自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

qpalzm 發表於 22-8-31 09:29
榮耀magic 4 pro似乎都唔錯, 有Google有5G, 但新出行貨現價太貴, 睇下過多半年倒會唔會減價, 到時換左屋企 ...

請問 magic 4 pro 幾銀?

子爵府

lky3107 發表於 22-9-4 20:15
請問 magic 4 pro 幾銀?

港行$7299

珍珠宮

2024年龍年勳章

littlesister 發表於 22-9-4 14:16
衛訊/ 蘇寧個d都係水貨嗎?

搞錯,原來有行貨。

子爵府

littlesister 發表於 22-9-4 18:54
原來衛訊都有水貨架?咁水貨有保養嗎?

如果你唔清楚, 建議你買港行算, 始終水貨有好多煩野。

翡翠宮

mom06 發表於 22-8-29 21:23
4G都要,我等mate50等左成年!

係唔係要買Mate50pro崑崙版呀?

水晶宮

littlesister 發表於 22-8-31 07:52
華為真心好用,被打壓真係好可惜,而家搞到市場都失衡,我只比較華為同小米,覺得都係華為靚,不過 iphone ...

華為好用、襟用,被打壓成咁,真係好可惜

翡翠宮

whywhite22 發表於 22-9-10 09:37
華為好用、襟用,被打壓成咁,真係好可惜

可以照買,仲多咗嘢玩 ,仲好玩。

珍珠宮

lyh80115 發表於 22-9-10 10:45

我家人給了一部舊的備用榮耀手機比我玩,有鴻蒙OS。

配搭華為/榮耀的手環,有得玩心臟健康研究app。幾得意。

琥珀宮

畀面勳章

lyh80115 發表於 22-9-10 10:45

有咩好玩?華為仲未可以裝HSBC app 呢樣令我好煩好唔方便,而且好多其他app 都裝唔到,我老公堅持用華為,如果我部機都係咁多限制就好麻煩了,其實我都好鍾意華為的

琥珀宮

畀面勳章

qpalzm 發表於 22-9-4 21:17
如果你唔清楚, 建議你買港行算, 始終水貨有好多煩野。

去睇過行貨,原來香港得256 十 8GB, 而家仲要無得插卡

水晶宮

littlesister 發表於 22-9-10 11:06
有咩好玩?華為仲未可以裝HSBC app 呢樣令我好煩好唔方便,而且好多其他app 都裝唔到,我老公堅持用華為, ...

Gspace入面有匯豐APP,唯一唔方便係每次開Gspace都要等幾秒,除非做會員就唔使等.
我依家都用緊華為,頭痛下次換機揀邊隻牌子

翡翠宮

littlesister 發表於 22-9-10 11:06
有咩好玩?華為仲未可以裝HSBC app 呢樣令我好煩好唔方便,而且好多其他app 都裝唔到,我老公堅持用華為, ...

老公用緊都唔知?匯豐網站咪有apk下載安裝;個app又唔洗喺google框架下運行,所以唔需要用到gspace。我再用華為應用市場、apkpure、應用寶,多管齊下,基本上無乜嘢apps用唔到。

我都有用開HSBC,官網裝,正常用到指紋登入,用到流動保安編碼。

至於佢個Payme就要喺gspace安裝運行。

如果真係覺得困擾,買國行可以裝GMS,就可以用play store裝apps,以及需要GMS嘅apps都唔洗喺gspace安裝及運行。
attach0/tmp/phpxIJDat

琥珀宮

畀面勳章

whywhite22 發表於 22-9-10 11:10
Gspace入面有匯豐APP,唯一唔方便係每次開Gspace都要等幾秒,除非做會員就唔使等.
我依家都用緊華為,頭痛 ...

你有用過個 app 嗎?我老公話個 app 可以 download, 但係用唔到

翡翠宮

whywhite22 發表於 22-9-10 11:10
我依家都用緊華為,頭痛 ...

唔洗架,官網有apk檔下載安裝。因為匯豐app唔需要google服務,就咁裝可以正常運行。

我自己用gspace只限安裝需要google服務嘅apps,其他apps一定唔用gspace

https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/ways-to-bank/mobile-apps/banking/
attach0/tmp/phpIse2oR

子爵府

littlesister 發表於 22-9-10 11:35
你有用過個 app 嗎?我老公話個 app 可以 download, 但係用唔到

User experience都係重要一環, 除非你好有興趣研究, 或者係要撐華為, 否則間唔鐘有App用唔到/出問題又要週圍搵方法解決, 我自己就免了。

翡翠宮

littlesister 發表於 22-9-10 11:35

有無試過就咁下載安裝?系統用鴻蒙2.0?

翡翠宮

qpalzm 發表於 22-9-10 11:42
User experience都係重要一環, 除非你好有興趣研究, 或者係要撐華為, 否則間唔鐘有App用唔到/出問題又要週 ...

我有位同事用iphone,有次想做個長截圖一樣要四圍問;我哋啲android、鴻蒙友兩下搞掂

子爵府

lyh80115 發表於 22-9-10 11:47
我有位同事用iphone,有次想做個長截圖一樣要四圍問;我哋啲android、鴻蒙友兩下搞掂
...

Iphone無用過唔清楚, 我由第一代nexus one已用android

公爵府

2024年龍年勳章

qpalzm 發表於 22-9-10 11:42
User experience都係重要一環, 除非你好有興趣研究, 或者係要撐華為, 否則間唔鐘有App用唔到/出問題又要週 ...
我覺得大多數人都係慣性使用某一牌子

子爵府

凌陵綾 發表於 22-9-10 12:47
我覺得大多數人都係慣性使用某一牌子

又唔係, htc, sony, 三星, 華為, realme同小米我都用過, 我係慣性用某一系統而非慣性用某一牌子。

華為個case, 始終香港(暫時仲係)國際化, Google/android都係主流, 短期亦見唔到鴻蒙會走出國際, 所以既然Google 常用, 用返部穩定用到Google的亦係正路選擇, 除非好似我之前咁講另有考慮。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊