自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好!
我同先生想搬近子女學校,故想搬到康山花園,因為想買嘢方便又近地鐵站,而Budget都叫啱價。但對康山不太熟悉,請問有過來人住過,或現在居住在康山花園?

主要想了解:
屋苑管理ok嗎?
管理員對陌生人入嚟又會否查問(我以前住的大廈出入完全冇人理,試過在後樓梯發生非禮案)?
康山花園在春天會否濕到牆身滴晒水?
有沒有什麼需要注意的地方,例如什麼座向較佳,或者邊座不太好?

感謝各位指點!

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我現住在康山

屋苑管理ok , 管理員對陌生人入嚟會問,可能是港鐵公司管理。康山在春天牆身都有濕但不嚴重,但比康怡好得多。我認為高層會好D,因路面噪音少一點。灰塵也少D

要注意他們廚房有去水管,不能用瓷磚/廚櫃覆蓋,我建議用防火板。為了防止麻煩,在你搬進前,你應該檢查並確認這是否可以。
如果不是,應要求管理修復或換新的。因此,(如果有問題,他們需聯繫您的上或下層夾時間,可能需 1 2 個月才能修復。

屋苑位置非常好,靠近您需要的所有商店。
康怡廣場有適合您孩子的興趣學校。校網 14 也不錯。但放盤的不多,所以如果發現好的需要抓住機會。

大宅

SL100 發表於 22-9-6 15:17
我現住在康山
屋苑管理ok , 管理員對陌生人入嚟會問,可能是港鐵公司管理。康山在春天牆身都有濕但 ...

好多謝妳啊~謝謝妳的提點。

我們暫時都是先租,如果住得好就買。
請問防火板的問題是否應該問業主還是管理處?

買餸又通常去邊?我上次經過Aeon好像淪陷了,嗰日仲要係閒日不是假期。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

康山係居屋, 管理好不好就唔清楚.

居屋好似唔可以整個單位出租,ie 就算簽了租約也不合法. 如係買賣,賣家要補地價.

AEON百貨和康山商場是有天橋通的, 天橋上也有舖頭,
住太古城、康怡、南豐或附近地方及外來地方的人,經常由康山地下的公園穿插太古城商場及康山商場.

人流好旺, 但樓上的治安唔清楚

珍珠宮

coconutchung 發表於 22-9-6 15:20

我啱啱買完,aeon 同康怡間 fresh兩邊都唔使排隊。濕街市就鰂魚涌/西灣河/筲箕灣都有,識幾個住附近嘅家長都係落番筲箕灣金華街,話平 d 同多選擇

大宅

Jasmine-4711 發表於 22-9-6 15:24
康山係居屋, 管理好不好就唔清楚.

居屋好似唔可以整個單位出租,ie 就算簽了租約也不合法. 如係買賣,賣家要 ...

居屋原來不可租?因為我見中原,美聯嗰啲apps有租盤放,以為有得租。。。

大宅

zitzai 發表於 22-9-6 15:26
我啱啱買完,aeon 同康怡間 fresh兩邊都唔使排隊。濕街市就鰂魚涌/西灣河/筲箕灣都有,識幾個住附近嘅家長 ...

Thank you so much!

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

coconutchung 發表於 22-9-6 15:30
居屋原來不可租?因為我見中原,美聯嗰啲apps有租盤放,以為有得租。。。
...

補了地價的便可以租的

大宅

coconutchung 發表於 22-9-6 15:20

Aeon淪陷應是星期三新鮮日,D野平過平時

大宅

SL100 發表於 22-9-6 15:36
Aeon淪陷應是星期三新鮮日,D野平過平時

原來如此,長知識,Thank u!

珍珠宮

住過,家人亦仲住緊。
租無問題,管理處員工好nice 盡責,保安算中等嚴厲。
買就要諗,好舊,多孤寒業主次次出錢維修升級工程都唔會通過,好多大工程進行中,未做外牆維修,應該就要做。
我覺得鄰居比較多怪人。
康怡康山都唔算十分濕,呢兩三年未試過出水。

大宅

Ononluk 發表於 22-9-6 16:44
住過,家人亦仲住緊。
租無問題,管理處員工好nice 盡責,保安算中等嚴厲。
買就要諗,好舊,多孤寒業主次 ...

謝謝你,請問是什麼怪人?

珍珠宮

coconutchung 發表於 22-9-6 16:57
謝謝你,請問是什麼怪人?

乜都有,一言難盡。
不過最最最難頂嗰個最後都俾管理處搞掂咗搬走了。

大宅

Ononluk 發表於 22-9-6 17:23
乜都有,一言難盡。
不過最最最難頂嗰個最後都俾管理處搞掂咗搬走了。
...

咁驚,咁住康山都安全嗎?

珍珠宮

coconutchung 發表於 22-9-6 17:35
咁驚,咁住康山都安全嗎?

又無話唔安全嘅,保安算係咁,不過人口質素,我自身經驗係康怡好過康山。

首頁

尾頁

跳至