自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

子爵府

青青河邊草 發表於 22-8-10 08:08
所以我唔買香港出果啲英文補充,全部操練式,唔係文章,也沒有文章欣賞。我覺得真係英文好必須係讀文章, ...

嗰啲句子,冇context , 麻木操句,學完都表達唔到自己; 睇文章係好d , 有前文後理,之後叫小朋友summarise 讀後感,佢用英文講得出先叫叻。

減少操練式學習,加強日常生活嘅應用,假如一齊講英文焗麵包,仲有效。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

青青河邊草 發表於 22-8-10 06:45
呢個就係我嘅疑問。
小學level英文好其實唔代表乜野,但上到中學就好多人無曬學英 ...

其實英文好嘅都有唔少,差別在於你遇唔遇到。請唔同職位都有分別。
普遍嚟講,香港人英文唔算出眾,中文更差。唔講正式公文,呢度普遍用中文打字,睇吓錯別字多得幾誇張?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以理解為中文更差啫!

別墅

因為香港英文科係第二語言課程來的
好淺,所以咪高分過中文科就以為英文叻過中文囉
試下去英語國家讀英文,唔係香港咁淺外語課程黎㗎

珍珠宮

好媽媽勳章

青青河邊草 發表於 22-8-10 00:45
真心想問, 有幾多係到中學到大學, 都係英文好過中文?
我成日請人, 好多大學生啲英文都係屎到死。
就算係話 ...

如果講出嚟做嘢,我遇到嘅case係,就算外國大學畢業(唔係野鷄算名大學吧)英文寫都唔係特別好,講就好嘅

伯爵府

jincaiyan 發表於 22-8-10 08:02
我女Whatsapp同學群
個個同學都係用英文傾計
唔係因為英文好

我仔同朋友溝通都係,用英文係因為唔識中文打字

水晶宮

青青河邊草 發表於 22-8-10 06:47
我都唔係要求英文好好,除了請翻譯果個位,但基本出下email呀,唔好太肉酸咁,好多大學畢業出來,基本文法 ...

邊間大學?讀咩翻譯?我有中同做法庭翻譯,中英文都好好。

琥珀宮

就算係話 ...

大把,最後呢班細路因為中文唔掂,去左b2直資,因為成績唔夠考唔到b1, 或者索性移民

侯爵府

pauline_c 發表於 22-8-10 08:21
邊間大學?讀咩翻譯?我有中同做法庭翻譯,中英文都好好。

個人經驗,下面請過嘅翻譯中,一個英國返來的好,其次係中大翻譯出身的人。城大果啲……

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

英文好唔好唔知。
出黎做野咁耐,真係唔見幾個係中文好。
你要求係咩先,你有冇試下叫佢用中文先,叫佢用中文隨時仲嘔血。
香港人至多就係廣東話講得好,同中文好係兩回事。
我老公英文夠屎,但中文可以更屎,低處未見低。

水晶宮

jollyma 發表於 22-8-10 06:58
兩者冇得比較, 香港中文科要讀埋文言文, 部分詩詞歌賦, 中國文學嘢, 又要背範文, 但英文只係當一科外語咁讀 ...

其實職業英語同職業語文(中文),喺強制教育課程,都無教。
語文運用,實用文,就教過少少。
大學就無中英文課程,自選修讀就有。

侯爵府

kendomimi 發表於 22-8-10 08:17

嗰啲句子,冇context , 麻木操句,學完都表達唔到自己; ...

寫summary 好有用,我學英文就係咁。我相信學好中英文都係咁做。

禁止訪問

子爵府

就算係話 ...

意思係, ESL(English as a second language) vs 中文作為母語, 英文高分D啫, 並不代表兩者以同一標準去衡量。

伯爵府

就算係話 ...

因為佢哋啲中文更差。新一代唔識一啲成語點解,生活上就好似西人咁乜都用英文,但程度又唔係勁。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁我女考完dse, 自己一個去左英國玩,係英國有朋友一齊玩幾日,跟住就自己玩,咁應該係溝通無問題。

水晶宮

青青河邊草 發表於 22-8-10 07:01
我理解,幼稚園到小學的英文,仲係詞語句子為主,文章多數係變化有限,也不會話好長,到上中學,真係用英 ...

其實中學用嘅英文層次唔算好高,除非讀英文/英國文學。中學嘅英文,去到清楚表達意思,已經接受。
即使去到專業試(我地對英文要求已經相對高),Notes to assessors 都係提 assessors 考試考專業知識,唔係考英文。
如果對英文有要求,可以要求某 d 公開試嘅某個成績,或者要求修讀英文/英國文學/翻譯 … 嘅學生。對普遍大學生要求高語文能力,某程度係期望過高。

公爵府

2024年龍年勳章

就算係話 ...

我老實啲~

我粗口勁過文言文~

水晶宮

青青河邊草 發表於 22-8-10 07:38
其實我睇dse卷都係,中文深過英文的,英文相對問得比較直接,閱讀理解篇文一般講啲factual嘢,唔帶文學性 ...

其實IELTS都唔難,係香港中文課程出問題。

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-8-10 01:23
我試過in過一個有澳洲留學嘅香港大學畢業生,叫佢服侍我公司個 Director

我一同佢講個Director係西人,日 ...

我老公英國讀大學,但英文一樣差,唔識教讀小學的仔女。

首頁
34567...13

尾頁

跳至