自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

無牙可以直吞魚刺又唔會卡住喉嚨?

高雄一名57歲江女士休克送醫,醫師以電腦斷層掃描,發現發炎紅腫的右臀近肛門口,竟橫叉一根4公分魚刺,且穿破直腸造成感染,導致周邊嚴重發炎、併發敗血性休克,遺憾的是發病時嚴重休克,橫紋肌溶解導致不可逆的尿毒症,須終身洗腎。

收治此病例的高雄阮綜合大腸直腸外科醫師林順久說,江女士因嚴重牙周病缺牙,就醫前2、3天用餐時誤吞魚刺,以為會自然排出,不料魚刺一路經過食道、胃部、小腸和大腸,最後在直腸靠近肛門處穿破,造成排泄物外洩汙染,將細菌帶到直腸外,導致右臀筋膜感染發炎,迅速併發敗血症、休克,到院後插管治療。

Heathcliff    發表於 22-6-9 18:14

珍珠宮

回覆樓主:

後果好嚴重!

林順久在江女士病況稍穩定後即進行第一次清創手術,同時做右側橫結腸造廔口(人工肛門),將排泄物分流避免重複感染,但她免疫力低下,又數次清創,經治療40天後痊癒出院,遺憾的是發病時嚴重休克,橫紋肌溶解導致尿毒症,須終身洗腎。

林順久表示,誤吞魚刺病例時有所見,有患者因雞骨頭進入胸腔致感染肺炎,有人喝到爛醉,2公分魚刺插入舌頭都沒知覺。缺牙或戴假牙的民眾,應避免食用糯米軟Q類食物及帶刺魚類,萬一誤食質硬尖長的魚刺,傷害無法想像。

https://udn.com/news/story/7266/6366429

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

世界真係無奇不有, 4cm咁長,都可以誤吞

珍珠宮

回覆樓主:

我有鄰居試過,昏迷唔記得幾多日,仲有near death experience,但詳情我忘了

子爵府

所以我好怕食魚,但我發現老人家大多數都好中意食魚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

咩都有可能

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

可以咁西利過晒咁圈既小腸去到直腸

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

估唔到可以插穿,好多個不幸

大宅

平平常常 發表於 22-6-8 22:34
無牙可以直吞魚刺又唔會卡住喉嚨?

高雄一名57歲江女士休克送醫,醫師以電腦斷層掃描,發現發炎紅腫的右臀 ...

好恐怖

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

好恐怖

珍珠宮

平平常常 發表於 22-6-8 22:36
後果好嚴重!

林順久在江女士病況稍穩定後即進行第一次清創手術,同時做右側橫結腸造廔口(人工肛門),將 ...

原來魚骨都可以咁大件事

伯爵府

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

我仲以為魚骨經過胃時,會被胃酸消化

首頁

尾頁

跳至