自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我外公都走咗成20年有多,自從上年外婆走埋,我間中都有去燒衣包俾外婆,但外公係天主教,所以每次去拜祭都係一朿鮮花,最近夢見外公得好密,見過佢無咗隻腳(生前完好無缺);又見到佢又累又餓,我係夢入面拖住佢,叫佢坐係商場啲発度等我,我去買送返黎,一齊返屋企煮飯俾佢食,佢微笑住點頭。我都好想試下買個衣包燒俾佢,但佢個位係天主教墳場,無地方可以燒衣,所以請教下大家,我可以為佢做啲咩?下次拜佢時除咗鮮花再加盒燒味飯放一放佢個位前面?問咗屋企人,都無人答到,最近夢見外公得好密,一個月兩三次,佢又無直接講需要啲咩。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

amychiu106 發表於 22-9-12 23:36
我外公都走咗成20年有多,自從上年外婆走埋,我間中都有去燒衣包俾外婆,但外公係天主教,所以每次去拜祭都 ...

我本身冇宗教信仰,但係我由細到大都係天主教學校,我學校嘅修女好開明,我記得曾經有修女講過如果裝香同埋燒衣可以令個人覺得安心,唔會係一件錯嘅事,喺香港就用香港嘅方式去信天父
你嘅情況你都可以去紙紮鋪問吓人,如果真係燒個衣包俾外公,你可以去平時燒開嘢俾外婆嘅地方燒,燒一份俾婆婆然後釘住一份俾公公唔知得唔得,詳情你都係去紙紮鋪問返啲專業人士

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

真人真事,我隔離屋個婆婆走左,同住女係信教,所以跟基督教做法,冇燒野比婆婆。我老爺每日都係半夜4點出門返工,經過佢地門口,見婆婆坐係門口,我老爺唔為意婆婆已走,隨口問佢做咩坐係度,婆婆話入唔到屋(可能因為冇神枱),好凍(因婆婆要等家人從外國返來先辦葬禮,所以係雪櫃雪緊),冇衫著,好彩我地太婆比衫佢著(我地太婆剛走左冇耐)。之後我老爺同佢女講返咁既事,佢有冇燒就唔知啦,好彩之後冇再見婆婆現身。。。
如果你覺得係一個暗示,可以燒d野比佢,求個安心。唔一定要係佢墳前燒,搵個合適地點當天拜完燒比佢都得。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

求個心安,個人覺得未嘗不可

cathngai    發表於 22-9-13 01:27

珍珠宮

回覆樓主:

同意儘快安排燒一些物品,求個安心。我以前遇過,場面灰灰白白,見到很不安,之後搵老公幫手,去衣包鋪頭樣樣都買,除衫褲鞋襪,藥物電話股票機,見到都買。家人見到話駛乜買呢d野啫,係我日思夜想亂唸野,我回對方佢又唔係搵你,之後我次次去都會另外準備,請老公分開處理。

再補充少少,我以前係呢度見過有jm話可去賣紙札用品鋪頭搵佢地代燒,因為我當時唔識都有問,最後話唔代燒。 我又試過去廟宇問係果度買野燒比先人得唔得,回覆係要去返放先人嘅地方先收到。

男爵府

我外公都走咗成20年有多,自從上年外婆走埋,我間中都有去燒衣包俾外婆,但外公係天主教,所以每次去拜祭都 ...

我朋友媽媽走左好多年,佢哋一家都係天主教。咁有晚朋友夢倒佢媽咪話冇衫著要靠下面d姑婆比衫佢著。朋友於是燒衣包比佢媽咪,最後都收到。因為衣包嘅衫係朋友自己揀(不是四季衣),佢見佢媽咪著住,所以覺得佢媽咪收到。其實如果個心想做,同埋既然外公可以同你connect, 我覺得你可以燒d嘢比你外公。了左個心結,為外公做返點事。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我曾經某日下午午睡發夢。夢醒問家人是否未掃墓。剛巧office 附近有廟,拜神順手問廟祝拜先人手續,買完紙品一次過拜神兼燒衣俾先人。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主公公本人係教徒
覺得唔燒衣係一種不足/缺失只係樓主本人的感受
咁燒衣係為左先人定係為左自己呢?

子爵府

2024年龍年勳章

你外公信耶穌!上左天堂,好安樂了。
報夢比你的,不會是他吧!

Life must go on

侯爵府

跳躍精靈 發表於 22-9-13 01:52
樓主公公本人係教徒
好明顯係樓主担心先人! 而就算係為自己心安, 又有何不可?

宇宙之大, 無奇不有, 有人選擇寧可信其有, 燒些元寶冥鏹, 又唔花幾多錢, 收唔到都唔會有害。

男爵府

醒目開學勳章

如果你仲係好愛鍚佢、掛念佢,梗係燒啦!相信天主會體諒你

伯爵府

燒衣只係樓主相信的,如果只為自己咪燒囉,我是天主教徒,如果我後人燒衣比我,我會好唔高興。如尊重佢宗教,應去教堂為佢祈禱

公爵府

跳躍精靈 發表於 22-9-13 01:52
樓主公公本人係教徒

我好同意你呢個諗法⋯⋯
但如果在生者為呢件事心情不安,佢去燒,亦無可厚非⋯⋯
反正傳統上好多儀式,其實都係為咗令在生嘅人心安理得而做。
不過要做都靜靜地做算了,不要打鑼打鼓,因不知道家族中有沒有其他人反對做呢件事(燒野比天主教徒),無謂成為其他人的話柄。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Prosperous 發表於 22-9-13 02:29
好明顯係樓主担心先人! 而就算係為自己心安, 又有何不可?

宇宙之大, 無奇不有, 有人選擇寧可信其有, 燒些 ...

所以我咪話係為自己定為先人囉
堅持為自己做左可以心情舒暢
做左都唔算係先人的sin(希望唔算掛…)

水晶宮

回覆樓主:

天主教唔相信人燒左的野會係第2個空間轉化成其他野而可使用,不然每天焚化爐燒的垃圾咪去左佢地的空間

我父親走的頭2年每晚都夢見佢1星期有5日會夢到維持左2年,這是人對住生的思念

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我識得朋友自己同媽都係天主教,佢媽過世無燒衣,有日朋友夢到媽話好凍,佢之後都有燒衣。天主教唔係相信燒衣,但修女講過做左自己心安就可以。當然如果先人在世時本身好反對就另計。我自己係天主教,我會覺得竟然我唔信會收到,後人燒咩都影響唔到我,只係佢地嘅一點心意。

水晶宮

回覆樓主:

你燒俾外公衣包寫清楚佢名,下款寫衆子孫,然後當天燒就得

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Anpanmama 發表於 22-9-13 00:01
我本身冇宗教信仰,但係我由細到大都係天主教學校,我學校嘅修女好開明,我記得曾經有修女講過如果裝香同 ...

你學校修女好開明, 咁至會令人更加信服自己宗教....
以前我間基督教學校, 連喺自己屋企裝香俾先人都話唔得, 間接做成好多家庭糾紛(同學間真實case), 雖然我屋企無拜祖先.

大宅

人死咗!其實做乜都冇用!祈禱又好,燒衣又好!只係自已感覺良好!

大宅

半生緣 發表於 22-9-13 12:28
人死咗!其實做乜都冇用!祈禱又好,燒衣又好!只係自已感覺良好!

我其實都係咁諗,去拜祭,其實係源於自己嘅念想,從來唔覺得先人會收到,或佢會見到我!

首頁

尾頁

跳至