自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

青青河邊草 發表於 22-7-29 07:02
但教育不是只得語言教育

過重語言係以前殖民地文化,因為香港人的作用只係中介

其實普通話流利唔係好難,反而一個人嘅表達能力、思路、邏輯、視野等更重要,而表達力就體現於語文基礎,局長目的係要全港普通話化(佢話要有社會語境),有啲人唔在意廣東話會失去主流地位,有啲佢本身母語已經係普通話(香港有好多,所以逆轉唔難),佢哋唔知咁係會直接同內地精英競爭,我哋係放棄緊自己優勢
其實新一代嘅普通話已經好好,純以普通話爭取工作嚟講已經有足夠競爭力

侯爵府

Amy1974 發表於 22-7-29 07:10
咁講唔多現實

睇下張入學申請表,中文、英文、數學成績,語文已經佔三份二評分,你話語文唔係最重要?

語文重要,但唔係全部

侯爵府

nancy29 發表於 22-7-29 08:22
其實普通話流利唔係好難,反而一個人嘅表達能力、思路、邏輯、視野等更重要,而表達力就體現於語文基礎, ...

普通話好的確唔難,基本上我平時夠煲劇學番嚟已夠用,我係成日要同普通話人開會的,根本唔係咩難事。

教育就做番各科教育應該要達成的學習目標,唔該唔好乜都係英文普通話,培養出一代代外語la la聲,但個腦入面係吉嘅人。

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

fionacat 發表於 22-7-28 22:37
作為土生土長香港人,我都識簡體字吖,簡體字根本唔需要學,睇多幾本簡體字書就識。當年A-Level答中史同文 ...

我小朋友小一已經睇得明簡體字,我都冇教過佢,求其拎本兒童簡體字書俾佢已經識睇,根本唔需要特登學。而且簡體字好多都一字多義,好容易會造成混淆

男爵府

2024年龍年勳章

用母語學中文先最有效同易吸收嘅做法。普通話識講識聽溝通到就得,唔明點解要堅持普教中。唔通諗住普教中會易學啲?但唔好忘記,有唔少詞彙喺粵同普之間稱呼上有分別,例如薯仔、冷氣、電腦⋯等等,呢啲叫法上嘅差異同轉換往往會加重學習上嘅負擔。

首頁

尾頁

跳至