自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

手腕呢個位,無啦啦生左粒骨,請問有冇人試過?知唔知係咩嚟?唔痛.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

patrick66 發表於 22-6-10 13:30
手腕呢個位,無啦啦生左粒骨,請問有冇人試過?知唔知係咩嚟?唔痛.

啫喱組織
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 22-6-10 13:32
啫喱組織

但係我上網查過,見到人哋生嗰啲啫喱組織個位唔同我呢個位,同埋我呢粒真係好似骨頭咁硬

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

patrick66 發表於 22-6-10 13:37
但係我上網查過,見到人哋生嗰啲啫喱組織個位唔同我呢個位,同埋我呢粒真係好似骨頭咁硬
...

咁你睇西醫

我老公手有(唔肯比我影相),有大左d
但醫生睇左,話唔痛,冇唔舒服唔理佢

別墅

crystal媽咪 發表於 22-6-10 13:40
咁你睇西醫

我老公手有(唔肯比我影相),有大左d

請問你老公覺得係咪好似骨頭咁硬?

寶石宮

patrick66 發表於 22-6-10 13:41
請問你老公覺得係咪好似骨頭咁硬?

又冇咁硬

大宅

回覆樓主:

https://www.google.com/amp/s/nu-global.com/tw/knowledge/%25E8%2585%25B1%25E9%259E%2598%25E5%259B%258A%25E8%2585%25AB-%25E5%25AA%25BD%25E5%25AA%25BD%25E6%2589%258B-%25E8%2585%25B1%25E9%259E%2598%25E7%2582%258E/amp

大宅

咖啡戀人 發表於 22-6-10 13:56
https://www.google.com/amp/s/nu-global.com/tw/knowledge/%25E8%2585%25B1%25E9%259E%2598%25E5%259B%258 ...

JM妳睇下上面啲資料
我最近無意中發現右手都有一粒
不痛不癢
我都無理佢

子爵府

唔痛唔使特別處理,不過要注意日常生活正確姿勢,明顯係腱鞘位置受到壓力引致嘅,盡量不要拎重嘢時屈曲手腕。

別墅

咖啡戀人 發表於 22-6-10 13:58
JM妳睇下上面啲資料
我最近無意中發現右手都有一粒
不痛不癢

多謝你嘅資料,原來唔可以按,我呢兩日搏命按佢, 越按好似越腫,咁我以後唔搞佢啦都係.

別墅

s0650993 發表於 22-6-10 13:58
唔痛唔使特別處理,不過要注意日常生活正確姿勢,明顯係腱鞘位置受到壓力引致嘅,盡量不要拎重嘢時屈曲手腕 ...

好的,唔該你

子爵府

我哩粒睇咗醫生,醫生話只影響外觀,吾痛吾大可以吾理,都有起碼五年了!

別墅

M.Y.P 發表於 22-6-10 14:26
我哩粒睇咗醫生,醫生話只影響外觀,吾痛吾大可以吾理,都有起碼五年了!

...

你呢粒好大呀 請問硬唔硬?我粒真係好似骨頭咁硬

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

無事無幹可以唔理, 我之前都生左一粒, 應該係做家務時搞到咁, 改左手勢後慢慢無左

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

公爵府

2024年龍年勳章

我都有,好多年

別墅

回覆樓主:

原來咁多人都有!

寶石宮

M.Y.P 發表於 22-6-10 14:26

...

你好大粒

珍珠宮

回覆樓主:

我朋友都係生在右手的手指頭下面位置,同2張圖一樣,不過無圖一咁大。

咩原因先會生的?

別墅

judycyk 發表於 22-6-10 14:36

我都有,好多年

你同我係同一個位

大宅

回覆樓主:

我阿女前幾年都發現係手腕不過係內側
有一粒
問佢幾時開始有,當時佢話上一兩個月,後尾佢又話記得有一次小朋友踩到佢隻手然之後好痛,冇幾耐就發現有。
我即刻帶佢睇醫生睇咗骨科,骨科醫生話軟組織唔影響活動可以唔使理佢,但係如果想冇咗佢就要做手術
。咁當時我哋覺得唔使觀察下先
過咗兩三年突然間有一日阿女粒嘢發現消失咗

首頁

尾頁

跳至