自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

青青河邊草 發表於 22-7-3 10:31
其實點解成日為口罩而神經緊張?我覺得好無謂。咁驚你咪自己行開啲囉。
...

認同

伯爵府

2023年兔年勳章

anniellm 發表於 22-7-3 11:00
就係不斷傾視像電話問題,終放有jm 明白。
其實絕大部分人上水都唔戴口罩,係入更衣室沖完涼先戴返。但佢 ...

咁請問你係用咩理據去投訴人哋唔戴口罩??
因為講電話???
你同職員講:有人講電話唔戴口罩???

大宅

其實去得堂食,大家都係除曬口罩,香港地酒樓茶餐廳都坐得好密,同泳池除咗口罩個個沒什麼咩區別,除非你吾出街食嘢.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

anniellm 發表於 22-7-3 10:30
今日在公共泳池,有個南亞女士(應該係女傭),上咗水,在泳邊的櫈傾視像電話,無戴口罩。

我坐佢隔離(我 ...

你不如留係屋企算啦不過係屋企都要驚垂直傳播

瑪瑙宮

今日在公共泳池,有個南亞女士(應該係女傭),上咗水,在泳邊的櫈傾視像電話,無戴口罩。

我坐佢隔離(我 ...

why she can't

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真係好多事囉
咁驚自己行遠啲

侯爵府

其實去得游水,真係唔會叫人帶口罩囉!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

N年無入公眾泳池,依家原來可以帶電話入去?咁咪好易有偷拍?咁落水電話擺邊?

子爵府

牛年勳章

我坐佢隔離(我 ...

其實樓主見到對方嘅行為
不是在豁免之內

康文署指轄下公眾泳池需進行過濾及消毒,並需抽取池水樣本化驗,38個公眾泳池將由5月12至16日陸續重開,重開次序可按此參考。

Q3.身處公眾泳池需遵守甚麼防疫規定?

1/需使用安心出行及符合疫苗通行證要求
2/入場人數不可超過可容納人數
3/團體訓練時,連教練在內每組不得多於4人
4/教練教授期間需保持佩戴口罩
5/泳客游泳、淋浴、飲用飲品、往返泳池之間時可豁免戴口罩

伯爵府

咁傾電話又唔同游水嘅。 傾電話始終口花四濺。 如果要傾電話仲要視像, 就離開池面好啲。

我反而奇怪點解個南亞女人可以係泳池範圍傾視頻? 我記得以前帶女去學游水,係唔比影相,錄影同視頻, 都執行得幾嚴。 真係有人過嚟阻止的。

加菲貓3    發表於 22-7-3 13:05
goldpiglet    發表於 22-7-3 13:02

男爵府

anniellm 發表於 22-7-3 11:31
就係傾視電話無戴口罩,內文有寫,點搬龍門呀?

樓主無搬龍門,只係錯重點。亞南女士錯不在於個口罩,而係係泳池範圍用視象。其實無論有無疫情都唔應該係泳池範圍用視象。

呢度既jm都無錯,樓主成段野重點都係話緊人地無戴罩(用視象),而唔係講緊人泳池內用視象。

goldpiglet    發表於 22-7-3 13:02

子爵府

我坐佢隔離(我 ..先坐、佢後坐落嚟)。佢傾咗幾句,我忍唔住同佢講: Can you wear a mask?

佢唔肯,佢話佢個口罩在更衣室,繼續傾視像。於是我去同工作人員講。佢見工作人員即刻去泳池邊扮落水。但佢又唔係落水,工作人員企佢旁邊唔走,南亞人士終於死死氣走返入更衣室。

我覺得我有少少太多事。.

游住水唔戴罩就無菌? 放鬆啲啦香港人!

子爵府

我坐佢隔離(我先坐、佢後坐落嚟)。佢傾咗幾句,我忍唔住同佢講: Can you wear a mask?

佢唔肯,佢話佢個口罩在更衣室,繼續傾視像。於是我去同工作人員講。佢見工作人員即刻去泳池邊扮落水。但佢又唔係落水,工作人員企佢旁邊唔走,南亞人士終於死死氣走返入更衣室。

我覺得我有少少太多事。 ...

你咁鬼驚,咁提提你:

其實你及你屋企人係屋企啲米田共要驗好無菌先好沖落廁所囉, 咪會污驗污大廈的污水渠呀~

大宅

sandypanyu 發表於 22-7-3 12:15
其實去得堂食,大家都係除曬口罩,香港地酒樓茶餐廳都坐得好密,同泳池除咗口罩個個沒什麼咩區別,除非你吾 ...

我都系咁話。
唸深一層樓主呢個概念,其實同係餐廳到見人吃完野但系除口罩講電話/吹水,然後走去叫waiter 要求人地戴翻口罩先好講野一樣,堅系好多事

大宅

goo_littlebb 發表於 22-7-3 12:25
N年無入公眾泳池,依家原來可以帶電話入去?咁咪好易有偷拍?咁落水電話擺邊?
...

可以戴。我見有人心口用防水袋咩住部電話。 當時我見有媽媽同小朋友影相,有廣播話唔可以。 不過我無細心留意聼系唔可以使用電話,還是拍照了

珍珠宮

回覆樓主:

我會自己行開就算
講真有時游完就算唔講電話
都會上去抖抖

珍珠宮

.

公爵府

重點係類似去食飯,食唔帶無人理,食完你係度吹水,我估好多人都會眼望望

伯爵府

hfl2000 發表於 22-7-3 11:57
「泳池帶口罩事件」「Can you wear a mask?」
寫到咁,都仲拗自己重點唔係講緊「口罩」,而係講緊「視像通 ...

我其實係話佢唔戴口罩,傾視像電話有問題。
即係我認為上咗水,抖下再落水,又或者行返更衣室,唔戴口罩,無問題。

但上咗水,唔再游水,坐在池邊嘅櫈,傾住視像電話唔戴口罩,就有問題。我覺得如佢係講電話嘅,戴返口罩會好啲,所以同佢講叫佢戴口罩。

在池邊啲櫈,同泳池係有距離,我眼見坐櫈啲人都係戴住口罩。同埋如果係容許的話,職員手亦不會去處理,但係職員係有處理,跟住佢。

我內文都有寫明,咁都叫搬龍門?

水晶宮

回覆樓主:

游水都唔怕
怕上水唔戴口罩

首頁
34567...12

尾頁

跳至