自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

佢而家嗰部,好似唔user friendly,老爸出入食肆都攪得耐先得。佢哋部電話带出街除咗do安心出行外係冇用的。頂多打出打入。佢哋對科技嘢唔熟。
經濟易用(好用)為主

大宅

LoveCorgi2 發表於 22-7-23 11:28
佢而家嗰部,好似唔user friendly。老爸同佢出入食肆都攪得耐。佢哋部電話带出街除咗do安心出行外係冇用的 ...

iphone 13

大宅

三叔

象牙宮

佢而家嗰部,好似唔user friendly。老爸同佢出入食肆都攪得耐。佢哋部電話带出街除咗do安心出行外係冇用的 ...

6 部 $1,000 以下的平價智能手機,方便長者入手。
原文網址: 安心出行|小米/Nokia/Sharp  6款$1,000以下手機長者最合適 | 香港01
https://www.hk01.com/sns/article/695576

最平更只需 $449。

電訊商也有推出一些長者專用手機 Plan,以及如 SoSIM 等的無合約 Plan 適合他們。

【推介】千元 $1000 手機 2022 年:最值得買邊款?

小米 POCO M3 Pro 最平 5G 之選
5G 機普遍都要超過 HK$2,000,不過小米 Poco M3 Pro,就以 HK$1,299 的價格,刷生 5G 機的低價紀錄。
規格採用 6.5 吋 FHD+ 90Hz 螢幕 、MTK Dimensity 700 CPU、4GB/6GB RAM、64GB/128GB、Android 11 系統、5000 mAh 電量與 4800 萬像素三鏡主相機。如果打算長用的話,入手 6GB/128GB 版本,定價亦是 HK$1,449,亦沒有超過預算。

小米 POCO M3 Pro
售價:HK$1,449

Nokia C30
售價:HK$1,250

小米 Redmi Note 11 平機中有高攝力

小米 Redmi Note 11
售價:HK$1,399

Realme C11 43 日超長待機
Realme C11
售價:HK$899

Samsung A12
售價:HK$1,398

yeung_ma    發表於 22-7-23 12:11
yeung_ma    發表於 22-7-23 12:11

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

三叔 小米 2千以下手機
https://www.price.com.hk/category.php?c=100005&p_r=280,2280

水晶宮

紅米, $900

珍珠宮

1314625 發表於 22-7-23 11:46
紅米, $900

我用緊紅米$2000機,好唔user friendly ,覺得華為好用好多

水晶宮

回覆 cheung2000 的帖子

我講漏左, 買左可以轉用極簡模式, 或者裝個"簡易桌面"的APP, D 字大, ICON 大.

珍珠宮

1314625 發表於 22-7-23 11:55
回覆 cheung2000 的帖子

我講漏左, 買左可以轉用極簡模式, 或者裝個"簡易桌面"的APP, D 字大, ICON 大. ...

我唔係呢啲問題,係個電筒同相機default 左喺左右下角,一hi到就著左,大力少少放枱面又著,問過sales話設計係咁改唔到,永久black list

大宅

己pm

翡翠宮

回覆樓主:

京東買部華為玩下:
https://u.jd.com/fLhOPkO

領新人券可以平¥110:¥1159,中銀銀聯雙幣卡付款回贈10%。
https://u.jd.com/BdfdczG
https://u.jd.com/BMjkrJT
https://u.jd.com/EdMXRhl
attach0/tmp/phpuev8kK

珍珠宮

玩具勳章

cheung2000 發表於 22-7-23 11:48
我用緊紅米$2000機,好唔user friendly ,覺得華為好用好多

華為真係好用到無野講。買舊版華為可以方便用到Google,超襟用。想請教小米有咩唔好,我家人打算打小米,我未用過但對小米感覺麻麻

別墅

回覆樓主:

依個得唔得?我見過有老人家用
https://www.easy66.com.hk/products/voca-v540-4g

珍珠宮

chingnc 發表於 22-7-23 13:01

華為真係好用到無野講。買舊版華為可以方便用到Google,超 ...

我係用紅米,都係聽人講好用先買,下次都係買返華為

侯爵府

8x 歲上年8月才用第一部智能電話,買紅米9C $699俾佢,佢都係只用安心,打岀打入。冇問題
今年6月小米節買多部$599(9A)俾我媽咪

象牙宮

回覆樓主:

三星同小米最簡單,放上桌面篤2下搞掂!唔識就交電話比職員幫手

伯爵府

無話可說 發表於 22-7-23 13:09
三星同小米最簡單,放上桌面篤2下搞掂!唔識就交電話比職員幫手

什麽型號大約幾錢呢?轉换介面慢不慢?

伯爵府

tung0409 發表於 22-7-23 13:08
8x 歲上年8月才用第一部智能電話,買紅米9C $699俾佢,佢都係只用安心,打岀打入。冇問題
今年6月小米節買 ...

User friendly嗎?轉换介面複唔複雜,慢不慢?

象牙宮

LoveCorgi2 發表於 22-7-23 13:16
什麽型號大約幾錢呢?轉换介面慢不慢?

轉咩介面?我奶奶用原裝咩都無改!唔知幾錢,電話續約送3星手機

瑪瑙宮

佢而家嗰部,好似唔user friendly,老爸出入食肆都攪得耐先得。佢哋部電話带出街除咗do安心出行外係冇用的 ...

冇所谓

首頁

尾頁

跳至