自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

填寫報稅表當中, 有一項供養父母, 同住與不同住個免稅額都有分別, 如果我爸爸有時來我家住幾日, 咁我可唔可以填同住? 我驚填左同住, 如果查到唔係, 咁點算好, 請指教!

別墅

回覆樓主:

份報税表大大份,其中有份咪係附表囉

子爵府

人版
attach1/tmp/phpWrRs3u

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

咁唔叫同住,睇返份 guideline,有寫嘅~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chanhiushan 發表於 22-8-3 13:01
填寫報稅表當中, 有一項供養父母, 同住與不同住個免稅額都有分別, 如果我爸爸有時來我家住幾日, 咁我可唔可 ...

有冇其他兄弟姊妹都填左供養父母
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

填寫報稅表當中, 有一項供養父母, 同住與不同住個免稅額都有分別, 如果我爸爸有時來我家住幾日, 咁我可唔可以填同住? 我驚填左同住, 如果查到唔係, 咁點算好, 請指教!

供養父母及供養祖父母或外祖父母免税額

如你/你配偶(非與你分開居住)在本年度內供養父母/祖父母/外祖父母,你可就每名受供養的父母/祖父母/外祖父母獲享供養父母及供養祖父母或外祖父母免税額。要符合申請免税額資格,受供養的父母/祖父母/外祖父母於本年度必須:

• 通常在香港居住;
  • 年齡已滿55歲,或有資格按政府傷殘津貼計劃申索津貼;及
  • 至少連續6 個月與你同住而無須付出十足費用;或你/你配偶每年付出不少於$12,000的金錢用以供養該名父母/祖父母/外祖父母。

如果受供養的父母/祖父母/外祖父母在本年度內全年連續與你同住而並無付出十足費用,你亦可享有供養父母及供養祖父母或外祖父母額外免税額。

就考慮納税人是否有資格申請供養父母、祖父母或外祖父母免税額而言,「通常在香港居住」的受養人,是指該受養人必須慣常地在香港生活。在決定受養人是否通常在香港居住,税務局可參考的客觀因素包括: (i)在香港逗留日數,訪港頻密程度及每次逗留在香港的時間; (ii)在香港是否有一個固定居所; (iii)在外地是否擁有物業作居住用途; (iv)在香港有否工作或經營業務; (v)其親友是否主要在香港居住

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

填寫報稅表當中, 有一項供養父母, 同住與不同住個免稅額都有分別, 如果我爸爸有時來我家住幾日, 咁我可唔可 ...

如果間中幾日,應該唔叫同住

水晶宮

自己係咪同父母同住會唔知道,唔清楚?問,其實都係想搏啫⋯⋯
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

回覆 Anka 的帖子

明白啦! 多謝大家!

珍珠宮

bmuimami 發表於 22-8-3 13:17
自己係咪同父母同住會唔知道,唔清楚?問,其實都係想搏啫⋯⋯

可能佢想去陪港姐呢

首頁

尾頁

跳至