自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

lindia 發表於 22-5-29 12:22
我同你一樣,時好時壞
呢個星期進行無渣飲食,只食瓜,不食菜。
早餐,白飯

請問食咗幾耐這些餐先可以好番?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Anka 發表於 22-5-29 12:25
醫生照完胃鏡, 檢查組織, 化驗報告有無話咩菌 開左什麼藥
...

照完胃鏡, 只話少少胃炎、沒有幽門螺旋菌也沒有息肉,沒有開藥、話會慢慢好番

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

快樂鳥 發表於 22-5-28 22:50
無物胃口、食完又頂住頂住,照了胃鏡、 係胃炎,睇完西醫唔好、再轉中醫,仍未改善。 請問有無過來人,要食 ...

胃同情緒有緊密關係

大宅

令自己開心d就會好返

珍珠宮

無物胃口、食完又頂住頂住,照了胃鏡、 係胃炎,睇完西醫唔好、再轉中醫,仍未改善。 請問有無過來人,要食 ...

我試過幾年,當時都曾經幾次急性胃抽筋入急症,唔止痛,痛到會暈到企唔到。都照過胃鏡,係慢性胃炎,基本就長期發炎,只係時輕時重。都經常要去診所打輕量鎮靜劑舒緩。打完針個胃會鬆番晒,但好快連個人都好攰。
之後都係中醫調理,其實中醫唔止睇胃,係各方面調理,但真係要人夾人,你試左A冇改善就轉B,人地啱又未必自己啱,價錢亦未必貴就好。
當初中醫都會先建議我照胃鏡先,之後我就集中睇中醫調理。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

有試過,持續咗成兩年,經常翻發,西醫唔會斷尾,中醫都要睇一段時間先好,之後又試supplement 試到又好喎,真係要慢慢試吓,有好多原因引致

男爵府

快樂鳥 發表於 22-5-29 12:21
我又係好容易緊張的人、所以醫師成日叫放鬆心情。唔急、唔趕、唔憂慮,這口訣
...

還有是深層呼吸
點做得到呀,樣樣都急,個腦成日叫自己快手D。
我次次胃抽筋,死吓吓咁去見醫生,佢都話我又唔聽話,打支針,出去攞药啦

侯爵府

謝謝大家、原來大家也有胃炎的問題、希望大家早日康復

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

快樂鳥 發表於 22-5-29 12:35
照完胃鏡, 只話少少胃炎、沒有幽門螺旋菌也沒有息肉,沒有開藥、話會慢慢好番
...

試過醫生照胃鏡見到有少少發炎, 化驗完組織有幽門螺旋菌, 食完藥之後一直冇事, 發覺之前經常胃痛同工作壓力都有關係

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

快樂鳥 發表於 22-5-29 12:32
請問食咗幾耐這些餐先可以好番?

我食一兩日已經無胃痛,然後又為食啦,又惡性循環啦。係要自己的起心肝去調整飲食。

胃的毛病,醫生都只得一個答案。自己飲食,自己負責。我而家怕怕啦

今星期控制飲食,每日個胃都好ok

侯爵府

lindia 發表於 22-5-29 13:49
我食一兩日已經無胃痛,然後又為食啦,又惡性循環啦。係要自己的起心肝去調整飲食。

胃的毛病,醫生都只 ...

謝謝、胃係時好時壞,可能食錯少少野就會痛番。自己已經 介飲檸檬茶,食得清淡

伯爵府

2024勳章

當年,我用左起碼2年時間先好返
陰功

侯爵府

Sakuraohno 發表於 22-5-29 14:13
當年,我用左起碼2年時間先好返
陰功

我一月照胃鏡、現在也半年了,也未見好轉、所以最近轉左看中醫

珍珠宮

我上年檢查身體,又照過胃,無乜野,好輕微胃炎,其實無乜特別,醫生都無俾乜藥我,但我都一直食唔多

珍珠宮

she007 發表於 22-5-29 02:10
我都有胃炎但個胃唔常唔舒服,基本上冇食同藥,至多偶然食supplements, 之前食黑加侖子提純,可惜iherb而家 ...

係呀無咗,不過食黑加侖子乾都一樣

珍珠宮

快樂鳥 發表於 22-5-29 14:18
我一月照胃鏡、現在也半年了,也未見好轉、所以最近轉左看中醫
...

係咪慢性胃炎?

珍珠宮

快樂鳥 發表於 22-5-29 12:35
...

慢慢好返呢句真係廢話,我變咗慢性胃炎

子爵府

快樂鳥 發表於 22-5-29 14:02
謝謝、胃係時好時壞,可能食錯少少野就會痛番。自己已經 介飲檸檬茶,食得清淡
...

從飲食開始,忍口最重要,大家都加油!

我的朋友常苦口婆心說: 你忍到就贏返健康,忍唔到就輸健康,你自己揀

侯爵府

lindia 發表於 22-5-29 16:11
從飲食開始,忍口最重要,大家都加油!

我的朋友常苦口婆心說: 你忍到就贏返健康,忍唔到就輸健康,你自 ...

謝謝提點、 我自己剛剛進入更年期、所以心情也會影響到、希望快啲好番

首頁
12345...6

尾頁

跳至