自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我外公都走咗成20年有多,自從上年外婆走埋,我間中都有去燒衣包俾外婆,但外公係天主教,所以每次去拜祭都係一朿鮮花,最近夢見外公得好密,見過佢無咗隻腳(生前完好無缺);又見到佢又累又餓,我係夢入面拖住佢,叫佢坐係商場啲発度等我,我去買送返黎,一齊返屋企煮飯俾佢食,佢微笑住點頭。我都好想試下買個衣包燒俾佢,但佢個位係天主教墳場,無地方可以燒衣,所以請教下大家,我可以為佢做啲咩?下次拜佢時除咗鮮花再加盒燒味飯放一放佢個位前面?問咗屋企人,都無人答到,最近夢見外公得好密,一個月兩三次,佢又無直接講需要啲咩。。。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

amychiu106 發表於 22-9-12 23:36
我外公都走咗成20年有多,自從上年外婆走埋,我間中都有去燒衣包俾外婆,但外公係天主教,所以每次去拜祭都 ...

用天主教儀式走嘅親人冇燒野
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

想問有冇人試過朋友報夢? 如果唔識佢屋企人,咁可以點做?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

樓主,如果你想做就去做啦,最緊要係你對外公個心意啫。
我屋企都係天主教,爸爸舊年離開之後都係安葬係天主教墳場,上星期我地去拜佢,咁我喺墳場就見到有個大Banner, 上面寫着「墳場不能夠燒衣,請家屬帶走祭品,以免引來野狗爭食。」所以我諗都幾多人咁做,但我又唔怪佢哋,佢哋出自一個愛字,係對亡者嘅一份愛…… 我哋平日都係帶鮮花去拜祭我爸爸,嗰日我媽咪突然間拎出一個五仁月餅,我妹就話:「月餅?!」我就同我d妹講:「爹哋最鍾意食五仁月餅,我哋留耐啲一陣間帶埋個月餅走啦。」

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Prosperous 發表於 22-9-13 02:29
好明顯係樓主担心先人! 而就算係為自己心安, 又有何不可?

宇宙之大, 無奇不有, 有人選擇寧可信其有, 燒些 ...

X2

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

想心安咪燒

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

為求安心, 你可以燒D衣包或衣紙.
你去衣紙舖買張"路票", 然后填上: 天主教墳場地址及位(號碼); 先人名; 下款寫你名及舊曆日期(例如:壬寅年己酉月己已),然後揾地方先燒咗張路票, 再燒衣包就得.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

回覆 半生緣 的帖子

認同你

別墅

回覆樓主:

多謝各位JM回覆,我會去拜祭外婆時買多個衣包俾外公,照寫清楚後燒俾佢,我可以為佢做嘅野就係咁多,如果有咩野就再睇睇下次會唔會報夢同我講,起碼心安先,紙紮鋪老闆都好老實同我講,即使我外婆果份,都唔知會唔會收到,大家都係講求心安,孝心

男爵府

個人覺得做咗都冇壞,自己想做就做

子爵府

回覆樓主:

你一樣可以燒衣包 地址寫返天主教墳場嗰個位同外公個名 你可以搵紙紮舖代勞 或者自己買個化寶桶 化之前要燒多份 土地衣
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

天堂無窿路收呢啲野

公爵府

回覆樓主:

去紙札舖問問照燒啦!

伯爵府

冇需要

珍珠宮

我外公都走咗成20年有多,自從上年外婆走埋,我間中都有去燒衣包俾外婆,但外公係天主教,所以每次去拜祭都 ...

可以,記得燒之前寫外公全名同葬喺邊,骨灰位號碼。

珍珠宮

anpanmenbaby 發表於 22-9-13 00:14
真人真事,我隔離屋個婆婆走左,同住女係信教,所以跟基督教做法,冇燒野比婆婆。我老爺每日都係半夜4點出 ...

第一次聽燒完嘅嘢先人收到,然後轉贈「鄰里」
過世後都可以「守望相助」
你太婆心地好好

大宅

半生緣 發表於 22-9-13 12:28
人死咗!其實做乜都冇用!祈禱又好,燒衣又好!只係自已感覺良好!

我其實都係咁諗,去拜祭,其實係源於自己嘅念想,從來唔覺得先人會收到,或佢會見到我!

大宅

人死咗!其實做乜都冇用!祈禱又好,燒衣又好!只係自已感覺良好!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Anpanmama 發表於 22-9-13 00:01
我本身冇宗教信仰,但係我由細到大都係天主教學校,我學校嘅修女好開明,我記得曾經有修女講過如果裝香同 ...

你學校修女好開明, 咁至會令人更加信服自己宗教....
以前我間基督教學校, 連喺自己屋企裝香俾先人都話唔得, 間接做成好多家庭糾紛(同學間真實case), 雖然我屋企無拜祖先.

水晶宮

回覆樓主:

你燒俾外公衣包寫清楚佢名,下款寫衆子孫,然後當天燒就得

首頁

尾頁

跳至