自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

爸爸在安老院住咗兩年喇,佢行動不便要人幫手沖涼餵食,又要換片同屎袋,佢成日呻住得唔開心,我地想請姐姐好多又唔肯做兼未必識做,想問你地有冇人試過外藉護理員?收費係咪好貴呢?

珍珠宮

juniormiu 發表於 22-7-14 08:59
爸爸在安老院住咗兩年喇,佢行動不便要人幫手沖涼餵食,又要換片同屎袋,佢成日呻住得唔開心,我地想請姐姐 ...

本地保健員唔肯嗎? 咩百本果啲,唔會吧。

去facebook姐姐搵工嗰啲群組度問下啦。
係難搵嘅,但又唔係搵唔到...
保健員(24小時)其實都好貴, 計番一個月30日, 費用請得起兩個姐姐啦。
如果經濟唔係問題(假設請本地保健員), 不如請兩個姐姐一齊做, 咁就易請好多。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

最緊要有經驗同老人家溝通到

洋房

可唔可靠

象牙宮

爸爸在安老院住咗兩年喇,佢行動不便要人幫手沖涼餵食,又要換片同屎袋,佢成日呻住得唔開心,我地想請姐姐 ...

你爸爸是長期臥床? 有冇意識? 日常生活活動無法完全自理?
餵食,換片,屎袋,沖涼
看護便宜過安老院。 但是子女要參與。子女需明白長期臥床基本需要,四技訓練。依賴看护是不行的。

https://www.healthyhkec.org/healthcare/chroniccare/home_nursing_guide.pdf
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

貓頭雀 發表於 22-7-14 09:04

我朋友做 外傭agent,佢知我爸爸情況後話叫我唔使諗姐姐,佢話D姐姐唔會揀完全無自理能力嘅老人家,尤其要替男性沖涼,佢地好多會抗拒,只想做下買餸煮食等輕便工作

伯爵府

333s 發表於 22-7-14 11:02
你爸爸是長期臥床? 有冇意識? 日常生活活動無法完全自理?
餵食,換片,屎袋,沖涼
看護便宜過安老 ...
明白,謝謝你的資訊

男爵府

其實呢個情況住安老院會好好多,24小時有人睇住,食飯換片沖涼定時定候,食飯食得夠唔夠、有冇受傷,都會有人監測住,工人做唔到咁多咁好,如果住得唔開心可以轉第二間

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

問下呢一間
我請姐姐都係呢一間到搵, 我見佢專做 照顧老人家嘅姐姐。 我請一個普通做家務所以我唔知照顧老人家幾多錢
希望你搵到 喺老人院真係好慘
attach0/tmp/phpeyUhN1

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

去福利機構排隊,有上門沖涼服務
不過無論你請人又好,看護又好,搵機構又好,最基本係你屋企有「基建」,例如有輪椅有沖涼椅可由房推到入企缸,否則你肯俾錢都無人肯做

男爵府

疫情前我會建議住老人院+請一個姐姐日日去安老院幫手或推佢出街曬下太陽。
宜家疫情冇得自由出入同探望,老人長期困院好抑鬱。可以的話請兩個姐姐,一個攪吾掂的。

珍珠宮

juniormiu 發表於 22-7-14 11:44
我朋友做 外傭agent,佢知我爸爸情況後話叫我唔使諗姐姐,佢話D姐姐唔會揀完全無自理能力嘅老人家,尤其要 ...

老實講,有呢啲姐姐, 睇你好唔好彩啦。

你照試下搵先
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

回覆樓主:

我婆過身前喺屋企,初初都好慢行到,後來bed bound ,都好幾年,要餵食,轉身,換片等。(涼應該無沖了,淨抹身)
佢地係請一個泰藉工人加夜晚一個本地護理員。夜晚嗰個一晚$1000, 一個月都$30000. 日間嘅泰藉工人亦成日扭計,我地加到好高人工先肯留。
你嗰位屋企人係男人,我估會更難請。

伯爵府

唔該哂大家俾意見我,想接爸爸返屋企原來都有好多現實嘅嘢未解決到,請本地真係好貴,見人地請1個姐姐都大把嘢跟,兩個姐姐如果唔好的話真係人都癲,咁唯有再諗下先

伯爵府

Nbs 發表於 22-7-14 12:17
我婆過身前喺屋企,初初都好慢行到,後來bed bound ,都好幾年,要餵食,轉身,換片等。(涼應該無沖了,淨 ...
原來本地保健員咁高人工,我即係唔使諗了

水晶宮

juniormiu 發表於 22-7-14 18:25
原來本地保健員咁高人工,我即係唔使諗了

好似係正式考咗牌的
無牌嗰d 平d, 但我地試過,做得唔好,我婆瞓到出 bed sore (轉身轉得唔好)

伯爵府

Nbs 發表於 22-7-14 18:52
好似係正式考咗牌的
無牌嗰d 平d, 但我地試過,做得唔好,我婆瞓到出 bed sore (轉身轉得唔好)
...
明白,我爸爸都有 bed sore, 反正都要使錢,無牌就唔搏了,做到唔湯唔水就更麻煩啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

juniormiu 發表於 22-7-14 11:44
我朋友做 外傭agent,佢知我爸爸情況後話叫我唔使諗姐姐,佢話D姐姐唔會揀完全無自理能力嘅老人家,尤其要 ...

你可以考慮請男外傭

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

貓頭雀 發表於 22-7-14 09:04

本地保健員預$100/鐘

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

竇漪房 發表於 22-7-14 22:22
你可以考慮請男外傭

男外傭放假食女同鄉,煩死

首頁

尾頁

跳至