OK鏡,明年16歳自己出國升學,想問繼續戴ok鏡,是轉one day con 好。(繼續ok 鏡怕壞鏡,唔見 ...

我都曾經問過醫生呢個問題,佢話如果真係爛咗或晤見咗其中一隻,就左右交替頂住先,一晚左一晚右,重新訂鏡要一個月,再寄過去,個幾月應該無問題,我女而家一星期可以唔戴一日

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

請問戴ok鏡幾耐要換一次新鏡

首頁
12345...6

尾頁

跳至