自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

可唔可以講下好與壞處?

男爵府

錯重點 好少見彩鑽殿

子爵府

lflxl 發表於 22-7-7 11:27
錯重點 好少見彩鑽殿

係囉有咩秘訣

伯爵府

pomanlife 發表於 22-7-7 11:22
可唔可以講下好與壞處?

依家疫情下真係唔好搏。我仔舊年畢業,小五時有位女同學由其他學校轉過來,點知返咗一個學期就停課,網課,都未認識同學,適應到學校考試模式就考呈分,結果可想而知。

侯爵府

小五先轉,莫非升中有著數??

男爵府

可唔可以講下好與壞處?

好少學校肯收小五小六插班,除非有特殊原因

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

sugerlucy 發表於 22-7-7 12:03
好少學校肯收小五小六插班,除非有特殊原因

請問咩係特殊原因呀?

珍珠宮

回覆樓主:

我仔小五轉校,現已升中,都算係升讀到理想中學。

好處其實好個人的。簡單講,間學校比之前更適合我仔。

壞處是要重新適應課程,尤其考試模式題型都要適應,小五要呈分準備升中,實在要好努力和盡快習慣新校,要唔怕難決心要大!

但最終無後悔轉校!仔係嗰一年半(小六下學期因疫情大多數時間留家網上學習) 覺得開心過前校嗰4年。

當然,當期時我問得好清楚個仔佢自己有無心轉校,因為真係唔可以勉強。

大宅

身邊都有朋友考緊升小五插班,主要目標學校係有中學部嘅學校。

好處係唔使擔心嚟緊兩年呈分失手,唔使幫佢報比賽考cert執靚portfolio。

但另一方面都擔心社交、適應問題。個小朋友係被動文靜型,本身喺原校成績級頭。

公爵府

如果讀開間有40個b1額,而個學生排50。b1無望。咁就去有20個額既學校,博下對手弱,自己前20。咁一樣去到b1中學

大宅

加菲貓3 發表於 22-7-7 12:32
如果讀開間有40個b1額,而個學生排50。b1無望。咁就去有20個額既學校,博下對手弱,自己前20。咁一樣去到b1 ...

咁真係好博喎,我諗冇乜人會咁諗掛
不如努力多少少,進步多10名,會唔會簡單啲呢

公爵府

檸檬芝士餅 發表於 22-7-7 12:37
識得有人成功。就算唔得,佢都係去b2間間都無分別啦。又唔係讀神校,貪名聲

子爵府

BK Milk勳章

可唔可以講下好與壞處?

如果舊校唔係有欺凌或類似事件,唔會轉。

缺點:去到新校又要重新適應新學校/老師/教法/同學,又要追課程準備呈分,事倍工半。

侯爵府

但小5要呈分,而家先轉,要小朋友心理質素好同適應能力強,否則可能得不償失,一條龍除外。

大宅

可唔可以講下好與壞處?

插班去一條龍學校好

公爵府

檸檬芝士餅 發表於 22-7-7 12:37

唔係呀,我識有人都係咁做,而成功入讀Band one中學。不過係Band one中學表現如何,就睇個人⋯⋯
不過一般唔會等小五,小三四已經要轉,因為萬一喺次一線嘅學校都失手,後果就會⋯⋯

彩鑽殿

熊寶寶樂園 發表於 22-7-7 12:41

插班去一條龍學校好

但因為小三網課好似冇上過堂咁,有啲科程度未到小四

彩鑽殿

熊寶寶樂園 發表於 22-7-7 12:41

插班去一條龍學校好

例如邊啲呢?

侯爵府

pomanlife 發表於 22-7-7 12:47
但因為小三網課好似冇上過堂咁,有啲科程度未到小四

即係你覺得佢程度唔得,所以想轉校?
你有冇目標學校先。

男爵府

pomanlife 發表於 22-7-7 12:48
例如邊啲呢?

我女學校唔少人小五轉走。
全部轉去龍校,轉去spcc, dgs, dbs, lsc..

首頁

尾頁

跳至