自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

catlover2001526 發表於 22-5-31 13:49
回覆 加菲貓3 的帖子

唉!完全唔知邊到搵到田鼠!還有其他方法嗎?

其他方法咁係等開關後,過大陸醫。香港唔好就要回大陸既啦。佢地多臨床,經驗多。。我有兩朋友都係大陸醫好,不過係成人,都要醫成年

大宅

回覆 chai 的帖子

明白!謝謝你!我都試吓先!

男爵府

表妹讀中學時試過因為壓力大鬼剃頭,睇西醫無用,最後中醫幫到佢,你可以試試

男爵府

我中學時期都試過, 一個五毫子SIZE, 光脫脫滑嘟嘟,
後尾阿媽帶我睇中醫好返, 食咗幾劑已經生返啲好拮好短嘅毛毛出嚟,
不過你囡囡11歲唔知頂唔頂得順咁苦嘅藥

大宅

回覆 pinkochang 的帖子

謝謝你!其實我已經同佢睇左兩個中醫,每個都睇左1個月,但都無起色。不過可能當時我叫中醫開藥針對幾樣野,唔夠對正下藥,可能再試吓叫佢開只針對鬼剃頭的藥!

大宅

回覆 sky_blue618 的帖子

謝謝你!唯有再試吓中醫!

男爵府

catlover2001526 發表於 22-5-31 14:42

謝謝你!其實我已經同佢睇左兩個中醫,每個都睇左1個月,但都無起色。不過可能當 ...

我記得個醫師有同我講係熱氣加血氣唔通嗰啲,
我仲記得未睇中醫嗰陣阿媽帶咗我去公院排症, 嗰陣個公院醫生俾咗一個一兩年後嘅期我開刀做手術
好彩冇等, 唔洗無啦啦俾人拮一刀

公爵府

2024年龍年勳章

catlover2001526 發表於 22-5-31 12:42
回覆 judycyk 的帖子

你3年都無出返?咁點好?我其實已經同佢睇埋中醫,每個都睇左1個月,完全無效果!

我無理佢,個位係後面個轉度,我分界避開就得

男爵府

catlover2001526 發表於 22-5-31 14:42

謝謝你!其實我已經同佢睇左兩個中醫,每個都睇左1個月,但都無起色。不過可能當 ...

試下針灸,可能有幫助

大宅

試過,喊到豬頭咁,針左兩次無再針!佢驚到發惡夢,所以唔敢再針了!

大宅

虎到金來勳章

catlover2001526 發表於 22-5-31 13:56
回覆 chai 的帖子

明白!謝謝你!我都試吓先!

你去淘寶買章光101俾小朋友搽,我都係咁搽好咗

男爵府

1個月可能未必得,俾少少耐性,我表妹嗰時睇足一年先好返

侯爵府

試過 嚴重到網球甘大遮都遮唔到
都喺去咗三間私家醫院睇皮膚科
護士話打針過左2次都冇效都喺要長期用返藥膏

反而我喺西醫類固醇藥膏+飲中藥去九龍法國醫院一位男中醫+keep住行下山晒吸收維他命d+食維他命b和奧米加3,自己諗通壓力原因避開,花一年時間先好得返
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

catlover2001526 發表於 22-5-31 12:11
2021年5月幫阿女(11歲)吹頭時發現佢後尾枕有個位鬼剃頭(一隻手指尾的一節咁大size),當時睇兩個普通科 ...

應該係壓力大,我仔升上小二就有,好返今年小六又黎,仲超多白髮。。。果日同同學仔食飯,佢地兩個都有。。。。除左讀書壓力,佢打機精神太緊張,放鬆就會自然好

大宅

回覆 Huuu 的帖子

謝謝分享!我現在俾佢食維他命、魚油、煲蟲華及多d同佢梳頭 ,希望快d好啦!已經成年了!

大宅

回覆 wing51110 的帖子

我仔都有白頭髮,有3條,我叫佢10點前瞓,希望減少白頭髮。同埋食少d甜野,我見d醫學文章話食得甜野多都會多白頭髮。

大宅

請問你話表妹醫左一年先好,是否果一年都要日日飲中藥?

子爵府

catlover2001526 發表於 22-5-31 12:11
2021年5月幫阿女(11歲)吹頭時發現佢後尾枕有個位鬼剃頭(一隻手指尾的一節咁大size),當時睇兩個普通科 ...

千期唔好食類固醇,好毒的。即使嚴重牛皮癬人專科醫生也不輕易比。

侯爵府

catlover2001526 發表於 22-5-31 16:21
回覆 Huuu 的帖子

謝謝分享!我現在俾佢食維他命、魚油、煲蟲華及多d同佢梳頭 ,希望快d好啦!已經成年了 ...

蟲草?
增強免疫力嘅就唔好飲,斑禿就喺過強身體發炎唔分好壞細胞都打。個位西醫有冇驗白血球啊?

洗頭我喺用Lush天然洗頭皂,一款喺白色金針花消炎,一款喺粉紅色生髮。用埋按摩頭皮嘅梳得閒按摩下。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

回覆 MMVV 的帖子

明白!謝謝提醒,聽完你咁講我唔敢俾女內服,唯有試吓其他方法!

首頁

尾頁

跳至